\"Ла Мадонина\" решава титлата в Италия

12:38
\"Ла Мадонина\" решава титлата в Италия
Миналият кръг заплете още повече ситуацията в Серия "А". Последните минути се оказаха изключително драматични и объркаха доста сметки. Този уикенд ще бъде съдбоносен за тазгодишният шампионат. Някои мачове и най-вече миланското дерби, ще дадат много отговори, предимно на въпроси свързани със съдбата на Скудетото и борбата за зона Европа. Ако в неделя Интер победи Милан, вече смело ще можем да говорим за поредната титла на "нерадзурите", въпреки че до края ще остават цели 14 кръга. При Х и особено при победа на Милан, нещата ще се заплетат и битката до края ще бъде безмилостна. Особено ако Юве и останалите преследвачи вземат по 3 точки от своите мачове.


14 февруари, Събота

19:00 часа: Лацио – Торино

Намиращият се в сериозна криза Лацио посреща Торино с куп кадрови, психологически и игрови проблеми. "Орлите" загубиха последните си 4 срещи и шансовете си да играят в Европа през следващия сезон. Поражение на "Олимпико" и днес може да се окаже фатално за треньорът Делио Роси. Президентът Лотито вече намекна пред медиите, че има желание да смени специалиста. Преди седмица във Флоренция, Лацио загуби поредните точки и звездата си Мауро Сарате. Нападателят получи третият си жълт картон и бе наказан от федерацията. Бекът Де Силвестри пък бе изгонен и също е аут за днес. Дел Неро, Ледесма, Диаките и Мени са контузени. Положението при Торо не е по-розово. Нелепата загуба на точки срещу Киево у дома остави биковете на 18-та позиция. Сега тимът от родния град на твърдия шоколад ще търси първия си успех далеч от дома. Добрата новина е, че от трайно контузените в лазарета останаха единствено Абрускато и Ривалта, а Писано и Гасбарони се завръщат.

21:30 часа: Наполи – Болоня

В последните си 5 двубоя Наполи е спечелил едва една точка и няма право на грешка срещу Болоня, ако иска да запази амбициите си за четворката. Мачът е удобен за излизане най-вече от домакинската криза, която налегна тима на Еди Рея напоследък. Наставникът има някои кадрови проблеми, свързани най-вече с вратарския пост. Стражите Дженаро Йецо и Матео Джианело са с травми и няма да могат да вземат участие в този двубой. Така младият аржентинец Николас Наваро ще се наложи да охранява портата за втори пореден мач. Звездата на неаполитанците Марек Хамсик пък получи травма по време на приятелската среща на Словакия с Украйна и почти сигурно отпада от сметките. Над 20-метровият удар в 90-тата минута на младият чилиец Алексис Санчез, лиши Болоня от скъпоценна точка в Удинезе и тимът остана на опасна дистанция от зоната на изпадащите. Интересното е, че за разлика от повечето отбори в средата и дъното на таблицата, болонци не са домакински отбор. 14 от 22-те си точки през този сезон, 7- кратните шампиони на Италия са спечелили като гост. Паонеса, Освалдо, Цезар и Кастелини са с травми, а Мингацини, Волпи и Терци се завръщат.



15 февруари, Неделя

16:00 часа: Киево – Катания

Срещу Торино преди седмици Киево за трети пореден път изравни в края и спечели скъпоценна точка. Освен по развитие, последните 3 двубоя на тимът от Верона си приличат и по краен резултат – 1:1. Шестте поредни двубоя без загуба отлепиха "летящите магарета" от дъното и те вече са в голямата борба за оцеляване. Катания пък е един от двата отбора, който все още няма победа навън, а двете поредни домакински загуби от първия и втория във временното класиране, запратиха тима на 14-та позиция. И двата отбора излизат с пълни състави на "Бентегоди".

16:00 часа: Дженоа - Фиорентина

Супердербито между Интер и Милан хвърля сянка върху този двубой, който иначе спокойно можем да наречем дерби, най-малкото заради позициите във временното класиране на двата отбора. След гостуването на Рома, това е втори пореден директен сблъсък за Дженоа за място в четворката. Загубата в Рим сдаде заветната четвърта позиция и сега момчетата на Джанпиеро Гасперини са твърдо решени да си я върнат от отборът, който удобно се настани на тяхно място там. Гнуезци все още нямат загуба на своя "Луиджи Ферарис" през настоящия сезон и това им дава сериозно самочувствие. Фиоре пък са колебливи навън , където до момента не са завършвали наравно. Ключовите фигури в този двубой ще са голмайсторите на двата отбора - Диего Милито и Алберто Джилардионо, които имат по 14 гола и отстъпват само на Марко Ди Вайо (15) в престижната класация на стрелците. Преди седмица Джила донесе важен успех на Фиорентина с гол в последната минута срещу Лацио и постепенно навлиза в познатата от началото на сезона върхова форма. И в двата състава има по един наказан ключов футболист - Джузепе Скули (Дженоа) и Фелипе Мело (Фиорентина). При контузените "виолетовите" водят с 3:1 – Йоргенсен, Сантана и Алмирон срещу Паро.

16:00 часа: Каляри – Лече

Преди седмица Каляри отстъпи първата позиция в неформалната своеобразна, но престижна класация, наречена "отбор в най-добра форма". След впечатляващите 4 поредни победи сицилианци най-после загубиха, при това в най-неочаквания момент – у дома срещу непостоянната Алаланта. Това обаче няма никакво значение за тимът на Масимилиано Алегри, тъй като отборът продължава да предлага приятен за окото футбол, далеч е от опасната зона, а и няма кой знае колко високи амбиции и цели. Сега Каляри посреща борещият се за оцеляване Лече във втори пореден домакински двубой. Преди седмица "червено-жълтите" загубиха катастрофално от Интер с 0:3, но въпреки това останаха над чертата. И в двата тима има по двама наказани – Лопез и Биондини за Каляри и Еспозито и Касерта за Лече.

16:00 часа: Реджина - Палермо

Последният и седмият излизат на "Оресте Гранило" с куп кадрови проблеми. Виджиани, Бриенца, Гьоса и Кераволо са с травми, а Коца и Ландзаро са наказани за Реджина. Мчедлидзе, Будан и Кароциери са контузени, а Брешано и Ночерино с наказание за Палермо. Завръщат се обаче Брието за домакините и Ливерани и Морганела за гостите. Реджина не са печелили двубой от 29-ти ноември миналата година, което прави 10 поредни мача. Палермо пък спечели дербито на юга и заличи двете си поредни загуби преди това.

16:00 часа: Аталанта - Рома

Рома няма спирачки. "Вълците" имат само една загуба в последните си 14 двубоя в шампионата, а победите за този период са цели 10. Категоричната победа над Дженоа миналия кръг не успя да вкара отборът в четворката, но това е въпрос единствено на време. Ако продължава със същото темпо, при това ялово представяне на лидерите, нищо чудно скоро Рома да се намеси и в борбата за титлата. Сега момчетата на Спалети гостуват на един сравнително негостоприемен стадион. Интер вече получи звучен шамар в Бергамо и Аталанта е твърдо решена шампионите да не са единствения гранд, тръгнал си с наведена глава от стадио "Атлети адзури д\'Италия". Ветеранът Бобо Виери, както и Де Аскентис и Таламонти са с травми за домакините. Гостите ще са без контузените Касети, Рийзе, Менез, Сисиньо, Панучи и наказания Тадей. Алберто Акуилани напусна преждевременно тренировката в четвъртък и въпреки уверението на лекарския щаб, че травмата не е сериозна, младият полузащитник е под въпрос за утрешния двубой. Де Роси и Мексес също се оплакваха от леки болки, но най-вероятно ще са на линия.

16:00 часа: Ювентус – Сампдория

С гола си в продължението на мача в Катания Кристиан Поулсен съхрани надеждите на Юве за титлата. Победата бе №2000 в историята на клуба, а попадението първо за датчанина с екипа на Юве. Сега "бианконерите" получават една от последните възможности за завръщане в борбата за Скудетото и са повече от задължени да вземат трите точки срещу колебливата Сампдория, които със сигурност или ще съкратят дистанцията от Интер или в най-лошия случай ще увеличат тази от Милан. Или пък и двете. Както сами разбирате мотивацията у играчите на Клаудио Раниери ще е повече от сериозна. Кадровите проблеми през този сезон обаче продължават да мъчат наставника. Към трайно контузените Дзебина, Салихамиджич, Кнежевич, Дзанети и Де Челие, през седмицата се присъедини и Момо Сисоко. Халфът изкълчи глезен, но се очаква да е на линия още в понеделник. Получилият глупав червен картон срещу Катания Винченцо Якуинта пък логично е наказан. Добрите новини са свързани най-вече с Джорджо Киелини. Защитникът се възстановява много по-бързо от очакваното. Той взе участие в контролата с аматьорския Кизола в четвъртък и със сигурност ще е поне на скамейката на "Олимпико" утре. Маркизио Трезеге и Каморанези вече са напълно възстановени и най-вероятно ще започнат като титуляри. Сампдория също има доста контузени играчи – Акарди, Раги, Кръстичич, Делвекио и Кампаняро. Завръщат се обаче Форнароли, Паломбо и Франческини. Самп има едва една победа навън и изглежда обречена, но Касано и Пацини едва ли мислят така.

16:00 часа: Сиена - Удинезе

Прословутата 90-та минута на миналия кръг се оказа щастлива за Удинезе. Санчез вкара страхотен гол на Болоня и съхрани надеждите на тима си за зона Европа. Съдбата изглежда си връща дълга към "бианконерите", който натрупа в края на миналата година. Д’Агостино е наказан. Сиена също спечели точка в последните минути. Голът на Масимо Макароне в 79-тата в Генуа остави "черно-белите" на безопасна дистанция от опасната зона. Розетини и Манита пропускат и този двубой за Сиена.

21:30 часа: Интер - Милан

Мечтата да гледаме първия срещу втория в миланското дерби за първи път от доста години насам се изпари миналата събота, когато Милан не успя да бие Реджина и се свлече на трета позиция. Въпреки това обаче, мачът както винаги ще е с огромен заряд, a за първи път от сума ти време насам и с огромен залог. Този път "Ла Мадонина", както в Италия наричат дербито между Интер и Милан, е пряка битка за Скудетото. При една евентуална победа на "нерадзурите" вече смело можем да твърдим, че те ще са новият стар шампион на 90 и повече процента. По всичко изглежда, че психологическото предимство е на страната на Интер, не само заради символичното домакинство и затова, че спечелиха последния си мач срещу Лече, но и защото Милан загуби точки срещу последния и направи дистанцията на Интер повече от комфортна. Есента обаче положението бе подобно, но въпреки това "росонерите" спечелиха с гол на Роналдиньо. Всичко това задължава миланистите да се борят със зъби и нокти за трите точки. Единствено те биха запазили реалните им шансове за Скудетото. Най-важното нещо, което интересуваше тифозите и на двата тима през седмицата бе състоянието на плеймейкъра на Милан Рикардо Кака. Бразилецът получи травма на ахилеса в съботния мач срещу Реджина и първоначалните прогнози сочеха сигурно отпадане от участие в дербито. След прегледите в понеделник обаче, лекарите върнаха надеждите на тифозите, че все пак "кариоката" може и да се възстанови до неделя. В крайна сметка обаче, след вчерашната тренировка окончателно стана ясно, че Кака отпада. Това ще отвори място в титулярната единайсеторка на героя от есенното дерби Роналдиньо. Освен Кака, "росонерите" имат още доста проблеми с травми. Към трайно контузените Гатузо, Бориело, Калач и Неста, се присъединиха още Фавали и Емерсон. Бонера пък е наказан. Като споменах Неста съм длъжен да кажа, че се появиха информации, че защитникът ще е в групата за мача. Дори да е така обаче, едва ли той ще вземе физическо участие. Психологически може и да помогне на Милан. Мачът за Интер пропуска единствено наказания Балотели, който и без това е в немилост и едва ли щеше да вземе участие. Всичките билети за дербито бяха разпродадени осем дни преди неговото начало. Като символичен гост "росонерите" получиха малко над 8 000 билета, които бяха продадени още в първия ден. Останалите 72 000 места ще са запълнени от "нерадзури".

Когато става въпрос за над 100-годишно яростно съперничество, няма как да не споменем поне общия баланс на играните срещи между двата отбора. Интер и Миалн са изиграли общо 269 двубоя. "Росонерите" имат 106 победи, "нерадзурите" 72, а равенствата са 91. Неделя, 21:30 ч. българско време – зрелището е гарантирано.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

wba
15.02.2009 15:47

Цесекарче и сега какво?Правиш преразказ на прочетеното ли хахаха *joking*

cesekarchetooo
15.02.2009 13:14

Интер - Милан Х2, над 2.5 - едно от най-големите дербита в историята на италианския футбол, гарантиращо незабравими моменти! Всички помним мачовете им отпреди 5-6 години, и резултати от рода на 3-3, 3-2, 4-3 и т.н. В Милан ще липсва Кака, но за сметка на това на линия ще са Бекъм и Пато, които са в прекрасна форма, и Роналдиньо - играч, който независимо от формата си, може да решава подобни мачове. Въпреки проблемите на Милан, и сериозно предимство на "незадзурите" по трибуните - се надявам Милан да измъкне нещо и да запази жива битката за титлата. Спектакълът е гарантиран!

cesekarchetooo
15.02.2009 13:13

Реджина - Палермо Х, г/г - последният се изправя в битка срещу Палермо. Розовите, въпреки победата си в миналия кръг, са доста непостоянни. Според мен Реджина ще се хвърлят със зъби и нокти за всяка точка, и ще успеят да се докопат поне до едната.

Аталанта - Рома 2 - Непостоянните Аталанта се изправят срещу отлично представящите се "вълци". И двата тима имат кадрови проблеми, но мисля, че въпреки отсъствието на Сисиньо, Акуилани и др., Рома ще спечели и ще се доближи до заветното четвърто място.

Ювентус – Сампдория 1, над 2.5 - След загубите от Удинезе и Каляри, разликата между Юве и Интер набъбна и вече Юве нямат право на грешки. "Старата госпожа" трябва задължително да спечели, а Сампдория нямат силите да ги спрат. Категорична победа за черно-белите от Торино.

Сиена - Удинезе Х2 - Напълно непредсказуем мач. Със сигурност никакъв резултат не би бил изненада, но Удинезе са доста амбицирани да се доближат до местата, даващи право на участие в Европа. Все пак и хикс не е изключен.

cesekarchetooo
15.02.2009 13:12

Киево – Катания 1, под 2.5 - Двата отбора са сред тимовете, които се борят за оцеляване в Калчото. Киево са в добра серия от няколко мача без загуба, а и нямат кадрови проблеми. Катания са един от най-слабите гости, затова давам предимство на домакина.

Дженоа - Фиорентина 1Х - Дженоа и Фиорентина, съответно на пета и четвърта позиция, се борят за местата, даващи право за участие в Европа. Нестабилността на Фиорентина като гост ме кара да предпочета 1Х, но все пак мача е троен и е хубаво да не се пипа.

Каляри – Лече 1 - Каляри са тима в най-добра форма в Серия А от началото на годината, и мисля че спокойно ще вземат домакинството си с Лече - липсата на Еспозито също ще окаже влияние.