Европа преди кръга

20:05
Европа преди кръга
Силните европейски първенства са към своя край и напрежението по терените се покачва все повече.

Последният кръг в Англия ще определи не само шампиона на страната, но и отборите, които ще последват Дарби Каунти посока Чемпиъншип. В Испания и Германия шампионът е известен, но в първенствата предстоят борба за оцеляване и европейски квоти. На Апенините, Милан и Фиорентина са в спор за четвъртото място в крайното класиране, а в Лига 1 Лион трябва да направи поредната си крачка към титлата в домакинството си на Нанси.

Ще започнем с Острова, където "червените дяволи" и "котиджърс" държат съдбата си в свои ръце. През седмицата доста се дискутира темата Уигън и това дали момчетата на Стив Брус ще се хвърлят срещу Юнайтед. Трудно ми е да повярвам, че Челси ще станат шампиони на фона на отминаващия сезон и не мога да си представя изражението на сър Алекс Фъргюсън на "ДжейДжейБи Стейдиъм", ако това някак си се случи. Все пак, едва ли някой от феновете на английския футбол желае да се повтаря продукцията от срещата между Манчестър Юнайтед и Уест Хям, където единствено попадението на Дийн Аштън напомни за футбола, който се играе на Острова. За домакините ще липсват Марио Мелхиот и Ерик Едман, но и без тях "латикс" показаха грамотен футбол в защитен план. Юнайтед ще се лиши от услугите на наказания Нани и все още не възстановените Видич и Саха. Уейн Рууни е под въпрос, но при всички положения ще получи място поне на пейката. Титлата в Англия се решава в неделя от 17:00 часа, а арената е "ДжейДжейБи Стейдиъм".

Фулъм е отборът с най-голям шанс да оцелее при майсторите, въпреки гостуването на Портсмут. Момчетата на Хари Реднап отдавна отпуснаха газта, а погледите им са насочени единствено към "Уембли" и предстоящия финал за ФА къп с Кардиф. Линвой Праймъс и Дейвид Джеймс са под въпрос и по всяка вероятност няма да се рискува с тяхното включване в игра. За Фулъм ключовите играчи навлязоха във форма в най-подходящия момент. Джими Булард, Брайън Мак Брайд и Диоманси Камара водят отбора към спасение, а последната крачка трябва да се направи на "Фратън Парк".

В последния кръг от Висшата лига играят още: Съндърланд - Арсенал, Евертън - Нюкасъл, Мидълзбро - Ман. Сити, Уест Хям - Астън Вила, Тотнъм - Ливърпул, Дарби Каунти - Рединг, Бирмингам - Блекбърн, Челси - Болтън

В Германия, Байерн Мюнхен се окичи със златото, а интригата в първенството се поддържа от борбата за зона УЕФА. Волфсбург и Щутгарт е срещата, която ще предизвика най-голям интерес през уикенда в Бундеслигата. Домакините са на 3 точки от желаната евро квота, като пред тях са именно гостуващия им тим Щутгарт. Вратарят на "вълците" Симон Йенч по всяка вероятност ще пропусне срещата, също както и Джонатан Сантана. Двата гола на Марио Гомес в последния кръг не се оказаха достатъчни за Щутгарт да вземе нещо от гостуването си на Борусия Д. и по този начин отборът сложи край на амбициите си за зона Шампионска лига. Липсващ в състава на Армин Вее е единствено Александър Фарнеруд, а срещата на "Фолксваген Арена" предвещава да е доста интересна.

В друг интересен двубой от кръга, борещият се за спасение отбор на Енерги Котбус посреща Хамбургер. За домакините българското дуо Ангелов-Рангелов по всяка вероятност ще започне срещата, а сигурни липсващи ще са Кристиан Базила и Ефстатиос Алонефтис. Треньорският пост е най-обсъжданата тема в лагера на гостите, като най-близо до признанието е Мартин Йол. Венсан Компани, Ото Адо и Ромео Кастелен пропускат срещата, което е сериозен удар по амбициите на отбора да задържи мястото си в зона УЕФА, предвид тежкото гостуване.

Останалите двубои от кръга : Ханза - Байер (Л), Дуисбург - Байерн, Карлсруе - Бохум, Вердер - Хановер, Херта - Нюрнберг, Шалке 04 - Айнтрахт (Ф), Арминия (Б) - Борусия (Д)

Реал Мадрид е шампионът на Испания, а сега на момчетата на Бернд Шустер предстои гостуване на закъсалия Сарагоса. Домакините са само на точка от опасната зона, а предстоящата среща може да се окаже със стойността на оставане в елита. Наказани и контузени футболисти в тима няма, а единствено проблеми създава физическата формата на Алберт Селадес. "Белият балет" демонстрира супер игра в дербито срещу Барселона и закономерно спечели срещата с 4:1 за радост на своите привърженици. Липсата на мотивация в лагера на шампионите трябва да бъде използвана от домакините, ако искат на "Ла Ромареда" да има елитен футбол и следващия сезон. Трудно е да се повярва, че без липсващи футболисти и с настроение в играта до момента Реал М. ще загуби, но все пак всичко е възможно.

Бетис и Севиля е дербито в Испания, което е предизвиквало огромен интерес през всичките си издания. Срещата е от голямо значение за гостите, които преследват зона Шампионска лига. Домакините от своя страна доиграват сезона, след като си гарантираха елитен футбол и през следващата кампания. В техните редици се очаква да се завърнат Марко Бабич и Леандро Сомоза, но поради травми срещата пропускат Бранко Илич, Еду, Хуан Пабло Кафа и Давид Ривас. Севиля е на 3 точки от четвъртото място и при победа ще увеличи напрежението върху Атлетико Мадрид. За гостите сигурни липсващи са Жулиен Ескюде, Том Де Мул, Сийду Кейта, Халид Боларуз и Хавиер Шевантон, което допълнително усложнява тяхната визита на "Мануел Руиз Де Лопера".

Предпоследният кръг в Примера : Валядолид - Хетафе, Алмерия - Рекреативо, Виляреал - Еспаньол, Атлетико (М) - Депортиво, Леванте - Валенсия, Барселона - Майорка, Осасуна - Мурсия, Атлетик (Б) - Расинг (С)

В Италия, Интер и Рома имат наглед леки домакинства съответно срещу Сиена и Аталанта, и са длъжни да запазят интригата за последния кръг от първенството. На Милан предстои гостуване на Наполи, което "росонерите" трябва да вземат, ако искат да запазят така желаното четвърто място в крайното класиране. За домакините сезона е приключил и спокойното доиграване в средата на таблицата определено задоволява изискванията на ръководството. Очаква се по-малкият брат на Фабио Канаваро, Паоло да се завърне в игра, а от състава ще липсват Роберто Соса, Мирко Савини и голмайстора Марсело Салайета. Милан надигра Интер в изминалото дерби и съвсем закономерно стигна до победата с попаденията на Индзаги и Кака. Формата на нападателя е наистина впечатляваща и по всяка вероятност ще поведе тима към Шампионката лига и в този мач.

Преследвача на Милан - Фиорентина, има наглед лесно домакинство на закъсалия отбор на Парма. След отпадането си от купата на УЕФА, "виолетовите" определено преживяват криза в играта си. Голям шок за треньора Чезаре Прандели бе новината, че Адриан Муту ще пропусне остатъка от сезона и той ще трябва да се задоволи с услугите на младия Пацини и ветерана Виери. Гостите са в зоната на изпадащите, на една точка от спасителното 17-то място. Списъкът с контузени играчи е огромен, а в него са имената на Дамиано Дзенони, Андреа Газбарони, Доменико Морфео, Игор Будан, Бернардо Коради, Фернандо Коуто, Андреа Писану и доста други по-неопитни футболисти. Все пак, всички сме запознати с качествата на Ектор Купер като треньор и неговите амбиции да запази елитния футбол на "Стадио Енио Тардини".

Останалите срещи от 37-я кръг : Реджина - Емполи, Дженоа - Лацио, Палермо - Сампдория, Ювентус - Катания, Удинезе - Каляри, Ливорно - Торино

Във Франция разликата между Лион и Бордо е само две точки и предстоящото домакинство на шампионите срещу Нанси може да се окаже повратният момент в първенството. За домакините единствено Андерсон е контузен и ще пропусне срещата, което означава, че отборът ще излезе с пълния си потенциал и ще търси само победата в срещата.

В останалите срещи от кръга: Валансиен - Ница, Рен - Тулуза, Страсбург - Каен, Пари С.Ж. - Сент Етиен, Лил - Ланс, Льо Ман - Олимпик Марсилия, Бордо - Сошо, Метц - Лориен, Монако - Оксер

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация