УЕФА Къп - преди 1/2 финалите

02:13
УЕФА Къп - преди 1/2 финалите
Турнирът за Купата на УЕФА достигна своята решителна фаза, когато четирите полуфиналисти трябва да определят двата отбора, които ще спорят за трофея на 14 май на стадион "Сити ъф Манчестър".

Някои от тях достигнаха очаквано дотук, но за други това беше малко или много изненада. Силите вече са напълно изравнени и всеки от тези четири отбора може да мечтае за трофея.

Байерн М – Зенит

Соченият от всички специалисти за фаворит в турнира Байерн Мюнхен посреща в първи полуфинален двубой руския Зенит. На страната на "баварците" са опитът, класата и големите амбиции, но шампионът на Русия вече доказа, че не се съобразява с големите имена.

Това е четвърти полуфинал в Купата на УЕФА за Байерн М, като досега немският гранд е загубил два от тях (срещу Айнтрахт и Наполи) и е спечелил един срещу Барселона по пътя към триумфирането в турнира през 1995/96. Единствено Оливер Кан от настоящия състав на Байерн е бил част от онзи отбор и сега опитният страж ще се опита да повтори този успех преди да прекрати кариерата си. За да достигне дотук, лидерът в Бундеслигата отстрани Беленензес, завърши първи в група "F" и след това се справи лесно с Абърдийн и Андерлехт, достигайки до първото си сериозно изпитание – Хетафе. Скромният испански клуб се представи прекрасно срещу именития си съперник и беше на няколко минути от отстраняването му, но решителните голове на Рибери и Лука Тони класираха "баварците" в следващата фаза. Италианският голмайстор се превърна в топреализатор на турнира със своите 10 попадения, но той ще пропусне този двубой поради натрупани жълти картони.

Оливер Кан и Хамит Алтинтоп вероятно също ще останат извън сметките заради травми, а Зе Роберто и Марк Ван Бомел са под въпрос. Активът на Байерн до момента в турнира е 6 победи, 5 равенства и една загуба.

Зенит достигна до голяма степен изненадващо до този етап на турнира. Тимът триумфира за първи път като шампион на Русия през миналия сезон (има една титла на СССР), благодарение на спонсорството на руската компания "Газпром" и на треньорските умения на холандеца Дик Адвокаат. От следващия сезон отборът от Санкт-Петербург ще се състезава в груповата фаза на Шампионската лига, но сега на дневен ред е борбата за първия европейски трофей във витрината на клуба.

В момента Зенит се движи слабо в местното първенство, но това е за сметка на брилянтното представяне за Купата на УЕФА. Руският клуб отстрани последователно Злате Моравце и Стандарт Лиеж, измъкна се на косъм от група "А" и след това се справи последователно с три от най-големите фаворити в турнира – Виляреал, Марсилия и Байер Леверкузен, като постигна общо 7 победи, 3 равенства и 4 загуби.

Нападателят Погребняк се превърна във водещ реализатор на състава с 8 попадения, някои от които решителни. Допреди три седмици, когато надви Леверкузен, Зенит никога не беше побеждавал немски отбор. Сега на тима предстои още по-сериозен тест в лицето на Байерн М. Това е най-доброто постижение на настоящият шампион на Русия в Европа. Предишното беше достигането до четвъртфинал 1981/82, загубен от Севиля. За този мач гостите няма да разчитат на контузения Анюков, но със сигурност притежават достатъчно класни футболисти, за да се противопоставят на домакините.

Със сигурност след инфарктното отстраняване на Хетафе Байерн М ще подходи по-внимателно към този съперник. Зенит обаче показа, че е изключително коварен противник, който е еднакво силен както като домакин, така и като гост. Очаква ни един несъмнено много интригуващ сблъсък.

Рейнджърс - Фиорентина

Във втората полуфинална двойка силите изглеждат изравнени. И Фиорентина, и Рейнджърс, имат своите аргументи за достигане до финал в турнира, но само един от тези два отбора ще го стори.

Клубът от Флоренция има един-единствен европейски трофей – КНК през сезон 1960/61. Интересното е, че на финала Фиорентина среща именно Глазгоу Рейнджърс и успява да го победи на два пъти с общ резултат 4:1. Това е първото издание на този турнир и единственото, при което победителят се решава в два мача. За пети път италианският клуб достига до полуфинал в европейски турнир, като в четири от тях е излизал победител. За да достигнат до тази фаза, "виолетовите" преодоляха Грьонинген след дузпи, прескочиха група "С" и се справиха лесно с Розенборг, за да спечелят отново рулетката на дузпите срещу Евертън. На четвъртфиналите отборът надви ПСВ Айндховен след равенство у дома и победа като гост.

Адриан Муту е голмайстор на състава в турнира с шест точни попадения. В 12-те си изиграни мача в Купата на УЕФА Фиорентина записа 6 победи, 5 равенства и само 1 загуба. Тимът от Флоренция също така се представя отлично и в Серия "А", като за момента е фаворит за четвъртата позиция, даваща право на участие в Шампионската лига от догодина. Двубоят за гостите пропускат Марко Донадел, който е наказан, а Колдруп и Уифалуши са с травми.

Рейнджърс, подобно на своя съперник, има също четири полуфинала в европейските турнири и само един трофей – Купата на УЕФА през сезон 1971/72. "Джърс" останаха трети в група "Е" от Шампионската лига и спечелиха право да продължат във втория по престижност турнир. За да достигнат до полуфиналите, шотландците преодоляха Панатинайкос и Вердер, а в четвъртфинала срещу Спортинг направиха равенство на "Айброкс" и победиха на реванша в Лисабон.

Общият им баланс до момента е 2 победи, 3 равенства и 1 загуба. Нито веднъж в изиграните три мача като домакин отборът не допусна гол. Рейнджърс има да си връща на своя противник за загубения финал през 1961 година, което допълнително ще мотивира момчетата на Уолтър Смит. "Сините" от Глазгоу са на второ място в шампионата на Шотландия, но тъй като имат три мача по-малко от Селтик, лесно ще преодолеят изоставането си от вечния си съперник.

За този мач обаче домакините няма да могат да разчитат на капитана си Бари Фъргюсън и халфа Кевин Томпсън, които са наказани, а Стивън Нейсмит и Крис Бърк са с контузии, които могат да ги оставят извън сметките и за реванша. Сър Уолтър Смит ще има много трудности с окомплектоването на състава, тъй като и Алан МакГрегър и Дамаркъс Бийзли също се оплакват от травми, Лий МакКълък и Чарли Адам ще пропуснат остатъка от сезона поради контузии, а Крис Бойд се възстановява от хранително отравяне.

И двата отбора имат амбиции да спечелят своя втори европейски трофей. Фиорентина играе добре и е фаворизиран от букмейкърите, но Рейнджърс, макар и с много проблеми с контузени играчи, си остава един много сериозен претендент за трофея, показващ завидно постоянство и на домашна сцена. И както каза игралият и за двата клуба Лоренцо Аморузо: "Не знам кой ще продължи, но със сигурност знам, че ще наблюдаваме два фантастични мача".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация