Напрегнат междинен кръг в Серия \"А\"

10:43
Напрегнат междинен кръг в Серия \"А\"
Изминалият уикенд в Серия "А" бе доста резултатен, макар лидерите Интер и Ювентус да постигнаха своите победи само с по 1:0. Още в два двубоя имаше същия резултат, но в останалите срещи станахме свидетели на истинска "голеада". Общо за кръга бяха вкарани 30 гола, което е точно по 3 средно на мач. Имаше и цели два резултата по 1:4, което е доста рядко срещано. Грубости също не липсваха - бяха показани 4 червени и цели 55 жълти картона. Отсъдените дузпи също бяха не малко, за разлика от пропуснатите. Предстои междинен кръг, който почти винаги е изпълнен с изненади, може би защото концентрацията у повечето отбори не е на ниво. Лидерите Интер, Юве и Милан имат наглед лесни препятствия, но и капка подценяване може да се окаже фатална. Всички двубои от този кръг са с един и същи начален час – сряда, 21:30 ч. българско време.

► Аталанта – Болоня

Страхотният мач срещу Интер не успя да стимулира достатъчно Аталанта и "бергамаските" загубиха гостуването си на Сиена. Те обаче могат да бъдат спокойни за бъдещето си в елита, поне засега. Бобо Виери е единственият играч от състава им, който има мускулни проблеми и е под въпрос. Дежурният гол на Марко Ди Вайо този път не бе достатъчно за Болоня да спечели поне точка срещу Милан. 7-кратният италиански шампион продължава, до момента успешната си, борбата за оцеляване. Този двубой обаче се очертава като доста тежък. Положението се усложнява от отсъствието на някои ключови футболисти – Паонеса, Мутарели и Маркини са контузени, а Мудингай е наказан. Очаква се новият нападател Освалдо да направи своя дебют с червено-синята фланелка. Домакините имат двойно повече победи от съперника си, но загубите са по равно – 9.

Милан - Дженоа

При липсата на по-сериозни сблъсъци, спокойно можем да определим този двубой като дербито на кръга. Още повече, че се изправят третият срещу четвъртия във временното класиране. Както се и очакваше, решението на Кака да остане в Милан му подейства доста стимулиращо и бразилецът се развихри срещу Болоня, донасяйки победата с двата си гола. Освен на "новият Кака", наставникът Карло Анчелоти, който вече има точно 400 мача начело на Милан, ще може да разчита и на друг разиграл се футболист. Дейвид Бекъм изглежда навлиза в познатата форма. В неделя той вкара и първия си гол с екипа на "росонерите", а от клуба вече афишираха, че ще се борят за постоянен договор с англичанина. Въпреки че не успя да победи Катания, отборът на Дженоа се намира в чудесна форма и четвъртата позиция го доказва. Тимът на Джанпиеро Гасперини е един от двата тима, който не е губил нито една от последните си 5 срещи. И в двата лагера има куп кадрови проблеми. За Милан, освен трайно контузените Бориело, Неста, Гатузо и Каладзе, аут са още Бонера и Малдини поради същата причина. Дженоа ще са без Паро, Паладино, Гаспарони, Скарпи и Потенца, както и без получилият червен картон миналия кръг Матео Ферари.

Катания – Интер

Големият отсъстващ за Интер в този двубой се казва Адриано Лейте Рибейро. Набиращият скорост бразилец ще почива в следващите 3 мача на тима си, след като бе наказан по видеозапис за удар без топка. Инцидентът стана в 40-ата минута на мача със Сампдория, когато бразилецът опитваше да се измъкне от Даниеле Гасталдело и го удари с юмрук в корема. Арбитърът не видя ситуацията, но тя бе запечатана на видеокамерите. Треньорът Жозе Мауриньо също няма да бъде близо до тима си. Нервите на навършилият 46 години в понеделник специалист, взеха да дават на късо. Наставникът бе изгонен от резервната скамейка в неделя срещу Самп, а след това на пресконференцията наговори куп небивалици, нападайки хората на които по принцип трябва да благодари - съдиите. Очевидно португалецът работи под голямо напрежение и това ясно се отразява върху играта на отбора му. Все пак "нерадзурите" все още имат не лоша преднина в класирането, а и им предстои поредица от леки мачове, които са удобен момент за излизане от тази мини криза. Разбира се, двубоят срещу играещият прекрасно у дома отбор на Катания може да се окаже и доста тежък за "нерадзурите", още повече, че последният им мач навън още им държи влага, но все пак шампионите не би трябвало да срещнат кой знае какви проблеми, ако са пределно концентрирани. Освен Адриано, те ще са без трайно контузените Виейра и Матераци, към които се присъединиха Киву и Самуел. Домакините нямат проблеми с травми, но за сметка на това имат цели трима наказани – Ицко, Терлици и Карбони.

Удинезе - Ювентус

"Старата госпожа" гостува на закъсалият тим на Удинезе в "бианконерското дерби", в което на пръв поглед не би трябвало да срещнат трудности. "Фриуланите" обаче са традиционно неудобен противник на торинци, а и със сигурност ще дадат най-доброто от себе си, опитвайки се да използват този двубой за излизане от кризата. Криза, която става все по-дълбока и страшна. След поредната си нелепа загуба срещу Палермо в неделя, поредните мачове без победа за тимът на Валтер Марино стават цели 11! Ако продължават в същия дух, нищо чудно съвсем скоро да се озоват в зоната на изпадащите. Ювентус пък е на коренно противоположна вълна. "Бианконерите" нямат загуба вече 7 поредни мача в шампионата и дори бяха начело на Серия "А" за 24 часа този уикенд. Добрата новина за тях е завръщането на двамата основни играчи - Момо Сисоко и Кристиан Молинаро, които изтърпяха своето наказание. Продължават обаче проблемите с контузени футболисти. Дзебина, Кнежевич и Салихамиджич са трайно контузени, а дългоочакваното завръщане на Каморанези се отлага за пореден път. Манингер и Тиаго също са аут. Очаква се обаче Джорджо Киелини и Давид Трезеге да са в групата за двубоя.

Сампдория - Лацио

И двата тима загубиха неделните си двубои. И докато за Самп това бе очаквано, то Лацио претърпя много тежко и изненадващо поражение от Каляри у дома с 1:4. "Сините" бяха неузнаваеми на своя Олимпико, където са традиционно силни. Явно подценяването е било сериозно. Загубата изстреля доскоро намиращият се в четворката тим на 9-та позиция, отдалечавайки го на 5 точки от заветната цел. Сампдория също понатрупа прилично количество загуби и вече се намира само на 4 точки от зоната на изпадащите. Победата в този двубой е повече от задължителна, но изглежда трудно постижима. Треньорът Валтер Мацари няма да може да разчита на почти цял един отбор от футболисти. Най-много ще липсва звездата Антонио Касано, който все още лекува травмата си. Контузени са още Акарди, Форнароли, Касталдело и дошлият от Плаермо преди няколко седмици Андреа Раджи. Другото новото попълнение Джанпаоло Пацини, както и Самарко пък са наказани.

Киево – Лече

Едно от двете дербита за оцеляване в този кръг. След драматичната и много важна победа над Реджина, дошла в последната минута след гол на Валтер Италиано, Киево се отлепи от последната позиция за първи път от няколко месеца насам. Ако спечелят и този двубой, играчите на Доменико Ди Карло има всички шансове да изляза над чертата – нещо, което до скоро беше само в сферите на мечтите. За Лече, който има 9 хикса в 20-те си двубоя, този мач също е много важен, тъй като отборът се намира само на 2 точки от зоната на изпадащите. Сами разбирате, че ни очаква люта и напрегната битка. Контузените Малаго и Ландела, както и наказания Йепес са отсъстващите за домакините. Гостите ще са без Вивес, Баста, Дзанкета, Касерта и Фабиано, който е наказан.

Фиорентина - Наполи

Този двубой също може да носи етикета "дерби на кръга". Най-малкото защото и двата отбора имат една и съща заветна цел – място в четворката. Засега по-близо са неаполитанците, които са 6-ти с 33 точки – 3 по-малко от 4-я Дженоа. В събота "виолетовите" претърпяха втора поредна загуба с 0:1 при гостуване на гранд. Трябва да се отбележи, че и двете поражения бяха абсолютно незаслужени, защото играчите на Чезаре Прандели показаха чудесна игра и срещу Милан и срещу Юве. Те все още нямат победа през 2009 г., а трите поредни загуби ги изпратиха на 7-ма позиция с 33 точки. Отборът изпитва трудности в завършващата фаза. Голмайсторът Алберто Джилардино не се е разписвал вече 5 двубоя, а в отсъствието на Муту нещата не изглеждат никак розови. Освен румънецът, аут са още Йоргенсен и Кузманович. Техният пряк конкурент за четворката също ще е без ключов футболист – Марек Хамсик. Словакът ще изтърпи и втория си мач от наказанието, наложено му миналата седмица. Гаргано и Контини също са наказани, а Йецо е с травма. Неделя бе исторически ден за тазгодишният шампионат. Най-после крепостта "Сан Паоло" падна. Първата домакинска загуба за "небесносините" бе нанесена от може би най-неудобният им съперник – Рома. 0:3 обаче е малко лъжлив резултат, който не отговаря на показаното на терена. Първо бе отменен чист гол на Марсело Салайета при 0:0, а след това останаха сериозни съмнения за засада при първият гол на Мексес. Освен това мачът бе равностоен през по-голямата си част.

Торино – Реджина

Другото дерби в дъното. Проучване на в-к "Тутоспорт" показва, че до момента Торино е най-ощетения отбор в Серия "А". Едва ли някой се изненадва защо отборът е в зоната на изпадащите. Цели 6 пъти Торо е бил потърпевш от грешките на съдиите. Само 2 пъти реферите са отсъждали грешни решения в тяхна полза и това е най-малко от всички останали отбори. След домакинското поражение от Киево, Реджина за пореден път уволни старши треньора си. Джузепе Пилон бе заменен от бившия наставник на отбора Невио Орланди. Пилон бе назначен през декември именно на мястото на Орланди, но ръководството на клуба очевидно не е останало доволно от работата му. Куп кадрови проблеми тресат и двата отбора. Рубин, Занети, Пратали, Абрускато, Писано, Бароне и Натали (последните двама наказани) са аут за Торо, а Виджиани, Бриенца, Гьоса, Касционе, както и наказаните Чирило и Кармона – за Реджина.

Рома – Палермо

Рома направи истински подвиг, разгромявайки Наполи на собствения му стадион. До сега нито един отбор не си бе тръгвал с трите точки от Неапол. След чудесната победа играчите на Спалети вече са 6-ти, само на три точки от четвъртия. Планът им да играят в Шампионската лига и догодина върви повече от успешно, а след завръщането и на Тоти бъдещето за "вълците" изглежда светло.. Палермо също върви уверено към зона Европа. "Розовите" са 8-ми с 32 точки. Тонето и Монтела са контузени за домакините, а Будан и Миколи пропускат двубоя за гостите. Бацарети пък стана поредната жертва на дисциплинарната комисия. Двата тима са единствените, които са спечелили последните си 3 мача.

Каляри - Сиена

Този междинен кръг завършва с двубой между два отбора, които са в "златната среда" и чиято цел - оставане в елита - засега се изпълнява успешно. Добрите игри на Каляри в последно време най-после дадоха резултат. В неделя играчите на Масимилиано Алегри унизиха Лацио на собствения му стадион и се изкачиха на 10-та позиция. Ако продължават така, скоро "сардинци" могат да погледнат и по-смело върху амбициите си. Сиена също постигна 2 поредни победи и се отдалечи на 9 точки от зоната на изпадащите. Те обаче имат едва един успех като гост и разчитат предимно на домакинските си мачове. Контузеният Агостини и наказаният Марчети са аут за домакините. Кодреа е наказан за гостите, а Розетини, Пакер, Белмонте и Манита са с различни травми.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

wba
28.01.2009 21:54

Аз ще помоля автора,които е писал тази тема да не прави такива изявление,защото не са верни и много заблуждава учстниците.По-добре даваи прогнози вместо да казваш кои ще играе и кои каква контузия има и до кога няма да играе ! *evil*

Lazialcho
28.01.2009 02:58

Лацио ще бие утре, също и Рома, и Фиорентина !

angel_hi
27.01.2009 22:02

Лидерите Интер, Юве и Милан имат наглед лесни препятствия.Милан среща Дженоа,а Юве-Удинезе.Въобще не са им лесни мачовете бих казъл.

pet_14
27.01.2009 20:18

Статията е добра но се птиам едно нещо.Защо примерно не може след анализа да се направи нещо като обобщаващи очаквания за мача и една прогноза ?