В Подгорица ли ще настъпи краят на всички надежди за България? (превю)

16:41
В Подгорица ли ще настъпи краят на всички надежди за България? (превю)
Българският национален отбор по футбол ще гостува на Черна гора в ключов сблъсък от квалификациите за Евро 2012 в Полша и Украйна. Мачът е от 5-ия кръг на Група “G" и ще започне от 21:30 часа българско време на стадион “Pod Goricom" в Подгорица.

Срещата е изключително важна и за двете гарнитури, като при победа Черна гора ще запази всички шансове дори за първото място в групата, докато равен или загуба за България ще означава край на всички илюзорни надежди за класиране на Европейското първенство догодина. Първият мач помежду им в София бе спечелен от Черна гора с 1:0.

Черна гора и България бяха в една група и в квалификациите за Мондиал 2010 в ЮАР, но нито един от двата тима така и не се класира за първото Световно първенство в Африка. Тогава родните "трикольори" сразиха Черна гора с 4:1 в София, но преди това бяха завършили 2:2 със съперника в Подгорица. В крайна сметка България остана на трето място в крайното класиране на групата след Италия и Ейре, а Черна гора завърши на пето място. В настоящите квалификации за Евро 2012 в Полша и Украйна обаче нещата изглеждат по съвсем различен начин и според всички букмейкъри черногорците са фаворити срещу нашите национали.

Класиране в Група "G":


След двубоя в Подгорица на родните "трикольори" до края на срещите от Група “G" им предстои домакинство на Англия (на 2 септември), гостуване на Швейцария (на 6 септември) и домакинство на Уелс (на 11 октомври). На Черна гора пък ще останат мачове като гост на Уелс (на 2 септември), домакинство на Англия (на 7 октомври) и визита на Швейцария (на 11 октомври).

Съставът на Черна гора е една от изненадите в квалификациите за Евро 2012 в Полша и Украйна и в момента заема второ място в Група “G" с актив от 10 точки, колкото има и лидерът Англия, който обаче е с по-добра голова разлика. В същото време България е на четвъртото място в групата с актив от само 4 точки и по-лоша голова разлика от третия Швейцария, който също има 4 пункта.

В последния си мач от групата Черна гора сътвори минисензация, завършвайки 0:0 с Англия на "Уембли" в Лондон през октомври миналата година. След този мач възпитаниците на Златко Кранчар играха 2 контроли у дома в Подгорица, побеждавайки последователно през ноември миналата година Азербайджан с 2:0 и през март тази година Узбекистан с 1:0. Любопитно е, че Черна гора е единственият тим от всички групи, който не е допуснал гол във вратата си от началото на квалификационния цикъл. В същото време обаче играчите на Златко Кранчар са реализирани само 3 гола, което ги прави и един от най-слабо резултатните отбори в квалификациите.

“Искам да играем дисциплинирано в защита. Играта ни постепенно да минава в атака. Там ще разчитаме на Вучинич и Джалович да реализират. Победата може да ни отвори пътя и към първото място, а не само към баража. Нашите момчета показаха, че имат характер и качества, от което съм доволен. Утре ще дадат всичко от себе си, за да сме доволни не само от играта, но и от резултата. Публиката ще бъде нашият 12-ти играч. Очаквам истинска футболна атмосфера. Българите ще дойдат много мотивирани, защото три точки ще ги доближат до второто място. Те обаче няма с какво да ме изненадат", заяви повече от оптимистично хърватският селекционер на Черна гора Златко Кранчар.

Очаква се хърватският специалист да направи някои промени в състава си за мача с България, след като различни контузии лекуват Джудович, Бошкович и Йованович, а Вукчевич е наказан. Кранчар обаче ще може да използва напълно възстановените след дълго лечение на травми Стеван Йоветич от Фиорентина, Никола Дринчич от Спартак Москва и Иван Фатич от Чезена. Все пак самият той заяви, че Йоветич ще остане на резервната скамейка. Със сигурност обаче най-голямата заплаха за родните "трикольори" ще бъде звездата и голмайстор на черногорците Мирко Вучинич от Рома.

Вероятен състав на Черна гора: Младен Божович, Саво Павичевич, Стефан Савич, Марко Баша, Лука Пейович, Елсад Зверотич, Никола Дринчич, Милорад Пекович, Владимир Божович, Радомир Джалович, Мирко Вучинич

България пък тотално разочарова с представянето си в този квалификационен цикъл, като до момента има само една победа и тя бе минимална с 1:0 при гостуването на Уелс в началото на октомври миналата година. Любопитно е, че това е единственият гол на "трикольорите" в този квалификационен цикъл, като в същото време са допуснали общо 5 попадения. Мачът в Кардиф бе дебют за Лотар Матеус като селекционер на родните "трикольори", след като именно той бе избран от БФС да замени подалия оставка Станимир Стоилов. Тази победа вдъхна надежди на всички в България, че с германският специалист ще настъпи голямата промяна и успехите ще се редят един след друг. Победата над Уелс бе последвана 4 дни по-късно с успех над Саудитска Арабия с 2:0 в контрола през декември, играна в Турция. В средата на ноември обаче родните национали паднаха насред София от Сърбия с 0:1 в друга контрола, а в първият си мач за 2011 година завършиха 2:2 с Естония в една доста скандална проверка с 4 дузпи, след която последваха редица обвинения за манипулиране на резултата. Мачът на истината за България трябваше да бъде домакинството с Швейцария, но то завърши безлично 0:0 и така на практика се изпариха шансовете и на двата тима за едно от първите две места в Група "G". След мача с "кръстоносците" България постигна успех 3 дни по-късно с 1:0 при гостуването си на Кипър за контрола в Ларнака.

Тази седмица Лотар Матеус заведе играчите си на подготвителен лагер на френския остров Корсика преди важния мач с Черна гора. Вместо обаче да напомпа малко самочувствие в контролата си срещу сборен тим на острова, България записа една от най-срамните си страници в историята, след като загуби с 0:1 от отбора на Корсика, който рядко се събира, за да играе срещу който и да е било съперник. Факт е, че съставът на Корсика бе изграден предимно от футболисти, играещи в отбори от френските Лига 1 и Лига 2, а сред тях личаха и имената на защитника Себастиен Скилачи от английския Арсенал и бившият нападател на Барселона Людовик Жули, който е момента е в ПСЖ. Това обаче по-никакъв начин не би трябвало да омаловажи големия срам, който екскурзиантите на Матеус браха в Корсика. А може би пък всичко е било за заблуда на противника и България ще покаже истинското си лице срещу Черна гора. Това предстои да разберем утре в Подгорица.

"Контролата с Корсика е просто част от подготовката ни за двубоя с Черна гора и затова не търсихме резултат. Загубата не е приятна, но няма драма. Поговорих с играчите и ги призовах да мислят за събота, когато трябва да се види истинското ни лице. Надявам се този спаринг да не понижи самочувствието ни, а напротив - да провокира футболистите да покажат класа в Подгорица. Не искам България да играе стихийно, нашата сила трябва да е в действията на колектива. Проблем е, че нямаме изявени лидери във всяка една линия на единайсеторката. И в Подгорица ще имаме шанс за успех само, ако всички дадат максимума на моментните си възможности. Оставам оптимист за евроквалификацията срещу Черна гора", заяви Лотар Матеус.

Германският селекционер на България ще трябва да сглобява състава си без контузилият се централен бранител Вальо Илиев и наказаният халф Благой Георгиев. Срещу Корсика дебют направи натурализираният бразилец Маркиньос от ЦСКА. Очаква се халфът да играе и срещу Черна гора, а защо да не започне и като титуляр на мястото на Чавдар Янков. В атака за родните "трикольори" по всяка вероятност ще играят Ивелин Попов и Мартин Петров.

Вероятен състав на България: Николай Михайлов, Иван Бандаловски, Николай Бодуров, Иван Иванов, Петър Занев, Станислав Манолев, Стилиян Петров (к), Христо Янев, Маркиньос, Мартин Петров, Ивелин Попов

След загубата от Корсика родните национали ще трябва доста да се потрудят, за да измият срама. Най добре ще е, ако възпитаниците на Лотар Матеус победят и така запазят минимални шансове за второто място в групата, което би им дало възможност да участват на бараж и от там евентуално да се класират за Евро 2012 в Полша и Украйна. Преди мача с Черна гора в Подгорийца обаче всичко това изглежда като един мираж и много малко са оптимистите за предстоящия сблъсък. Домакините от Черна гора са пределно мотивирани и със сигурност ще преследват победата, а освен това ще разчитат на подкрепата и на пълен стадион, какъвто се очаква след боя за билети буквално два дни преди мача. При всички положения ни очаква един изключително интересен сблъсък, след който нещата в Група “G" ще станат до голяма степен ясни. При победа на Черна гора до края на групата ще има голям спор за първото място, за което фаворит на този етап е Англия. Равенство ще спре черногорските амбиции за първото място и ще заличи шансовете на България поне за втората позиция. Евентуална победа на "родните трикольори" ще им върне надеждите за класиране на баражите, тъй като те ще се доближат само на точка от второто място. Черна гора е без допуснат гол от началото на квалификациите, а в същото време и бележи малко. Атаката на България пък е вкара само един гол в тези квалификации, а това логично ни насочва към прогноза за малко попадения в мача. Според калкулатора на Контрол Индекс с по-големи шансове за победа са домакините от Черна гора. Прогноза: Под 2,5 гола

Черна гора - България, стадион "Pod Goricom",  21:45 часа

Главен съдия: Алон Йефет (Израел)


Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

shizofrenik
04.06.2011 22:21

УБИХА НИ.Отивам до църквата да ударя две молитви , че да паднем с по-малко

RobertoBaggio89
04.06.2011 22:02

Нали искахте чужденец...ето ви сега Матеус! Мъри бил такъв...Мъри бил такъв,но човека вършеше работа или поне се мъчеше с тая зган да направи отбор докато тоя немски боклук дори на мачове на клубовете не ходи

termil
04.06.2011 20:41

с този плеибои и 4тото место ще бъде успех ще ни развинтят днес

FaNaTiKa
04.06.2011 20:13

Бент е много тъп футболист

RobertoBaggio89
04.06.2011 22:03

Незнам Бент колко тъп футболист е щом от 6-7 сезона поред има по над 15 гола в първенството

Ziz0
04.06.2011 19:24

Как ще е най добре да завършат? Равен? Ама като гледам как играят швейцаррия ... незнам имаме ли шанс с/у тях!

FaNaTiKa
04.06.2011 19:23

и Лампард връща 1 гол, ние никога никога никога никога не можем да поведем на Англия, пък камо ли да вкараме 2 гола на такъв отбор, толкова сме трагични *lol*

FaNaTiKa
04.06.2011 19:29

това не е въпрос на случайност, а на класа .. всеки отбор е по-добър от нас. Преди 2-3 години бихме на 2 пъти Беларус, сега знаем какво направиха с Франция вчера, а и миналия сезон .. просто всички отбори израстват, а наще вървят само и само надолу

Ziz0
04.06.2011 19:25

Е недей така де ... се някой ден и нас ще ни огрее слънцето *wink*

Ziz0
04.06.2011 19:21

ШВЕЙЦАРЦИТЕ разбиват Англичнаните *joking*

evil3nemy
04.06.2011 17:52

По коя програма ще дават мача и от колко часа ?*thinking*


04.06.2011 18:50

БНТ 1 от 21:30

RobertoBaggio89
04.06.2011 17:47

Имали късмет...да а ние 10 години все нямаме нали?Как Словения,Черна Гора и тем подобни отбори имат късмет а ние все нямаме? Май е липса на класа а какво ще кажете? 1-2-3 мача без късмет добре ама 10 години?

Soon
04.06.2011 16:41

Какви хора сте ??? Как може да говорите , че България няма да спечели дори и да нямаме шансове трябва да ги подрекяпме за това цялата ни даржава такава , защото всеки 2ри специалист и много разбира ... Апак за теб Нео Нацист направо ходи се гръмни някаде !!! Как може да говориш за България така ти да не си турчин :Х !!! ХАЍДЕ БЪЛГАРИЯ ПОКАЖЕТЕ ДОВЕЧЕРА , ЧЕ НЕ СМЕ СЛУЧАЙНИ И ДА ИМ СЕ ЗАТВОРЯТ УСТИТЕ НА "СПЕЦИАЛИСТИТЕ " !!!

RobertoBaggio89
04.06.2011 17:46

Не трябва да си специалист за да видиш,че сме жалки в момента! Това,че мислим,че ще паднем не означава,че не стискаме палци за наще...пишеш ама много много не мислиш преди да пишеш! Това какво мислим и какво искаме са две крайно различни неща. Надявам се да победим,НО пак казвам този национален отбор е слаб. Без Бербатов,Домовчийски и с 5 игрови мача за 1 година на Валери просто нападението ни е АТОМНО! Иван Иванов,Маркинъос незнам си кой.....нали Черна Гора са смешни а? Я ВИЖТЕ КЪДЕ ИГРАЯТ МОМчЕТАТА!!! Ние сме смешни в момента не те!

spurs_92
04.06.2011 14:52

довечер ще ударим черногорците, струва ми се че много ама много са ни подценили и затова имаме шанс, а бием ли ги с тех е свършено . успех

Gazara_rs
04.06.2011 14:38

краино време е да се спечели някои труден мач
черна гора неса толкожа силен отбор - просто се намират в добра форма
черна гора - България 1 - 2

_beroe_
04.06.2011 13:27

отпимист съм и се надява да победим

krisman95
04.06.2011 12:43

Толкова съм разочарован от бългърския нац. отбор ,че нямам думи просто за тях .....
Дано бием черногорците (отпимист съм) , но нали знаете какво казват :каквато државата тъкъв и спортът в нея !
А българия една голяма дупка от която няма излизане !
Айде наще !*ball**beer**ball*

kioprov
04.06.2011 11:58

аз мисля,че шанса да бием е много малък,но все пак мн ще се радвам да ги биям тия надути черногорци

PoIoGaVo
04.06.2011 11:57

отдавна свършиха нажеджите според мен ...

joseph_Macg
04.06.2011 08:52

от както Матеус ни пое се вижда коренна промяна в начина ни на игра. от тази на Мъри .. И все още по голяма част от отбора не са свикнали на тази игра . На матеус му трябва време и ще вдигне класата на национални , дори и да не се класираме той трябва да остане *thumb_up*

Exi7
04.06.2011 07:19

Ще ги бием но няма да да хванем 2рото място..

RobertoBaggio89
04.06.2011 05:37

Как все другите имат късмет... един път пък ние не извадихме късмет а? Аре стига вече,че сме смешни *smile* По-борбен отбор са от нас а за жалост вече дори имат и по-скъпа селекция *surprized* Просто от година даже две отбори като Черна Гора ни задминават

Anders0n
04.06.2011 01:34

Черна Гора са измислен отбор,незнам просто как спечелиха 10 точки...определено с огромна доза късмет.Надявам се нашите момчета да им покажат малко футбол и дано осъзнават колко важен е този двубой и да дадът всичко от себе си.Дано ги бият едно хуваво и да ги свалят малко на земята *thumb_up*

fena_man_utd
03.06.2011 23:32

На пръв поглед изглежда,че Черна Гора са слаб отбор,но не е така.Този отбор е далеч над нашата класа (ако можем да наречем нашето класа).Вижда се,че имат по-добри играчи и дори играят и по-добър футбол от нашият.Класирането го показва.Аз като Българин ще го играя 2ка мача иначе мача е 1ца.

Me4o_man
03.06.2011 22:36

до коментар 11
До някаде си прав,но България има своите традиции в този спорт и не трябва да умаловажаш успехите постигнати преди това.А и да ти кажа много ме яд,че дето се вика ние научихме на футбол турците,а сега и първенство и национален отбор са много пред нас.А и има много нации които бяха на светлинни години преди нас в футбола,а сега са или на нашето ниво или са по-напред.С две думи хората имат политика във футбола,докато ние имахме всички предпоставки да се развиваме и да яхнем вълната от 94 г.,ние не си мръднахме пръста да променим методиката на работа,а други страни не спяха и се развиха.

spoke_1912
03.06.2011 21:59

Защото, имаме много добри футболисти, на които не им дреме за националния отбор, ето за това!

ChelseaFC_Fan
03.06.2011 21:14

Защо да не бием Черна гора? Защо да не отупаме прехваления им отбор? Аз като го гледам Кранчар той си мисли отбора за Англия! Абе нека да слезат на земята тия черногорци. Нищо против отбора им, ама тия глупости където ги разправя треньора им направо ме вбесяват! Както те ни биха тука , така и ние ще ги бием и после с малко късмет отиваме на бараж.Давайте момчета , България е с вас! *thumb_up*

donatelo
03.06.2011 21:01

"От нийде надежда взорът не види..."*cry*

brickbat
03.06.2011 20:10

Като се замислите не сме чак толкова зле. Първо не е казано че в България футбола трябва да е на световно ниво. Всяка държава си има спортове в които изпъква повече, при нас такива са Борба, Бокс, Щанги, Волейбол. Не може да сме царе и сред най - добрите във всеки спорт. Но! Въпреки че се дават малко пари и имаме лоша организация и лоши терени сме на едно ниво с развити държави като Унгария, Словения, Финландия, Норвегия, Румъния, Беларус и др. като говоря за ниво на националния отбор. На клубно ниво също не сме чак толкова зле, например аз не си спомням скоро Словашки, Хърватски, Белгийски, Австрийски, Чешки и т.н. отбор да е направил нещо изключително. Защо обаче сме недоволни!? Не защото сравняваме футбола ни с 94-та, по - скоро онова време е като пример за успех, но и тогава не можеше да се каже, че сме от чергата на големите, просто имахме късмет че беше страшна жега и това изравняваше много силите, но както и да е не омаловажавам постижението. тогава също Левски и цска нямаха кой знае какви успехи както и сега. Недоволни сме защото правим сравнение с английското първенство с играта на Германия и Испания при националите с хубавите им стадионите и прочие. Но не трябва да се прави такова сравнение, защото все пак футбола е направен за забавление, на мен ми е много по интересно да играя в някое учили ще от колкото да гледам мач по телевизията или да отида да гледам мач от трета дивизия в БГ от колкото пак да гледам тв. Така, че не правете сравнение а се наслаждавайте на това което имаме, а то е волейбол от най - високо ниво и слабичък футбол, всичко обаче е временно може нещата да станат още по - лоши, но важното е че ги има. Не вярвам в Англия да се карат заради слабия им баскетбол, волейбол, хокей, борба и т.н.

arsenal_gunners
03.06.2011 19:38

Не знам, БФС е доста зле организирано по принцип, обаче за контролите винаги сме имали поне професионални отбори, а сега изведнъж отникъде решават, че трябва да играем с Корсика (?!?), където даже и губим, на мен малко ми прилича на фарс цялата ситуация, особено след хубавата игра, която показахме срещу Швейцария... Прогноза 2 с поне 2 гола разлика за нашите *wink*

rooney_fen_256
03.06.2011 19:35

много ясно че ще настъпи краят на надеждите ни че ние кога изобщо сме имали надежди просто футбол в българия от много време няма от 94-а и скоро време няма да има просто поради толкова много причини че ще трябва да пусна пет коментара за да ги изпиша а сега не ми се занимава

pr0fy
03.06.2011 18:47

Не мога да разбера какви са ви надеждите за участване в Евро-то? Да българин съм , обичам си родината , но не мога да не призная ,че в България футбол няма! Защо за бога трябва да играем на ЕВРО-то , като там само ще ни правят на салата? Ние една Черна Гора и куп слаби отбори , Корсика например не може да бием а си говорим за ЕВРО турнира , където взимат участие отборите от класата на Испания,Англия,Португалия и т.н! Просто няма никакъв смисъл.. Не разбирам какви са ви надеждите? Обичам БЪЛГАРИЯ , но за съжаление в НЕЯ ФУТБОЛ НЯМА! Горчивата истина , колкото и да не ви се иска да приемате!

katalyneca
03.06.2011 18:18

НЕКА НЕ СЕ ПРЕДАВАМЕ ! НАПРЕД БЪЛГАРИ !

nO_nAmEe
03.06.2011 21:09

атака !!! Нека ги подкрепим момчетата..кво да се прави толкова си могат..аиде нека бием и играем мач за мач пък с малко касмет може и да стигнем 2ро място и голава разлика по добра! от втория

brickbat
03.06.2011 18:16

Аз мисля, че в тази група с най - голям шанс е Швейцария, въпреки, че и в двамата мача ( с черна гора и швейцария) играхме по - добре, но сега ни предстоят две гостувания, а на тях домакинство ако не се лъжа срещу Черна гора и България. Почти съм сигурен, че Уелс ще победи или ще вземе поне равен на черна гора (а и мача е в Кардиф) и така вероятността черна гора да вземе само максимум 1 точка до края, според мен е голяма. Просто това е най - грозно играещия отбор в групата и не заслужават да се класират.

ChelseaBoy7_9
03.06.2011 18:11

краят ще дойде на наша земя за да е пълен срама... *wink*

Fabregas_boy
03.06.2011 18:10

Абе дори и да паднем(,в което се съмнявам) съм сигурен,че Матеус ще накара нашите нехранимайковци да тичат за наказание докато не се ожени.*joking* Затова,дори и да не се класираме за Евро 2012,нека оставят Матеус за СП 2014,защото работи с желание,а и налага млади момчета.