УЕФА Къп - преди 1/2 финалите

13:59
УЕФА Къп - преди 1/2 финалите
След многото емоции, които ни предложиха полуфиналите от Шампионската лига, сега ще се насладим на още два изключително интригуващи двубоя от втория по престижност европейски турнир, които ще определят двата финалиста в Манчестър на 14 май.

Зенит – Байерн М

Приказката за Зенит продължава. Шампионът на Русия се представя феноменално в турнира и след като отстрани Виляреал, Марсилия и Леверкузен, показа чудесна игра и срещу фаворита Байерн М. Малко отбори са си тръгвали непобедени от „Алианц арина”, но Зенит успя да достигне до равенство след автогола на Лусио. Клубът от Санкт-Петербург е на прага на исторически успех – достигане до първи европейски финал в своята история.

Благодарение на солидния финансов гръб на „Газпром” и треньорските качества на Дик Адвокаат, Зенит се превърна във фактор както в местното първенство, така и в Европа. Отборът хвърля всички сили именно в Купата на УЕФА и поради това е много по-колеблив в началото на сезона във Висшата лига на Русия.

Сред имената, които привлякоха вниманието на цяла Европа трябва да се отбележат украинският дефанзивен халф Анатоли Тимушчук, националът Канстантин Зирянов и прекрасното дуо в нападение – Андрей Аршавин и Павел Погребняк. За съжаление на домакините обаче Аршавин, Фернандо Риксен и Радек Ширл са наказани за този мач, а Анюков, Ломбартс и Ким са с контузии. Адвокаат заяви, че няма да се оправдава при евентуален неуспех с много отсъстващи и е сигурен, че неговите момчета ще дадат повече от сто процента от себе си в този двубой.

Байерн М се е запътил към спечелването на три трофея през този сезон, но този път „баварците” имат много сериозно изпитание. Бъдещият шампион на Германия преодоля изключително трудно Хетафе в предишния кръг, след като отново завърши 1:1 у дома в първия двубой и трябваше да премине през продължения в реванша, за да накаже противника с гол на Лука Тони в последната минута. Зенит е не по-слаб съперник, който знае как да печели мачовете си на собствен терен. Отмар Хитцфелд съзнава това, но на своя страна има изключителните реализаторски способности на Лука Тони (завръщащ се след наказание) и Мирослав Клозе и един истински бисер в халфовата линия – Франк Рибери. Треньорът на гостите потвърди, че Оливер Кан, Филип Лам и Мирослав Клозе са вече готови за игра, а оставеният да почива Лусио отново ще бъде сред титулярите. Хицфелд заяви, че знае колко силен отбор е Зенит. Според него мачът ще бъде много напрегнат и интересен, но Байерн М със сигурност ще демонстрира атакуващ футбол, тъй като се нуждае от гол, за да достигне до финала в Манчестър.

ФиорентинаРейнджърс

Сезонът и за двата клуба е впечатляващ, но само един от тях ще достигне до заветния финал на 14 май. След слабата продукция, която ни представиха тези противници в Глазгоу (0:0) сега всички се надяваме, че ще станем свидетели на един много по-добър и интригуващ двубой. Дори самият гомайстор на италианците Адриан Муту сподели, че мачът в Шотландия беше „наистина грозен”, но остана сигурен, че на реванша във Флоренция неговият отбор ще стигне до победата.

 Споменът от финала за КНК през сезон 1960/61 е отново жив. Тогава тези два тима спореха на финала за трофея, спечелен от „виолетовите”. През този сезон Фиорентина води страхотна битка с Милан за четвъртото място в Сериа А и първо участие в Шампионската лига от 1999г. насам. Сега обаче цялото внимание на футболистите е насочено към Купата на УЕФА. Тимът от Флоренция на два пъти през тази кампания трябваше да преминава през рулетката на дузпите (срещу Грьонинген и Евертън) и едва ли ще желае за трети път да бъде поставен пред такова изпитание. Прандели може да бъде доволен, че за разлика от противниковия лагер няма проблеми с контузени играчи, което е повод за оптимизъм. Той заяви, че с подкрепата на привържениците на „виолетовите” неговият отбор ще спечели този решителен мач.

Глазгоу Рейнджърс също води битка на няколко фронта. „Джърс” спечелиха Купата на лигата и ще играят финал за ФА Къп. Тимът изостава на 5 точки от Селтик в първенството, но има и цели 3 мача по-малко. Така Рейнджърс може да достигне до исторически куадрипъл през този сезон. За съжаление на Уолтър Смит обаче именно в тази решителна част от сезона много от неговите играчи получиха травми. Добрата новина е, че капитанът Бари Фъргюсън и халфът Кевин Томпсън се връщат след наказания, но Алан МакГрегър, Лий МакКълък, Крис Бърк, Стивън Нейсмит и Чарли Адам пропуска двубоя, а Дейвид Уиър и Стивън Дейвис са под въпрос. Все пак наставникът на гостите остава оптимист, тъй като подобна възможност неговият отбор да играе на финал в европейски турнир не бива да се изпуска. Рейнджърс вече премина през подобно изпитание в предишния кръг, когато след нулево равенство на „Айброкс” със Спортинг, в реванша в Лисабон шотландците спечелиха с 0:2.

Чезаре Прандели и Уолтър Смит са сигурни, че двубоят в Италия ще бъде съвсем различен от първия мач и ще предложи много по-интересни мигове за футболните фенове.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

BoBi_Levskara
01.05.2008 22:57

Леле Зенит размаза Байерн тия са егати руските машини