Европа след кръга

13:30
Европа след кръга
Много от водещите първенства наближават своя край. Именно в тези кръгове се решава съдбата на титлата и на отборите, които ще изпаднат в по-долната дивизия. Уикендът в Европа за пореден път ни предложи множество интригуващи срещи, които дадоха отговор на някои въпроси.

Централно събитие в Англия беше дербито между първия и втория в класирането. На "Стамфорд Бридж” Челси за пореден път се представи отлично и в един драматичен двубой надделя над Манчестър Юнайтед с 2:1. Михаел Балак даде преднина на домакините през първото полувреме, но Уейн Рууни изравни през втората част след грешка на Карвальо. Към края на двубоя беше отсъдена дузпа за Челси, която героят на мача Балак реализира. Този резултат запази интригата за титлата в оставащите два кръга от първенството. И двата отбора са с актив от 81 точки, но "червените дяволи” имат много по-добра голова разлика, поради което единствено тяхна грешка срещу Уест Хям или Уигън ще даде шанс на "сините” да триумфират с първото място.

Не по-малко интересна е битката за петото място. Главните претенденти за него, Евертън и Астън Вила, се срещнаха на "Гудисън Парк” и изнесоха една отлична продукция. Филип Невил даде преднина на домакините в началото на второто полувреме, а Агбонлахор изравни в 80-тата минута. Кулминацията в мача настъпи пет минути след това, когато Джоузеф Йобо изведе отново напред "карамелите”, но няколко секунди по-късно радостта на домакините беше помрачена от изравнителното попадение на Джон Карю. Така Евертън запази преднината си от три точки пред състава на Бирмингам.

Интересна беше и битката на дъното. Бирмингам отмъкна точка от Ливърпул, а Болтън направи същото от Тотнъм. Уигън и Рединг завършиха при нулево равенство, а Фулъм победи като гост Манчестър Сити с гол на Камара в последната минута. Болтън, Рединг, Бирмингам и Фулъм трябва да определят останалите два изпадащи отбора в следващите два кръга.

Всички резултати : Челси – Манчестър Юн. 2:1, Бирмингам – Ливърпул 2:2, Ман. Сити – Фулъм 2:3, Съндърланд – Мидълзбро 3:2, Тотнъм – Болтън 1:1, Уест Хям – Нюкасъл 2:2, Уигън – Рединг 0:0, ЕвертънАстън Вила 2:2, Портсмут – Блекбърн 0:1

В Испания титлата със сигурност отива за втори пореден и общо за 31-ви път във витрината на Реал Мадрид. "Белият балет" можеше още в този кръг да триумфира с трофея, но вторият в класирането Виляреал успя да победи Бетис като гост с минималното 0:1 с гол-шедьовър на Сена от центъра на терена. Реал от своя страна надви лесно на "Сантяго Бернабеу" Атлетик Билбао с 3:0. Гостите имаха шанс да измъкнат нещо от мача, но Гармендия изпусна дузпа през първото полувреме.

В може би най-интересния мач Депортиво Ла Коруня победи на "Риасор" Барселона с 2:0. Гостите бяха излезли с мисълта за двубоя с Манчестър Юн. във вторник, а Рийкард даде шанс на много от резервните си футболисти. Анри, Гудьонсен, Деко, Къркич и компания не успяха да затруднят домакините, които показват невероятно израстване през втората част на сезона. Головете на Хуан Родригез и Пабло Амо бяха най-малкото, с което можеше да си тръгне Барселона. Депортиво е отборът в най-добра форма в Примера и от 18-то място успя да се изкачи до 7-то, което дава шанс на отбора да участва в евротурнирите. Каталунците пък се отдалечиха на 4 точки от втория в класирането Виляреал.

Феновете на Валенсия най-накрая могат да си отдъхнат, след като "прилепите" разбиха с 3:0 Осасуна и се отдалечиха на 4 точки от зоната на изпадащите. Битката на дъното е много оспорвана, като Сарагоса, Рекреативо и Осасуна най-вероятно ще определят третия изпадащ отбор след Леванте и Мурсия.

Всички резултати : Депортиво – Барселона 2:0, Мурсия – Севиля 0:0, Бетис – Виляреал 0:1, Еспаньол – Сарагоса 1:1, Хетафе – Атлетико М 1:1, Рекреативо – Леванте 2:0, Майорка – Сантандер 3:1, Валенсия – Осасуна 3:0, Валядолид – Алмерия 1:0, Реал М – Атлетик Б 3:0

В Италия остават три кръга до края и титлата е почти сигурно решена в полза на Интер, който има шест точки преднина пред Рома. В най-интересния сблъсък от 35-ия кръг Ювентус срази с категоричното 5:2 гостуващия Лацио. За домакините се разписаха Киелини, Каморанези, Дел Пиеро и Трезеге, които дадоха преднина от 4 гола на "бианконерите" на почивката. Лацио достигна само до два гола на Бианки и Сивиля, а в края на мача Киелини оформи крайния резултат.

В другото дерби от кръга се изправиха четвъртият срещу шестия - Фиорентина и Сампдория. Най-интересните моменти се случиха през второто полувреме, когато Маджо даде преднина на гостите. Към края на мача Виери и Муту от дузпа обърнаха резултата, но в последната минута Гасталдело донесе точката на Самп. След победата на Милан над Ливорно като гост с убедителното 1:4 (хеттрик на Индзаги), разликата между "виолетовите" и "росонерите" е само две точки в полза на Фиорентина.

На дъното нещата се заплетоха още повече като цели седем отбора ще спорят за оцеляване. Това са - Ливорно, Парма, Реджина, Емполи, Торино, Каляри и Катания.

Всички резултати : Фиорентина – Сампдория 2:2, Дженоа – Емполи 0:1, Интер – Каляри 2:1, Ювентус – Лацио 5:2, Ливорно – Милан 1:4, Наполи – Сиена 0:0, Палермо – Аталанта 0:0, Реджина – Парма 2:1, Рома – Торино 4:1, Удинезе – Катания 2:1

В Германия Байерн М е на точка от това да триумфира за 21-ви път с титлата на страната. "Баварците" разбиха настоящия шампион Щутгарт с 4:1, като с голове се отчетоха Лука Тони, Ван Бомел и Рибери на два пъти. Битката за второто място е много оспорвана, тъй като Вердер и Шалке имат равен брой точки. Още по-интересна е борбата за зона УЕФА, в която Байер Леверкузен, Хамбургер и Щутгарт спорят за две места. В изминалия кръг Шалке победи като гост Хамбургер с 0:1 след гол на Кураний в самото начало на двубоя, а Леверкузен взе само точка от домакинството си на Волфсбург.

На дъното нещата са все така заплетени, като единствено Енерги взе преднина пред останалите борещи се за оцеляване отбори. Тимът от Котбус победи с 2:1 Ханза, а в герой на мача се превърна завърналия се след контузия Димитър Рангелов, който реализира победното попадение в последната минута. В другото дерби на дъното Нюрнберг и Арминия завършиха при 2:2, след като домакините водеха с 2:0 на полувремето.

Всички резултати : Айнтрахт – Борусия Д 1:1, Нюрнберг – Арминия 2:2, Карлсруе – Верзер 3:3, Хановер – Херта 2:2,  Хамбургер – Шалке 0:1, Енерги – Ханза 2:1, Бохум – Дуисбург 1:1, Байер Л – Волфсбург 2:2, Байерн М – Щутгарт 4:1

Във Франция шампионът Лион направи грешна стъпка, след като не успя да победи Каен у дома. Гостите дори поведоха, а Фабио Гросо получи червен картон, но Бензема изравни за 2:2 през второто полувреме. Преследвачът Бордо обаче не успя да се възползва от тази грешка и завърши при нулево равенство с Ница. ПСЖ най-накрая съумя да вземе ценни три точки и победи Оксер с 3:1. Другите отбори, замесени в борбата за оцеляване - Ланс, Страсбург и Тулуза загубиха своите срещи. Марсилия пък успя да победи с 3:2 като гост Монако в един много интересен мач и по този начин излезе на трето място, с точка преднина пред Нанси.

Всички резултати : Бордо – Ница 0:0, Льо Ман – Ланс 3:2, Лил – Тулуза 3:2, Лион – Каен 2:2, Метц – Сент Етиен 0:1, ПСЖ – Оксер 3:1, Рен – Страсбург 3:0, Сошо – Лориен 1:1, Валансиен – Нанси 1:1, Монако – Марсилия 2:3.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация