Европа преди кръга

18:48
Европа преди кръга
След изиграването на 1/2 финалните срещи в европейските клубни турнири, е време да обърнем внимание на най-интересните предстоящи срещи в най- силните първенства на старият континент.

По традиция ще започнем с Острова, където има вероятност да научим новият шампион след предстоящата среща на "Стамфорд Бридж". В Бундеслигата предстоят две дербита с цената на участие в Шампионската лига от следващият сезон, а борбата за оцеляване ще е актуална във френската Лига 1 и испанската Примера дивисион.

Челси - Манчестър Юнайтед: Битката за титлата в Англия може да получи своя епилог след изиграването на 90-те минути в Лондон. Преднината на Юнайтед от 3 точки пред втория Челси, може да се окаже достатъчна дори и при загуба поради факта, че головата разлика на "червените дяволи" е значително по-добра от тази на "сините". Аврам Грант заяви, че няма друга алтернатива пред неговият тим освен постигане на победа в съботния следобед и запазване на шансове за златото. Наставникът ще може да разчита на своя оптимален състав с изключение на стража Карло Кудичини, който пропуска срещите до края на сезона. Италианският страж по всяка вероятност е изиграл последният си мач при "сините", след като през седмицата се появи информация, че ще се премести в родната Италия, а мястото му ще бъде заето от 19 годишния белгийски талант и страж на Жерминал Кени Степ. В състава на Юнайтед по всяка вероятност отново ще липсва Неманя Видич, но в срещата с Барселона Уес Браун доказа, че играе доста сполучливо с Рио Фърдинанд в центъра на защитата. Трудните мачове за Юнайтед идват един след друг и ако искат да върнат интригата в Англия Челси трябва да използват умората в състава от Манчестър.

Блякбърн ще има последен шанс да се пребори за зона УЕФА в гостуването си на Портсмут. Момчетата на Марк Хюз изпуснаха 3-те точки в края на срещата при домакинството си на лидерите в последния кръг след изравнително попадение на Карлос Тевес в 87-та мин. и намалиха до минимум шансовете си за Европа. Добрите новини за Хари Реднап долетяха от лекарския щаб, който даде зелена светлина на Джон Утака, Ласана Диара и Милан Барош и те ще са на разположение на специалиста. Проблемите идват от защитата, където Ливой Праймъс и Ноел Памаро са с травми и нямат да могат да вземат участие, а Педро Мендеш и Шон Дейвис по всяка вероятност ще сменят клубната си принадлежност. В състава на Блякбърн няма важни отсъстващи, а завърналият се след травма Джейсъм Робъртс получи официална оферта от Дарби Каунти, която отхвърли веднага с надеждата за европейски футбол от следващият сезон на "Иууд Парк".

В останалите срещи от кръга: Съндърланд - Мидълзбро, Тотнъм - Болтън, Уест Хям - Нюкасъл, Евертън - Астън Вила, Дарби Каунти - Арсенал, Ман. Сити - Фулъм, Бирмингам - Ливърпул, Уигън - Рединг

В Бундеслигата, Хамбургер приема Шалке 04 и при победа ще се изравни с "миньорите" по точки на третото място даващо право за участие в Шампионска лига. Състава на домакините е разкъсван от контузии, а поради различни травми ще липсват Венсан Компани, Рафаел Ван дер Ваарт, Тимати Атуба, Ото Адо, Давид Яролим и Ромео Кастелен. Без тях отборът логично изпитва затруднения, както в дефанзивен така и в офанзивен план и от 5 мача не познава победата и е отбелязал едва два гола. В състава на Шалке 04 се извърши треньорска смяна през седмицата и на мястото на Мирко Сломка бе назначен Фред Рутен. Идващ от холандския Твенте, новият наставник едва ли е наясно с отборите в Бундеслигата, но при всички положения приоритетно ще е третото място в крайното класиране. Той няма да може да разчита на Леван Кобиашвили, Густаво Варела и Златан Байрямович за предстоящото гостуване в Хамбург.

Байерн Мюнхен се изправя срещу шампиона Щутгарт на "Алианц Арена". В първия полуфинален сблъсък от купата на УЕФА, баварците стигнаха до нулево равенство с руския Зенит след нелеп автогол на Лусио. В срещата явно пролича липсата на наказания реализатор Лука Тони и безпомощността в предни позиции. Италианският таран се връща в състава за предстоящата среща и по всяка вероятност с Клозе, Рибери и Швайнщайгер ще оформи нападателното каре на домакините. След постигнатата победа над Нюрнберг в последния кръг с 3:0 гостите отново са устремени към зона Шампионска лига, която е само на три точки. Липсата в състава на Фернандо Мейра и Томас Хитцелшпергер засега не оказваше голямо влияние, но по всяка вероятност ще се отрази на отбора в предстоящото гостуване. Големият проблем за Армин Вее е състоянието на голмайстора Марио Гомес, който има вероятност да пропусне срещата ако не се възстанови. Един задочен спор между двамата най-добри реализатори в Бундеслигата би бил много интригуващ и ще направи срещата много любопитна.

В другите срещи от 30-я кръг : Карлсруе - Вердер, Байер (Л) - Волфсбур, Айнтрахт (Ф) - Борусия (Д), Енерги (К) - Ханза Рощок, Нюрнберг - Арминия (Б), Бохум - Дуисбург, Хановер - Херта

Хетафе - Атлетико е мадридското дерби, между отбори, единият от които е застрашен от изпадене, а другият е с амбиция да запази мястото си в зона Шампионска лига. Домакините се намират в много тежка ситуация след претърпените загуби от Байерн М. за Купата на УЕФА, Валенсия за Купата на Краля и Леванте за шампионата. Допълнителни проблеми за Михаел Лаудруп създават контузиите на защитниците Фабио Селестини и желания от Тотнъм Даниел Ката Диаз, а в нападението липсват фигури като Уче, Пабло Ернандес и Кепа. Атлетико Мадрид загуби изненадващо от Бетис с 1:3 и постави под въпросителна участието си в Шампионската лига от следващият сезон. През седмицата "дюшекчийте" си осигуриха подписа на Джон Хейтинга под договор за 5 години, а трансферната сума е 10 млн. евро. В състава на Хавиер Агире ще липсват Миста, Зе Кастро и Тиаго Мота, но и без тях Атлетико са длъжни да спечелят точките.

Валенсия и Осасуна излизат на "Местая", като и двата тима не могат да са сигурни за оставането си в елита. През седмицата Ронал Куман логично сдаде поста и на негово място бе назначен Салвадор "Боро" Гонзалес. Новият наставник веднага върна в отбора Сантяго Канисарес, Давид Албелда и Мигел Ангел Ангуло с цел да стабилизира атмосферата в клуба и да повиши самочувствието на играчите след срамната загуба от Атлетик Билбао с 1:5. Под съмнение за двубоя са Иван Елгера, Емилиано Морети и Давид Силва, но едва ли играчи от класата на Давид Вия, Висенте, Албиол и Хоакин могат да се примират с ролята на отпадащ отбор. В Осасуна нещата стоят по подобен начин, а слабите резултати и загубата с 0:1 от Ла Коруня пратиха тима на три точки от зоната на изпадащите. За тима от Памплона под въпрос са Начо Монреал, Людовик Делпорт и Некунам Жевад. Много интересен двубои, в който е крайно време да станем свидетели на възраждане от страна на Валенсия.

Примера дивисион ни предлага още: Валядолид - Алмерия, Бетис - Виляреал, Рекреативо - Леванте, Еспаньол - Сарагоса, Депортиво - Барселона, Реал (М) - Атлетик (Б), Майорка - Расинг (С), Мурсия - Севиля

В Италия Милан продължава борбата си за четвъртото място, а сега на "росонерите" предстои гостуване на застрашения от изпадане тим на Ливорно. Домакините откраднаха точка при визитата си в Рим на Рома с късен гол на Диаманти в 83-тата минута и възродиха надеждите си за спасение. Голям проблем за Ливорно е липсата на опитните Давид Белери и Хосе Луис Видигал, но отличното представяне на Марко Амелия в рамката компенсира липсата им и не случайно му носи оферти от елитните европейски клубове. Отборът от 8 мача не познава вкуса на победата а сега срещу себе си ще има отбор устремен към зона Шампионска лига. Разликата която трябва да стопят момчетата на Карло Анчелоти е 4 точки, а лазарета на тима е пълен. Малдини, Амброзини, Бонера, Одо, Емерсон, Янкуловски, Сержиньо и трайно контузеният Роналдо са вън от сметките на наставника. Все пак Пато е готов за игра , а Пипо Индзаги възвърна голмайсторските си способности и по всяка вероятност ще получи титулярно място.

В останалите срещи лидерът Интер приема Каляри, а другите са: Палермо - Aталанта , Дженоа - Емполи, Рома - Торино, Реджина - Парма, Наполи - Сиена, Удинезе - Катания

В Лига 1 най-напрегнато е в дъното на класирането, където две от величията на френският футбол Ланс и ПСЖ могат да загубят елитния си статут. Льо Ман и Ланс е двубоят, който предизвиква огромен интерес с оглед амбициите на двата състава. Домакините все още имат шансове да се класират в зона УЕФА след откраднатата точка от силния тим на Ница в последния кръг. Отсъствието на защитниците Грегори Сердан и Ибрахима Камара, както и на нападателната двойка Жервиньо и Тулио Де Мело ще окаже голямо влияние в представянето на Льо Ман за срещата. Ланс е само на 3 точки от чертата и ако не иска да се прости с елитния си статут трябва да започне да печели точки. След постигнатата трудна домакинска победа срещу Сошо с 3:2, възпитаниците на Жан-Пиер Папен взеха глътка въздух. В техните редици ще липсват Хилтън и Бишевац, което отслабва защитата, но отборът е длъжен да вземе нещо от предстоящото си гостуване.

ПСЖ заема място в зоната на изпадащите и ако иска да запази елитният си статут трябва да спечели домакинската си срещата срещу Оксер. Президента на парижани Ален Кайзак напусна поста си след поредицата слаби резултати и отчайващия сезон на тима , а на негово място бе назначен Мишел Мулин. Трите поредни загуби за домакините изпратиха отбора в зоната на изпадащите на 3 точки от спасението. Пол Льо Гуен ще бъде лишен от услугите на Амара Диана, Соуза, Жером Ротен и Дидие Дигард, но едва ли вече има място за отстъпление след като трите точки са жизнено важни. Предстоящата тежка програма за Оксер може да изпрати тима в доста незавидна позиция. Отбора се намира на 6 точки от чертата, но все още не може да е спокоен за съдбата си. В предстоящото гостуване отбора ще бъде лишен от услугите на един от най-добрите си защитници Габриел Тамаш и резервният вратар Оливиер Сорин.

В останалите срещи : Рен - Страсбург, Лион - Каен, Лил - Тулуза, Бордо - Ница, Сошо - Лориен, Метц - Сент Етиен, Валансиен - Нанси, Монако - Олимпик Марсилия

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация