Две дербита в последния кръг на полусезона в Серия \"А\"

10:08
Две дербита в последния кръг на полусезона в Серия \"А\"
През седмицата се изиграха и последните два мача от осминафиналите за Купата на Италия. В тях лидерите в шампионата Интер и Ювентус постигнаха логични победи съответно срещу Дженоа и Катания и се класираха за четвъртфиналите, където пък ще играят съответно срещу Рома и Наполи. Сега предстои последният кръг от есенния дял в Серия "А", в който въпросните два тима ще гостуват. Милан пък посреща Фиорентина, а Рома гостува в Торино, но не на Юве, а на Торо. Същите тези мачове (само че с разменени домакинства) ще се играят и в последния кръг, където най-вероятно ще се решат много неща, между които най-вероятно и титлата, затова ще е любопитно да видим "генералната репетиция" образно казано.

17 януари, Събота

► 19:00 часа: Сиена – Реджина

И двата отбора загубиха последните си мачове съответно срещу Юве и Лацио, като за домакините това бе четвърто поредно поражение, което ги засили към дъното. И това е съвсем логично - ако някой си е правил илюзиите, че Сиена няма да се бори за оцеляване, жестоко се е заблуждавал. Все пак тимът е в по-изгодна позиция от своя съперник, който трайно се е настанил на предпоследна позиция, след като преди това бе на последната. Както сами разбирате, този двубой е жизнено важен и за двата тима. В него няма да играят вратаря на домакините Джанлука Курчи и халфът на гостите Лука Тогници, които са наказани. В лазарета на Сиена са Розетини и Пакер, а в този на Реджина трайно контузените Гьоса и Касционе.

► 21:30 часа: Милан – Фиорентина

Новина номер едно през седмицата за Милан не е свързана с предстоящото, очертаващо се като не леко дерби с Фиорентина, а със суперзвездата им Кака. Слуховете за преминаването на бразилеца в Ман Сити се засилват и вероятността той да счупи поне двойно рекорда за най-скъп трансфер, държащ се все още от Зинедин Зидан, който през 2001 г. премина от Юве в Реал Мадрид . Не се знае дали всичкият този шум ще повлияе на формата на Кака, който и без това не се представя според очакванията до момента, но тимът му няма право на повече грешки, ако иска да изпълни целта си – спечелването на Скудетото. Може би не особено убедителното представяне на играчите на Карло Анчелоти карат медиите да свързват множество играчи с трансфер в Милан. "Росонерите" са и най-активни на пазара до момента от отборите в Италия. Гостите също направиха един трансфер през седмицата, само че изходящ. Фиоре шитнаха нападателя си Джампаоло Пацини на Сампдория, но това едва ли ще им помогне в стремежа си да бъдат по-постоянни в добрите си игри. Миналия кръг тимът на Чезаре Прандели претърпя нова нелепа домакинска загуба, този път от слабака Лече и отново излезе извън четворката. Сега наставникът няма да може да разчита на своя мотор – Адриан Муту, който извади лакът на мача с Лече и ще е аут около месец. С травма е и Йоргенсен, а получилият червен картон в миналия двубой Освалдо е наказан за 2 срещи. За Милан мачът пропускат трайно контузените Бориело, Неста и Гатузо, както и грузинецът Каха Каладзе.

18 януари, Неделя

► 16:00 часа: Аталанта – Интер

Две поредни домакинства "нерадзурите" изпитват сериозни трудности. Миналият кръг те се отърваха от срамна загуба от Каляри, добирайки се до равенството (1:1) в последните минути на мача с гол на вездесъщия Златан Ибрахимович. В двубоя за Купата през седмицата, играчите на Мауриньо също завършиха 1:1 в редовното време срещу Дженоа, та се наложи пак Ибра да влиза и да спасява положението в продълженията. За пореден път този сезон Интер бе подпомогнат и от реферите, но това е друга тема. Изобщо, очертаващата се като поредица от леки мачове за тима, е на път да се превърне в кошмар. Все пак интеристите все още са на прилична дистанция зад втория Юве (4т.) и със сигурност ще станат есенен първенец, тъй като дори и да загубят утре, няма как да бъде настигнати. Тази "титла" обаче едва ли грее сърцата на "нерадзурите", особено преди най-важният период през сезона – мачовете от Шампионската лига и втория дял на шампионата. Между другото, със спечелените 18 т. навън Интер са най-успешният гост в Серия "А" до момента. Колебанията в отбора обаче са налице и Мауриньо трябва да вземе спешни мерки, ако не иска да изпусне юздите. Всъщност Специалния вече направи крачка в тази посока, сдобрявайки се с Адриано и пускайки го в титулярната единайсеторка в мача за Купата. Бразилецът вкара първия гол, след което пропусна и дузпа, но бе похвален от наставника си. Големият отсъстващ в тази среща ще е Съли Мунтари, който на няколко пъти през сезона бе на косъм от червения картон, но така и не го получи. За сметка на това обаче, натрупа жълти и ще почива една среща. За Аталанта, която все още не е спечелила точка срещу отбор от голямата четворка, контузени са Керчи, Дефенди и Капели, но се завръщат Манфредини и Де Аскентис, които бяха наказани при загубата от Палермо (2:3) миналия кръг.

► 16:00 часа: Каляри – Удинезе


Домакините бяха на крачка от пълната сензация миналия кръг. Те направиха за смях шампиона Интер на неговия стадион и трябва да съжаляват, че си тръгнаха само с точка, след като направиха множество пропуски, някои от които фрапиращи. Сега е посрещат един отбор, който няма победа вече 5 поредни срещи и вече им е съсед в класирането. Удине са 12-ти, с точка повече от Каляри. И в двата лагера нямат почти никакви проблеми с контузени и наказани футболисти, като единствено Лукович от гостите е с травма и е под въпрос.

► 16:00 часа: Катания – Болоня

Катания е безмилостна у дома през този сезон. Сицилианци са загубили едва 4 точки на своя земя и това задържа тима в средата на таблицата, далеч от зоната на изпадащите. Болоня пък са безмилостни в хиксовете си и имат вече 7 равенства. Нещо повече – седемкратният шампион на Италия постигна тези 7 равенства в последните си 9 срещи, като 5 от тях бяха с резултат 1:1. Тимът си е харесал този резултат, както и голмайсторът си Марко Ди Вайо, който се разписа в 4 от тези 5 срещи. Излишно е да казвам как болонци завършиха миналия кръг и какъв е най-вероятният резултат и от утрешната среща. И в двата тима има по един контузен и един наказан футболист. Това са съответно Лама и Байоко за домакините и Паонеса и Мудингай за гостите.

► 16:00 часа: Киево – Наполи

Неаполитанците продължават да са категорични вкъщи. Миналият кръг те взеха поредната си жертва побеждавайки Катания с 1:0. Като гост обаче, тимът на Еди Рея все още не може да излезе от провинциалния си манталитет. Все пак Наполи е четвърти, само на точка зад третия Милан. Сега отборът има чудесна възможност да оправдае статистиците и скептици като мен, изправяйки се срещу един от най-слабите домакини и със сигурност най-слабият отбор в Серия "А" до момента. Наваро и Сантакроче са контузени за "небесносините". За Киево Мандели е с травма, а защитникът Андреа Мантовани е наказан.

► 16:00 часа: Лече – Дженоа

Миналия кръг "червено-жълтите" изненадаха Фиорентина на "Артемио Франки" и се измъкнаха от зоната на изпадащите. Треньорът Марио Берета е твърдо решен да спаси тима от изпадане и този двубой е удобен момент за доказателство на това намерение. Отборът все още няма две поредни победи и неубедителният гост Дженоа е един от най-подходящите съперници за разбиването на този карък. Още повече, че генуезци идват с наведени глави след отпадането от Купата през седмицата, с едва една победа извън Генуа и без звездата и голмайстора си Габриел Милито, както и още множество контузени футболисти – Паро, Паладино, Потенца, Гаспарони. Другата добра новина за Лече, че до момента нямат наказани и контузени играчи.

► 16:00 часа: Сампдория – Палермо

Както вече стана дума, Самп се обзаведе с нов млад и много перспективен нападател. Пацини идва с намерението да направи страхотен тандем със звездата Антониo Касано, който да се доближи до легендарното нападателно дуо Роберто Манчини - Джанлука Виали, което изведе тима до титлата през 1991 г. Очаква се националът да направи своя дебют още срещу Палермо и да започне да бележи, защото Самп имат едно от най-слабите нападения до момента. "Сините" са отбелязали едва 16 гола, а в последните си 3 срещи спечелиха само една точка. Палермо пък редува победа със загуба и вече е 9-ти с 26 т. Големият отсъстващ за тях ще е звездата Фабрицио Миколи, който се контузи в дясното бедро и ще отсъства от терените през следващите няколко дни. С травми са още Будан и Кароциери. За домакините аут е единствено Кампаняро.

► 16:00 часа: Торино – Рома

Това ще е трети тежък двубой за "вълците" през последната седмица. Миналата неделя те се добраха до равенството (2:2) в дербито с Милан, а в сряда изиграха отложения си мач със Сампдория, в който се наложиха с 2:0 и вече са 8-ми на 16 точки от лидера и на само на 6 от четворката. Столичани обаче нямат право на грешки, ако искат да играят в Шампионската лига и догодина. Капитанът Франческо Тоти ще отсъства още няколко седмици, но пък Вучинич и Баптища го заместват по приличен начин. Първият вкара и двата гола в дербито с Милан и се намира в страхотна форма, а вторият пък донесе победата срещу Сам, също вкарвайки и двете попадения. С травми са Тонето и Окака, а Перота е наказан. Домакините вече се намират в зоната на изпадащите и по всичко изглежда, че ще останат там още известно време. Този мач те ще са без контузените Рубин, Занети и Абрускато, както и наказаните Джемаили и Писано.

► 21:30 часа: Лацио – Ювентус

Добрите новини от лагера на Юве миналата седмица, свързани с възстановили се футболисти, бяха малко прибързани. Оказа се, че травмите при Салихамиджич, Каморанези, Якуинта и Буфон са се усложнили и те пропуснаха победата над Сиена, която бе 6-та поредна, 11-та в последните 13 мача и общо 12-та в първенството до момента. През седмицата "бианконерите" прегазиха и през Катания, вкарвайки само 3 гола и изпускайки още няколко пъти по толкова. Изобщо тимът на Клаудио Раниери се намира в чудесна форма, въпреки множеството контузени футболисти. Все пак в този двубой наставникът ще може да разчита на Якуинта и Буфон, който направи дебюта си срещу Катания за Купата след над 100 дни извън терените. Дзебина, Кнежевич, Салихамиджич, Каморанези и Трезеге обаче, все още остават не са готови и ще почиват. Чехът Зденек Григера пък стана седмата жертва на Дисциплинарната комисия на италианската футболна федерация и ще трябва да претърпи наказание от една среща за натрупани картони. Изглежда и Лацио няма да може да спре устремът на "Старата госпожа", която уверено се е запътила към Скудетото. Орлите, които ще са единствено без контузения Манфредини, нямат победа вече 7 поредни двубоя над съперника си, като миналата година инкасираха цели 8 гола в двата си двубоя с торинци. Все пак Лацио – Юве си е едно от големите дербита на Апенините и със сигурност ще е най-завързаният, най равностойният и най-интересният двубой в последния кръг от есенния (а вероятно и от пролетния) дял.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация