Валенсия – на границата между рая и ада

18:09
Валенсия – на границата между рая и ада
“Прилепите" е прозвището на един от най – известните футболни клубове в Испания – Валенсия.

Отборът от едноименния град е създаден на 18 март 1919 година и играе мачовете си на 53 хилядния “Местая”. В момента се строи новият дом на тима “Ноу Местая”, който ще бъде готов през 2009г. Отборът е ставал шампион на Испания 6 пъти, последно през 2004г., а е печелил Купата на краля също 6 пъти. Отборът има и добра европейска визитка, като значимите трофеи са един път КНК, три пъти купата на УЕФА, два пъти супер купата на Европа. Незабравими обаче остават двата поредни загубени финала в Шампионската лига през 2000 и 2001 г. в Париж и Милано съответно срещу Реал Мадрид /0:3/ и Байерн Мюнхен /5:6 сл.дуз./. През този период Валенсия печели изключителен брой фенове не само в Европа, а в целия свят.

Очаквания...

Сезон 2007/08 трябваше да бъде за Валенсия изключително добър. След доброто представяне предния сезон, тимът трябваше да гони титлата в Испания и добро представяне в шампионската лига. Няма как да е иначе с играчи от ранга на Вия, Мориентес, Албелда, Бараха, Силва, Хоакин и новите попълнения Хилдебранд и Жигич.

Реалност...

Отборът обаче в момента изиграва един от най – слабите си сезони от доста години насам. Тимът стартира изключително слабо – загуба у дома с 0:3 от Виляреал. Дори срещите с Ред Бул /Залцбург/ от третия предварителен кръг на ШЛ не впечатлиха, а Валенсия се класира с мъки. Валенсия стигна дотам, че е най – лошия домакин в Испанската Примера Дивисион, но изненадващо един от най – добрите гости. Въпреки това, след всеки изминал кръг отбора показва все по – лоша и по – лоша игра. Със сигурност феновете няма да забравят униженията от Реал /1:5/, Барселона /0:3/, Виляреал /0:3/, дори Розенборг /0:2/. Други срамни мачове бяха тези и с Атлетик /0:3/, Алмерия /0:1/ и Сантандер /0:1/ .

Периодът "Куман"...

Още обаче през ноември беше уволнен младият и амбициозен треньор на тима Кике Санчез Флорес, а на негово място бе назначен 43-годишния треньор и легенда на Аякс и Барселона – Роналд Куман. Още с встъпването си той заяви, че след края на сезона ще търси подмладяване и обновление. Дори заяви, че капитана Албелда, Рубен Бараха, Марчена, Мориентес и Канисарес вече нямат място в отбора. На тяхно място той поиска Диего / Вердер /, Рафаел ван дер Ваарт / Хамбургер / и Самуел Ето’о / Барселона /. Той също заяви, че другата му цел е да доиграят сезона, като подобрят играта си и стигнат до фазата на евротурнирите. Уви, нападателният и атрактивен футбол на отбора се загуби, а Валенсия започна да играе като средняците в испанската Примера. Така се стигна до 12 март, когато Хуан Батиста Солер подаде оставка като президент на клуба, слагайки край на дългогодишната си кариера като президент на тима. Начело застана Аугустин Морера, който заяви, че това е един тъжен ден за Валенсия след раздялата с големия президент. Морера обеща да се подобри отбора във финансово отношение, както и да се направят нужните попълнения за новия сезон и “прилепите” отново да заиграят модерен и атрактивен футбол. Все пак, началото на Шампионската лига бе добро за тях. “Белите” победиха като гост ¼-финалиста в турнира Шалке 04 с 0:1. След това обаче последва серия от слаби мачове и Валенсия записа загуба от Челси с 1:2 у дома и две срамни загуби от аутсайдера в групата Розенборг, и двете с по 0:2. Така отбора остана последен и изигра два протоколни мача с Челси и Шалке завършили 0:0. Валенсия записа едно от най – слабите си представяния в турнира в цялата си история.

Светлината в тунела...

Въпреки неуспехите, успокоение за тима остава доброто представяне в Купата на краля / Copa del Rei /. Там “прилепите” изиграха интригуващ полуфинал с Барселона. Първият мач завърши 1:1 в каталунската столица, а на 20 март стадион “Местая” стана свидетел на най-силният мач на Валенсия за сезона и победа с 3:2. Последвалият финал донесе трофей за тима, след като момчетата на Роналд Куман успяха да пречупят състава на Хетафе с 3:1 и триумфираха в турнира.

Играчите...

Някои от футболистите също напавиха слаб сезон като цяло: Давид Вия се превърна в невероятен и много класен нападател след трансфера си през 2005г. от Сарагоса във Валенсия. Той стана голмайстор на Примера през последния сезон и всички разчитаха на него през последния. При него обаче от доста време има голова суша и не успява да бъде 100% ефективен. Едва ли обаче той можеше да бъде записан в трансферната листа от Куман. Напротив, той  разчита на него за “новият му отбор”, въпреки желанията на Челси, Юнайтед и Реал. Мориентес също преживява катаклизъм. Надателят, който се луташе в Реал Мадрид, Монако и Ливърпул намери истинското си място във Валенсия. Последните 5-6 месеца в клуба са доста слаби и изобщо не бележи. Факт е , че най – вероятно ще бъде предложен на пазара за сметка на някое ново попълнение, закупен през идното лято. Голямото разочарование засега обаче е Никола Жигич. Сръбския национал определено е много класен нападател с невероятни габарити. Високият 199 см. сърбин все още не бележи както го правеше в Сантандер и сега е със статута на резерва. Дори в някои срещи не попада в групата. Куман заявяваше многократно, че Албелда и Бараха са дали много на клуба и футбола, но вече са изчерпани, и че нямат място в отбора. Факт е , че вторият го преследват непрекъснато контузии последните 2 години. Сега е излекуван но не може да навлезе в необходимата форма. Това се отнася и до Албелда, който представя доста постна програма от негова страна. Куро Торес и Емилиано Морети също дадоха всичко от себе си, като Валенсия трябва да търси нов ляв защитник след отдаването под наем на Дел Орно и слабата игра на последните двама. Засега Тимо Хилдебранд замества по добър начин най – великия вратар в историята на Валенсия Сантияго Канисарес. Той заяви, че ще се оттегли след края на сезона като благодари на всички фенове и ръководство за невероятните години, които изкара с клуба. Албиол, Мигел играят добре в защитния вал и сформират добра защитна линия, Силва и Хоакин играят най – добре от целия отбор на Валенсия, а от Давид Вия се очаква да води тима към успехите следващия сезон. Естествено, останалите, които ще запълнят единайсеторката на “прилепите” трябва да бъдат качествени нови попълнения, като Диего и Ваарт не са лоша идея.

Напускането на Куман...

Слабите резултати на тима в шампионата въвлякоха клуба в битка за оцеляване, която едва ли е нещо допустимо с оглед на финансовият ресурс и играчите, които се подвизават на "Местая". Логичното в крайна сметка се случи и след допуснатата срамна загуба при гостуването на Атлетик Б. с 1:5, Ронал Куман беше освободен от поста си. На негово място беше назначен Салвадор ""Боро" Гонзалес, който мигновено върна в състава опитните и нежелани от холандеца Сантиаго Канисарес, Давид Албелда и Мигел Ангуло. Ако успее да се възползва от даденият му шанс младият специалист би могъл да направят боеспособен отбор, практикуващ нападателен футбол. Този отбор би могъл да се бори и за титлата в Испания и за европейските турнири. Така Валенсия ще си върне леко позагубилата се слава. Засега Валенсия заема 16-то място в класирането на Примера дивисион, и е на само две точки от зоната на изпадащите. С необходимите промени обаче тимът може да придобие ново лице. Дали това ще стане, ще разберем съвсем скоро.

Отличията...
 
 Примера дивисион    - 1942, 1944, 1947, 1971, 2002, 2004
 Купата на Краля    - 1941, 1949, 1954, 1967, 1979, 1999,  2008
 Купа на УЕФА    - 1962, 1963, 2004
 КНК    - 1980
 Суперкупа на Испания    - 1949, 1999
 Суперкупа на Европа    - 1980, 2004
 Интертото    -  1998

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

doni_brasco
29.04.2008 11:38

много се изгавриха с хубавото отборче тоя сезон...айде вече да тръгват головете

overkill
27.04.2008 23:22

Добре че го изритаха тоя нещастен холандец

Vonlanthen
27.04.2008 18:33

Само валенсия няма да изпадаме Валенсия*wink*сасуна-1:0 Вийя 19 (pen)