Коварни мачове за Интер, Юве и Милан, Рома продължава кръстоносния си поход

08:40
Коварни мачове за Интер, Юве и Милан, Рома продължава кръстоносния си поход
Трите от четирите четвъртфинала за Копа Италия, които се изиграха през седмицата, разделиха двата полусезона в италианската Серия А. Вече е ясна едната полуфинална двойка – шампионът Интер ще срещне Сампдория. Лацио пък надви Торино и очаква своя съперник от последния четвъртфинал, в който Юве приема Наполи на 4-ти февруари. Иначе в Серия "А" предстои любопитен кръг, в който няма дербита, но пък има доста завързани срещи. Да се надяваме, че първият кръг от втория полусезон ще е като последният от първия – драматичен.


24 януари, Събота

19:00 часа: Реджина – Киево

Стана вече традиция кръгът да се открива с мач, който е пряка борба за оцеляване. Този път това понятие придобива съвсем буквален смисъл, тъй като Реджина и Киево делят последната позиция в класирането с по 13 точки. В по-добра форма като че ли са "летящите магарета", които хвърлиха бомбата миналия кръг, побеждавайки Наполи в драматичен двубой и изхвърляйки го от четворката във временното класиране. Тази победа обаче даде жертва – аржентинският защитник Саняго Мореро получи червен картон и е наказан за този двубой, а Малаго и Ландела са с контузии. Домакините също имат един наказан играч. Това е защитникът Сантос, който ще пропусне двубоя заедно с трайно контузените Гьоса и Касционе. Под въпрос е и Виджиани.

21:20 часа: Ювентус – Фиорентина

При липсата на по-сериозни сблъсъци, спокойно можем да кажем, че това е едно от двете дербита на кръга. "Старата госпожа" посреща Фиорентина с куп кадрови проблеми. Новата година не донесе нов късмет за Раниери и компания, а добрите новини с възстановяващи се футболисти се оказаха прибързани и илюзорни. Коварен грип повали някои от играчите на Юве. Джиджи Буфон и Тиаго Мендеш пострадаха най-сериозно, като стражът дори имаше и бронхит. Все пак двамата взеха участие във вчерашната тренировка и очакванията са поне единият да е готов за довечера. Якуинта, Мелберг и Манингер са готови на 100%. Последните двама получиха леки травми в мача с Лацио, в който "бианконерите" загубиха първите с точки от 22 ноември насам. Мауро Каморанези, Джорджо Киелини, Давид Трезеге и Йонатан Дзабина все още не са напълно възстановени и е малко вероятно някой от тях да попадне в групата. Твърдо аут са Кнежевич и Салихамиджич, както и Сисоко и Молинаро, които са наказани заради натрупани картони. Така Раниери пак ще трябва да експериментира. Очаква се той отново да заложи на 19-годишният защитник Лоренцо Ариаудо, който направи дебют като титуляр срещу Лацио и който бе сериозно похвален от италианската футболна общественост, която го сравни дори с легендата на Юве Гаетано Ширея. Кадровите проблемите на "виолетовите" бледнеят пред тези на съперника, но все пак звездата на тима Адриан Муту ще липсва много. Йоргенсен също е с травма, а Комото е наказан. След загубата от Милан миналия кръг това е второ поредно тежко гостуване за играчите на Чезаре Прандели, който бе избран за треньор на 2008-ма в Италия, а третата поредна загуба изглежда логична и подплатена от факта, че Виола има едва 6 победи в Торино в историята си. Последната бе миналия сезон, когато Освалдо реализира в продължението за 3:2. Сега нападателят вече не е в състава на гостите, след като през седмицата бе продаден на Болоня.

25 януари, Неделя

16:00 часа: Сиена – Аталанта

И двата отбора влизат в този двубой със самочувствие, след като спечелиха последните си срещи. Сиена би Реджина с 1:0, а Аталанта сътвори сензацията на първенството до момента, разгромявайки шампиона Интер на своя стадион. Ако играчите на Луиджи Дел Нери играят така и утре, едва ли някой може да ги спре. Наставникът ще може да разчита на най-доброто, след като само Керчи пропуска двубоя заради травма. Домакините също излизат в оптимален състав. Единствено Розетини и Пакер са контузени.

16:00 часа: Лацио – Каляри

Трето поредно домакинство на Лацио в рамките на една седмица. След престижното равенство с Юве миналия кръг (1:1) и победата над Торино в четвъртък за Купата (3:1), сега "орлите" ще гонят нов задължителен успях, защото вече са извън зона Европа. Каляри пък са само на 3 т. зад съперника си, но имат едва една победа навън. Все пак момчетата на Масимилиано Алегри показват добри игри напоследък, включително и като гости и дори бяха на косъм да си тръгнат с трите точки от "Джузепе Меаца" преди 2 седмици. Агостини е контузен, а Андреа Косу е наказан. За Лацио аут са Манфредини, Матусалем и Дабо, като последния е наказан.

16:00 часа: Дженоа – Катания

Два типично "домакински отбора" се изправят един срещу друг. Невероятната серия от 7 поредни двубоя без загуба изкачи Дженоа на 4-та позиция и върна надеждите и мечтите на тифозите. И всичко това без звездата и голмайстора на тима Диего Милито. Очаква се аржентинецът да се завърне за този двубой и да поведе съотборниците си към заслужен триумф след годините на заточение в Серия "Б". Бившите футболисти на Ювентус Паро, Паладино и Гаспарони са трайно контузени, а Юрич е наказан. Следващите си два двубоя гостите ще са без Ицко, който получи червен картон при домакинската загуба от Болоня миналия кръг.

16:00 часа: Болоня – Милан

Едва ли през последната седмица тифозите на Милан са мислили за двубоя с Болоня. Те имаха друга, далеч по важна задача – да задържат звездата си Кака. И успяха. Бразилецът обяви, че остава верен на клуба и няма да напуска Милан в посока Ман. Сити. Това е чудесна новина за "росонерите", която може да се окаже стимулираща инжекция не само за самия играч, но и за отбора като цяло. Другата добра новина за Милан е свързана с може би най-проблемният пост на отбора – вратарският. Кристиан Абиати поднови договора си до 2011 г. През седмицата играчите на Карло Анчелоти играха контрола в Германия, в която победиха Хановер с 3:2. В нея участие взеха предимно резервите, като може би най-ярките от тях – Индзаги и Шевченко реализираха попаденията. Сега предстои нелеко гостуване на намиращият се в подем тим на Болоня, в който "росонерите" ще са без трайно контузените Каладзе, Неста, Бориело и Гатузо, както и наказания Янкуловски. Както вече стана дума Болоня привлече нападателят на Фиорентина Пабло Даниел Освалдо за малко над 7 млн. евро. Очаква се аржентинецът с италиански паспорт да сформира страховито нападателно дуо с голмайсторът на Серия "А" до момента Марко Ди Вайо. Той обаче има наказание и дебютът му се отлага за следващата седмица. Кадровите проблеми за Синиша Михайлович не свършват до тук. Паонеса, Цезар и Мутарели са с травми, а Морас е под въпрос.

16:00 часа: Наполи - Рома

Второто дерби за кръга. Представянето на Наполи до момента рязко контрастира между домакинствата и гостуванията. За разлика от срещите на чужд терен, "небесносините" са безкомпромисни пред своите тифози, които в този двубой няма да имат конкуренция по трибуните заради постановлението на "The Casms" (комитета по предупреждаването за масови безредици), който реши мачовете Наполи - Рома, Милан - Дженоа, и Ювентус - Фиорентина да се проведат без гостуващи агитки. Както сами разбирате това гостуване няма да е никак лесно за Рома, още повече, че е трето поредно за тима от 5 мача за 2 седмици. След победата срещу Торино миналия кръг, която дойде след невероятен гол в 92-та мин. на Жулио Баптища, "вълците" претърпяха разочарование, отпадайки от турнира за Купата на Италия от Интер, не без помощта на съдиите. Освен чудесната форма на двамата си нападатели Баптища и Вучинич, добрата новина за Спалети е преждевременното завръщане на Франческо Тоти. Очакваше се капитанът да е аут поне до края на този месец, но явно медицинският щаб на "джалоросите" си е свършил чудесно работата и той ще може да вземе участие още утре. С травми обаче са Тонето, Окака и Монтела, а Сисиньо е наказан. И още една добра новина за Рома. Наполи ще са без една от звездите си и ключова фигура в състава – избраният за най-добър млад играч в Италия за миналата година –Марек Хамсик. Словакът получи глупав червен картон при загубата от Киево миналия кръг и ще пропусне следващите два двубоя.

16:00 часа: Лече – Торино

Още един пряк двубой за оцеляване. Двата тима са разделени от линията на изпадащите, като Лече има 17, а Торино 15 точки. В по-добра форма и позиция изглежда са домакините, не само заради домакинското предимство, но и защото все пак имат спечелени 3 точки в последните си 3 двубоя. За разлика от тях, гостите имат 3 поредни загуби. След отпадането от Купата през седмицата Торо вече няма право на грешки, а този двубой се явява като един от последните влакове за оставане в елита. Добрата новина за домакините е, че до момента нямат никакви кадрови проблеми и ще излязат с най-доброто на терена. Не така стоят нещата за гостите - Рубин, Занети, Пратали и Абрускато са контузени и със сигурност пропускат срещата.

16:00 часа: Палермо – Удинезе

Ако преди 2 месеца някой ми беше казал, че в началото на 2009-та година Удинезе ще изостава на 6 точки зад Палермо, щях моментално да се обадя в лудницата. Е, това вече е факт – отборът на Валтер Марино е неузнаваем и на всичкото отгоре е преследван от невероятен карък. През седмицата Удине записа поредната си нелепа загуба и бе отстранен от Сампдория в драматичен двубой от турнира за Купата на Италия. Новото попълнение на Самп Джанпаоло Пацини поведе в 55-та мин., но Ди Натале веднага изравни от дузпа в 61-та. 11-метровите удари обаче се оказаха разковничето за "фриуланите". Първо отново Ди Натале пропусна да реализира от бялата точка в 89-тата мин., а след продълженията, бившият вратар на Юве Антонио Миранте отказа тотално "бианконерите", спасявайки им 3 удара. Добрата новина за Удинезе е завръщането на Тото Ди Натале, а единствено Кода пропуска този двубой заради наказание. За Палермо, които имат 3 поредни домакински победи, аут са Будан и Кароциери.

21:30 часа: Интер – Сампдория

"Нерадзурите" трябва да благодарят на конкурентите си, че не се възползваха максимално от дадения им шанс за стопяването на доскоро комфортната преднина. Шампионите вече водят само с 3 точки пред Юве и 6 пред Милан, след като доскоро разликата беше двойно по-голяма. Тази година започва много зле за Мауриньо и неговите футболисти. Наставникът все още няма победа в първенството през 2009-та, а резилът в Бергамо беше върхът на сладоледа. Все пак "нерадзурите" се мобилизираха в турнира за Купата на Италия, където традиционно се представят добре, отстраниха последователно Дженоа и Рома и се класираха на полуфинал. Големи полемики обаче породи победното попадение срещу Рома, вкарано от избрания за играч на Серия "А" за миналата година - Златан Ибрахимович. Според коментаторите на телевизия "Рай Уно", която излъчваше директно сблъсъка, е имало не една, а цели 2 засади. Това е поредният път, в който отборът на Морати е подпрян от реферите този сезон. След резила срещу Аталанта миналия кръг се засилиха и спекулациите за тих бойкот на играчите срещу Моуриньо. Според медиите на Апенините конфликтът между наставникът и играчите, на чиято страна е и Масимо Морати, се засилва. Победата в този двубой е повече от задължителна за шампионите. Те обаче ще са без най-важният си футболист – Златан Ибрахимович, който е наказан заради натрупани картони. С травми са Матераци и Виейра. За гостите Кампаняро е контузен, а Лучини е наказан. Този двубой е и генерална репетиция за полуфинала на Копата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

BuTaMuHa
24.01.2009 23:41

хубаво ги пи6е6 тия статии пи4 много помагат ама няма кои да ги 4ете...няма какво да си губи6 времето ина4е с интерес про4етах контузените в моя отбор просто не знам как успяхме да ги бием тея токова проблеми са ни създавали последните сезони...forza juve ale ale ale *stop*