Серия "А" - очаквания, прогнози и анализи преди преди началото на сезона

14:27
Серия "А" - очаквания, прогнози и анализи преди преди началото на сезона
Няколкото мача, които грандовете в италианския футбол изиграха помежду си за различни купи и трофеи, ме навеждат на мисълта, че предстоящият сезон в Серия "А" ще бъде много оспорван и интересен. От това, което видях до този момент, Милан води с половин, да не кажа една обиколка пред останалите. Интер е с нов треньор и вероятно с нов облик. Рома и Ювентус на практика започват да градят от основите, докато Лацио усилва. Удинезе и Наполи продължават да бъдат силни отбори, но ще успеят ли да запазят позициите си? Кой отбор има потенциала да се превърне в приятната изненада на сезона? Кои са кандидатите за изпадане? Върху тези и други въпроси ще се опитам да разсъждавам в следващите редове.

Милан

Преди да започна всякакъв анализ върху селекцията и очакванията към Милан през новия сезон, искам да кажа, че "росонерите" имат два отбора, които могат да спорят за Скудетото. И веднага ви ги представям. Милан 1 (очакваният титулярен състав на "червено-черните"): Абиати, Абате, Тиаго Силва, Неста, Тайво, Гатузо, Ван Бомел, Зеедорф, К. П. Боатенг, Робиньо, Ибрахимович и Милан 2: Амелия, Антонини, Мексес, Бонера (Йепес), Дзамброта, Амброзини, Фламини, Емануелсон, Касано, Пато, Индзаги. Разбира се, колкото и условни да са тези състави, видно е, че като ги съберем "2 в 1", Милан разполага със страхотен отбор.

Миналата година "росонерите" станаха шампиони, но играта им не блестеше особено. "Червено-черните" просто направиха по-малко грешки от съперниците си и спечелиха важните мачове. Смятам, че през новия сезон Милан ще бъде по-силен и не само ще печели, но и ще впечатлява с красив футбол. Бях възхитен от играта на шампионите през първото полувреме на мача с Ювентус за трофея "Луиджи Берлускони". "Росонерите" буквално пометоха един от основните си съперници за титлата, а бяха без Ибра, Пато, Робиньо и Тиаго Силва. "Бианконерите" пък играха в състав, който се очаква да бъде основен.

Милан се намира в много изгодна ситуация спрямо конкурентите си. Първо, има готов, сработен отбор, докато основните съперници са в процес на "перестройка". Второ, "червено-черните" разполагат с поне двама равностойни футболисти на всеки пост. Удивен съм от енергията и желанието, с което "старите пушки" в отбора очакват новия сезон. Личи им в представянето на терена. Буквално са като 17-годишни надежди, които чакат дебюта си в официален мач. Смятам, че Зеедорф ще изживее истински футболен ренесанс и ще помага много на триото в атака. Според мен, през миналия сезон нападателите в тима се справиха страхотно, не само, защото бележеха. Те бяха принудени също така да градят атаките, да създават положения, които да реализират. Мисля си, че през новия сезон Зеедорф ще вдигне много нивото си откъм асистенции.

Направо не му завиждам на Макс Алегри. Единствено като че ли в средата на терена титулярите му са ясни. Вероятно Милан ще играе 4-3-3, така че Ван Бомел, Гатузо и Зеедорф са хората. Като прибавим Амброзини и Фламини, халфовата линия на "росонерите" е "бетон", най-вече в дефанзивен аспект. В защита дилемите са много. Според мен Тайво се вписа много добре и ще бъде използван. Абате също на другия бек. В центъра очаквам да започнат Неста и Тиаго Силва, а Мексес постепенно да бъде налаган като заместник на първия. Бонера и Йепес ще помагат от пейката, когато има нужда. Боатенг се справя чудесно с ролята си на човека зад двамата нападатели и смятам, че ще бъде твърд титуляр. Що се отнася до футболистите в атака, хммм... Алегри, ти си блъскай главата! Мястото на Ибрахимович изглежда твърдо като бетона от Мавзолея на Георги Димитров. Кой ще му партнира зависи най-вече от моментната форма.

В състава на Милан има много вариативност и това ще бъде от полза, предвид желанието на клуба да остави значима следа и на европейската сцена. "Росонерите" са фаворит № 1 за титлата, предвид отбора, с който разполагат и състоянието на съперниците им. Дали ще дублират титлата си, според мен най-вече зависи от приоритета им – Скудетото или Шампионската лига.

Прогноза: Шампион, в най-лошия случай трето място


Интер

Интер ще има нов облик през този сезон. Преди да съм започнал разсъжденията си, искам да кажа, че този тим на "нерадзурите" като вариативност и схема на игра ми харесва повече от "остатъците" на Специалния отбор. Интер не заложи на треньор. Не искам да обиждам Гасперини, но Моуриньо спечели не малко мачове, само защото седеше и гледаше грозно край тъч-линията. С новите попълнения, които загатнаха за огромния си потенциал, "нерадзурите" също имат да готови отбора.

Най-интересно за мен ще бъде да видя как ще се справя Интер по новата схема 3-4-3 или 3-5-2. Този начин на игра, така характерен за италианските отбори, някак си беше забравен през годините. За да играе с подобна тактика обаче, един отбор трябва да има подходящите изпълнители, най вече на постовете халф-бек, защото при наличието на трима централни бранители, крайните защитници са по-скоро крила. Интер има такива футболисти – Джонатан, Майкон, Нагатомо и по-малко Санети. Гасперини разполага с достатъчно играчи и на постовете на тримата център-бекове – Ранокиа, Самуел, Киву, Кордоба и Лусио.

Местата на Станкович и Камбиасо в центъра на терена изглеждат резервирани. Двамата ще помагат много на защитата, но да не забравяме какъв шут притежава сърбинът. В атака ще си позволя да подредя Интер без Ето'о, който е с единия крак в Анжи. Вероятно, при схема 3-4-3, Пацини ще бъде типичният таран, а Алварес, който се представи чудесно в някой предсезонни мачове, ще играе отдясно. Снайдер ще е отляво. Има и друг вариант: Пацини и Милито в атака и Снайдер зад тях по 3-5-2 или по-скоро 3-4-1-2.

Факт е, че представянето на "нерадзурите" през новия сезон ще зависи много от играта по фланговете. От това, ще успеят ли футболистите на тези постове да се справят еднакво добре и в защита, и в атака. Интер направи много добри трансфери, но все още не е достатъчно сработен. Не е изграден новият облик на отбора. Очаквам Интер да се бори за титлата, но като че ли в момента Милан е "по-напред с материала".

Прогноза: Шампион, в най-лошия случай трето място

Ювентус

Ювентус за кой ли път започва от нулата. Надеждите на феновете, че най-после шефовете на клуба са намерили правилните хора за правилните постове (включително и треньорския), не се оправдават. "Старата госпожа" не впечатли в нито един от предсезонните си мачове. В двубоя за "Луиджи Берлускони" пък "бианконерите" бяха буквално пометени от резервите на Милан през първото полувреме. Юве привлече няколко много добри футболисти, но слабостите на отбора все още не са изчистени.

Защитата: Реши ли наистина "старата госпожа" проблемите си с бековете? Според мен Лихтщайнер е много класен футболист. Играе добре в защита, ще помага много и на Красич. Отляво като че ли ще играе Де Челие. Добре, съгласен съм, няма нужда Юве да погубва млад талант, след като не разполага с по-добър наемник. Циглер също изглежда сполучлива покупка. Дотук добре, но какво за бога правят в отбора футболисти като Сьоренсен, Гросо и Мота? Първият просто не отговаря на класата на Юве, вторият е "изпята песен", а третият е трансферен провал. За Григера мисля, че има още какво да даде на "бианконерите". Та на въпроса: Реши ли наистина "старата госпожа" проблемите си с бековете? Казвам да, но с "особено мнение". Централните бранители: При бързата игра, която Дел Нери се опита да наложи в началото на миналия сезон, Бонучи и Киелини често бяха хващани неподготвени. Те самите също допуснаха много индивидуални грешки. За слабото им представяне решаващ фактор бяха и проблемите с бековете. Юве има нужда от още един класен централен бранител. Бардзали е добра алтернатива от пейката, но трябва още един. За сравнение, Милан и Интер имат по 5-6 център-бекове.

Халфовата линия: Друга "болна" зона. След провала с Диего, в Юве явно се отказаха да търсят футболист тип плеймейкър. О, моля ви, не ми казвайте, че Пирло е такъв. Човекът – диригент с гениалния пас! Дрът-дрън! Срещу Милан в неделя почти не пипна топката. Криеше се, буквално се криеше. Те така и не го видях през първото полувреме да се озове някъде около дъгата на противниковото наказателно поле или поне пред нея. Пирло не влиза в единоборства, не търси топката. През втората част на мача с Милан даде два паса и то само защото около него нямаше човек. Как да очакваме, такъв халф, който през цялото време се мандахерца като "муха без глава" да дава извеждащи пасове, а да не говорим да помага в защита. Извинете ме за тежките думи по адрес на Пирло, но аз това виждам в играта му. Дано да ме опровергае. За другият център-халф Маркизио ще кажа само, че всеки отбор от златната среда на Серия "А" има един такъв като него и ще спра до тук. Красич изигра слаб първи сезон. Представянето му в подготвителните мачове ме кара да мисля, че вторият му няма да е по-добър. Той просто губи битката с противниковите бранители. Все пак смятам, че с помощта на Лихтщайнер, играта на Ювентус до десния фланг ще се подобри. Левият фланг обаче никакъв го няма... Конте много хвали Видал. Не искам да давам оценки на играта му, тъй като той е от съвсем скоро в отбора, но срещу Милан не направи нищо. Буквално нищо. За сега "бианконерите" нямат ляво крило. Аз поне не го виждам.

Нападението: Срещу Милан футболистът, който създаде всичко по-интересно в атака, бе "младата надежда" Дел Пиеро... Въпреки иронията ми смятам, че Юве разполага с достатъчно потенциал в нападение и това е единствената зона, в която няма проблеми. "Старата госпожа" взе Вучинич. Чувам коментари от рода на: Не стана с Агуеро, не стана с Роси и айде като няма кой – Вучинич. Дори да е така, черногорецът е страхотно попълнение. Познава Калчото, мъжкар е, не разглезена звезда и излезе сравнително евтино. Матри е откритие и добро попадение, безспорно, но според мен не си пасват с Вучинич заедно в атака, въпреки че са достатъчно технични за типични тарани. Юве има и Куалярела, и Дел Пиеро, и Тони ако щете, въпреки че аз не намирам нужда от последния. Интересно е дали Якуинта ще получи шанс и дали ще го оправдае, или ще "изгние" на пейката. Конте има труден избор за двама от тримата измежду Вучинич, Матри и Куалярела в атака. Като че ли първите двама ще бъдат титуляри, но да не забравяме, че преди да се контузи, третият бе най-добрият футболист на Ювентус през миналия сезон.

Треньорът: "Старата госпожа" от години няма треньор, който да е авторитет, който да поведе отбора, който да тропне по масата и да наказа цяла Италия да го намрази. Като Моуриньо например. Нито Раниери, нито Ферара, нито Дел Нери беше необходимия "капитан на кораба". Не искам да коментирам Конте. Още е твърде рано, но съм склонен да имам едно на ум, че в клуба повтарят същата грешка с назначаването на дядо Чиро.
В заключение ще кажа, че според мен Ювентус е по-добър отбор от миналия сезон, но още не сработен, със същата слаба халфова линия (поне към момента това виждам) и с пропуски в защита. Този тим все още няма потенциал да се бори за титлата.

Вероятен титулярен състав: (4-4-2) Буфон, Лихтщайнер, Киелини, Бонучи, Де Челие, Маркизио, Пирло, Красич, Видал, Вучинич, Матри

Прогноза:
Второ-шесто място

Лацио

Веднага казвам, че Лацио ще бъде поне толкова силен, колкото през миналия сезон. "Орлите" се разделиха с Лихтщайнер и това определено е сериозна загуба за защитата – слабото звено в състава на столичани според мен. В отбрана Лацио няма да настъпят сериозни промени. Най-вероятно Конко ще заеме мястото на напусналия швейцарец. Диас и Биава се в центъра, а Раду отляво. На пейката има достатъчно бранители, които чакат шанса си. Вратарят Муслера пък бе продаден на Галатасарай и през новия сезон ще пази Маркети.

Лацио взе Джибрил Сисе и Мирослав Клозе, което значи, че тимът ще играе с типичен таран в атака (Клозе). Това ще промени и стила на игра. Чесно казано, не съм съгласен, че "орлите" имаха нужда от тези трансфери. Лацио винаги се е славел с "леката си артилерия". Футболисти като Флокари, Скули, Матусалем и Сарате вероятно ще прекарват повече време на пейката. Според мен столичани имаха своя Клозе в лицето на Козак, но като че ли не посмяха да го наложат и заложиха на утвърденото име. Лацио може би ще играе 4-5-1, 4-4-1-1 или 4-3-3. Сисе ще действа по левия фланг, Ернандес зад Клозе, а Маури отдясно. Ледесма и Броки ще играят като вътрешни халфове.

Еди Рея има много солидна пейка и дилемите при определяне на състава не са една и две, но от хубост глава не боли. През миналия сезон Лацио имаше проблеми при играта в атака "на втория" етаж. Сега недостатъкът изглежда отстранен, но присъствието на Клозе е доста ангажиращо към халфовете и нападателите да центрират постоянно към него. Дали промяната в стила на игра ще бъде за добро или за лошо, само времето ще покаже. Като цяло, "орлите" изглеждат една идея по-силни от миналия сезон.

Вероятен състав: (4-3-3) Маркети, Конко, Биава, Диас, Раду, Ледесма, Броки, Маури, Сисе, Ернандес, Клозе

Прогноза:
трето-шесто място

Рома

Рома, подобно на Ювентус, е в процес на пълна "перестройка". Клубът бе се раздели с важни фигури като Дони, Мексес и Вучинич. Новият треньор Луис Енрике ще има трудната задача да съчетае класата на настоящите и новите футболисти. Сезонът се очертава като преходен за "вълците". Клубът се сдоби и с нови американски собственици. Според мен феновете на Рома трябва да се заредят с железни нерви и да не прекаляват с оптимизма и надеждите. Столичани привлякоха Стекеленбург, Ламела от Ривър Плейт и Боян Къркч. И тримата са страхотни попълнения, но едва ли могат толкова бързо да паснат като дялан камък в отбора.

Като цяло Рома запазва вътрешните си халфове. Перота и Де Роси отново ще бъдат двигателите на отбора. На капитана Тоти както винаги ще се разчита много. "Принцът на Рим" отдавна играе по-скоро като нападател, отколкото като полузащитник. На "Олимпико" сякаш ще извадят головете с глава от арсенала си през новия сезон. Вучинич го няма, Бориело може и по-често ще стои на пейката, а "исполините" Къркич и Тоти не са много силни на "втория етаж". Като че ли защитата ще се окаже слабото звено на отбора. Пред Стекеленбург просто липсва вариативност и равностойни заместници на Н. Бурдисо и Жуан. Според мен Рома трябваше задължително да привлече централен бранител.

"Вълците" са пълна загадка и ми е трудно да правя прогнози за представянето им. Два фактора ще бъдат решаващи: Първо – играта на защитата и второ, колко бързо ще се аклиматизират Ламела и Къркич. Изглежда, таванът на Рома е място в Лига Европа.

Вероятен състав: (4-3-3) Стекеленбург, Сисиньо, Бурдисо, Жуан, Анхел, Перота, Де Роси, Бриги, Тоти, Ламела, Къркич

Прогноза: пето-осмо място

Фиорентина

"Вярвам в момчетата, но трябва и те да вярват в себе си. Първата половина от миналия сезон беше ужасна, защото имахме много контузени, но през втората се представихме добре. Знам, че няма много ентусиазъм във Флоренция около отбора сега, но се надявам, че след като започнем да побеждаваме настроението ще се върне. Помолих Йоветич да не се контузва. Той ми каза, че се чувства добре и няма болки". Думите са на треньора на "виолетовите" Синиша Михайлович. С няколко изречения като че ли той каза всичко.

Има много добри предпоставки Фиорентина да изиграе силен сезон. Йоветич се завръща. Ако върне и формата си, със сигурност отборът вдига нивото. Клубът привлече Каржа от Дженоа, Лазари от Каляри и бразилският бранител Ромуло. В защита "виолетовите" разполагат с опитни и взаимно-заменяеми футболисти. Конкуренцията е силна и това със сигурност е плюс, а не недостатък. В останалите линии отборът също притежава класа. Черчи блесна през миналия сезон, а Монтоливо е лидер в средата на терена.

Според мен Михайлович много добре осъзнава с колко силен състав разполага. Важен аспект в представянето на отбора ще бъде подхода към всеки отделен мач, към конкретния съперник. В състава има вариативност. Важното е Синиша да намери правилните хора за съответния двубой. Също така, определяща за представянето на отбора ще бъде играта навън. Според мен, с Йоветич, ако е в познатата си форма, Фиорентина няма да е само "бетон" за 0:0 като гост. Почти никой не слага "виолетовите" в сметките, но аз виждам страхотен потенциал. Ако отборът се предпази от контузии, според мен ще намери място в Лига Европа.

Вероятен състав: (4-3-3) Боруц, Де Силвестри, Гамберини, Натали, Паскуал, Бехрами, Монтоливо, Лазари, Черчи, Йоветич, Джилардино

Прогноза: пето-осмо място

Наполи

Наполи ще бъде много силен и през новия сезон. Мястото на тима в зона Лига Европа изглежда гарантирано. Въпросът е може ли Наполи отново да се включи в битката са титлата? Ммммм... може, по принцип може, но ще бъде много трудно, тъй като Интер, Ювентус и Лацио са по-силни. Наполи запази отбора си и това е ясна индикация, че целите ще са още по-високи. Звездите в тима изглеждат пределно мотивирани. Сицилианци се разделиха с Пациенца, но взеха Инлер и Донадел. Първият си е трансферно попадение отвсякъде.

В защита вероятно ще играят трима – Кампаняро, Канаваро и Ароника. Маджо и Досена ще уплътняват крилата. В центъра на терена Мадзари има богат избор. Напред ще действа убийственият тризъбец Хамшик, Лавеци и Кавани. Наполи сериозно респектира с офанзивния си вид. Отборът е една идея по-силен от миналия сезон и с по-високо самочувствие. Слабото звено на тима е отбраната. Сицилианците купиха Бритос от Болоня, но едва ли уругваецът има качествата рязко да вдигне нивото на защитата. По-скоро на "Сан Паоло" ще го използват за запълване на дупки.

Наполи е отбор, воден от емоцията. Това, разбира се, е приятно за окото, но за титла се иска малко повече прагматизъм. Според мен до един етап от сезона Наполи може да бъде в битката за титлата, но да я спечели... не вярвам.

Вероятен състав: (3-4-2-1) Де Санктис, Кампаняро, Канаваро, Ароника, Маджо, Досена, Инлер, Джемайли, Хамшик, Лавеци, Кавани

Прогноза: трето-шесто място

Удинезе

"Всяко чудо за три дни" – много ми е трудно да си представя как Удинезе ще успее да повтори представянето си от миналия сезон, особено след продажбата на Инлер и Санчес. Според мен, логично "фриуланите" ще отстъпят от позициите си, като таванът им ще бъде Лига Европа. Отново много ще се разчита на Ди Натале. Мисля, че Флоро Флорес, който изигра добър втори полусезон с Дженоа, има потенциала да му бъде достоен партньор. Отборът разполага с потенциал и спец като Гуйдолин вероятно има идеи как да компенсира липсите. Много е трудно да определим титулярния състав на "зебрите". Вероятно треньорът ще наложи сериозна ротация, затова не се и наемам.

Прогноза: шесто-осмо място

За останалите отбори ще кажа само по няколко думи, тъй като не съм добре запознат с моментното им състояние преди началото на сезона. На база представянето им през миналия шампионат и с оглед новите реалности в Серия "А", смятам че:

Палермо продаде голямата си звезда Хавиер Пасторе и според мен няма потенциала да се бори за място в евротурнирите. Класиране в средата на таблицата изглежда логично. Слабата игра в защита бе сериозен минус през миналия сезон и ми е любопитно дали треньорският щаб е взел мерки. Киево си остава един от най-стабилните отбори. Без опасност да изпадне, но и без потенциал за място сред първите 5-6. Със сигурност обаче "летящите магаренца" са способни на епизодични проблясъци и изненади. Дженоа се разигра в края на миналия сезон. Големият проблем на "грифоните" беше головата немощ. Едва ли тимът от Генуа ще надскочи себе си. Потенциалът на Дженоа е за златната среда. Каляри бе една от приятните изненади на миналия сезон, но мисля, че през новата кампания ще трябва да се бори за мястото си в Серия "А". Сардинци разполагат с отбор, който рано, рано да обезпечи оцеляването си. Болоня според мен трябва да се подготви за труден сезон. Не вярвам тимът да повтори представянето си от миналия шампионат. Близо до черната на изпадащите ще бъде гъсто и вероятно Болоня ще е там. Катания са много интересен тим, който разчита предимно на домакинствата си. Отборът придава особен колорит на Калчото и е доста симпатичен, но мисля, че отново до последно ще се бори за оцеляването си. От Парма очаквам по-добър сезон в сравнение с миналата година. По-добър в смисъл такъв, че няма да треперят до последно за мястото си в Калчото. Чезена оцеля някак си между капките, но мисля, че през новия сезон е сред фаворитите за изпадане. Лече разполага с много добри футболисти, особено в атака. Ако тимът реши проблемите си в защита и вдигне малко самочувствието, няма да има грижи за мястото си в елита. Аталанта, Сиена и Новара са пълна загадка за мен. За първите два отбора смятам, че като потенциал едва ли отстъпват на съставите от втората половина на таблицата. И Бергамо, и Сиена са футболни градове и феновете много ще помагат. По традиция, новаците винаги са сред кандидатите за изпадате. Към тях, в битката за оцелявате слагам още Катания, Чезена и Болоня.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Sardukar
24.08.2011 18:10

хаха Супер анализ! Искрено се смях хахаха

dead_addicted
24.08.2011 16:45

Без особена конкуренция... Милан шампион ! Интер, Юве и Наполи не са постоянни.. Единствено Интер ме притесняват... много малко.. *wink**cigarette*

_beroe_
24.08.2011 14:35

успех на Милан през новия сезон*beer*

shizofrenik
24.08.2011 14:19

Милан пак ще са шампиони макар и другите отбори да се подсилиха доста.

Dagoberty1
24.08.2011 11:55

Чакам с нетърпение да започне новият сезон в калчото*lol*
ФОРЦА МИЛАН,ФОРЦА ИТАЛИЯ

rekontra
24.08.2011 11:22

Абе тия Наполи какво ми ги хвалите...видяхме ги срещу Барса.

SuperSizee
24.08.2011 14:04

Е то с/у Барса кой може да играе ?

ALVAR0MORATA
24.08.2011 13:23

то с/у Барселона кой е за хвалене ве *lol* хаха

braberikos
24.08.2011 11:00

Яко , ама тъпото е че твоите разсъждения за отборите Милан и Ювентус са само от купата "Берлускони" , което е доста тъпо с оглед , че това е приятелска купа кръстена на бащата на президента на Милан .

TS26
24.08.2011 09:41

Наполи ще са шампиони*cup*

spaiker_89
24.08.2011 10:05

май не си гледал вчерашния мач между барса и наполи*joking*