Измамата \"Шампионска лига\"

17:50
Измамата \"Шампионска лига\"
Промяната...

От сезон 2009/10 година Шампионската лига и Купата на УЕФА ще се провеждат по нов модел. Двете надпревари достатъчно пъти са сменяли схемите си, като “промяната е за добро” е репликата след всеки нов вариант.

Погалените...

Факт е, и че новата лига на Мишел Платини определено “хвърля пясък в очите” на по-бедните клубове, повечето от които представители с традиции от Източна Европа. Ето новата програма: Първите 3 страни в ранглистата (Англия, Испания, Италия- понастоящем) получават правото на директно класиране на 3 тима, следващите 3 (Франция, Германия, Португалия) - по два представителя, а останалите до 13-то място класират само шампиона си. Отделно ще има 2 потока квалификации - единият с първенците от останалите шампионати, а другият - с участие на тимове, заели място непосредствено след директно класиралите се в страните от 1-во да 15-то място. И от двата продължават по 5 състава.

Извод...

В това, че Италия, Англия и Испания като водещи ще класират и занапред поне по 3 тима няма нищо лошо. Логично е. Дори отборите, които са заели 3-тото място, спестяват два безсмислени мача в предварителните кръгове (все пак едва ли, например, ИФК Гьотеборг би могъл да играе вместо Челси...). Тогава кои са ощетени? В последните години водещи държави класират в квалификационните кръгове тимове, които определено не са за ШЛ. Те нямат или класата, или формата, или традицията да играят там, понякога и трите. Често крайното им класиране е последната позиция с квота, след колосите в шампионата. Такива бяха Евертън, Удинезе, Киево, Хартс, Тулуза, Лиеж и т. н. Доста често такива “грандове” губят в директна битка, или за тяхна сметка се класират “бедняци” като Стяуа, Левски, Славия Пр, Динамо Бук, Висла и пр., които определено не са “по вкуса” на Г-14 и Западните сили. Когато там влезе и Петржалка Бр, сякаш положението стана нетърпимо. Трябваше бързо и адекватно решение - Мишел Платини, взел веднага мерки - “шампионския” поток за ентусиастите. Така към Юнайтед, Милан, Реал М, Барса и другите ще се присъединяват само 5 от “първенците втора ръка” (говоря за клубове като ЦСКА Сф, Ц звезда, Базел, Дебрецен, Висла Кр, Юргорден...). Достъпът на такива “случайни” отбори ще е ограничен, а от другият поток ще идват имена като Виляреал, Брюж, АЗ, Евертън, Удинезе, Щутгарт..., т е. Общо взето тимове, които без този гарант биха били в по-малък брой. Така представителите на “Великите футболни нации” и Западна Европа най-вероятно ще варират между 24 и 27, като преградата между “големите” и “дразнителите” си остава съществена.

Задявката УЕФА ...

“Купата на бедните” - точно и ясно. Престижа и качеството на надпреварата западнаха до толкова, че преди 3 години Парма пускаше резервите си във всички мачове и стигна... полуфинал! Единственото условие е на финала да няма “случайно попаднали” , като федерацията се грижи и за това.Така преди 2 години Левски и Зенит бяха хвърлени на фаворитите Шалке и Севиля, а Румъния - разцепена на две с битката Стяуа - Рапид Бук. Парите, разиграващи се тук са смешни, така например Левски, който бе на гол от антирекорд в Лигата взе почти колкото носителя на УЕФА Севиля идния сезон. Новата формула - 12 групи по 4 тима е още по-шантава - битка за “без пари” с риск от полупразни стадиони. Все пак група в състав Литекс, Днипро, АЕК и Грасхопър не би била да е “истинска футболна драма”, а напротив - в страните като България, където тимовете играят по около едва 35 мача на сезон умората ще изцеди тотално силите на “евробойците” и качеството на вътрешния футбол ще падне доста. Трябва доста усилие да си стопроцентов на два, дори на три фронта, а това не става за година или две, вече сме се убедили. Че на родните грандове ще е трудно, няма спор, но който го е страх от мечки да не ходи в гората...

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

bat_boiko21
27.04.2008 14:07

а и за нас ще е по-добре. ако се замислим с кои отбори трябва да играе нашия шампион това са сравнителни приемливи отбори. няма да играем срещу грандовете, за да влизаме а срещу отбори от нашата черга. действително най-сериозни ще са шамшионите на турция, гърция, и швейцария, но не мисля, че ще сме в борба с тях тъй като това са страните с най-много точки, а и ние сме една то тях, което означава, че пак ще сме сред поставените отбори, друг е въпроса какво ще го из акаме тогава

dj_ivak
25.04.2008 11:49

ами братлета нали знаете-"пари при пари отиват" и "да вземеш-трябва да дадеш" , тук нещо не ми се връзва бг отборите, ставаме само за смях, добре че отпадаме по-рано да не играем с големи отбори да ни се гледа резила

bat_boiko21
25.04.2008 00:56

на всички е ясно, че телевизиите и феновете определят и правилата. нямат интерес да има по-малко отбори от големите страни, от които идат и кинтите. все пак не забравяйте, че уефа взима процент от продадените билети от мачовете в евротурнирите и от тв правата. така че няма защото да се чудим на това, че нашите отбори са в подобна позиция при положение, че от родната тв даваха до 50 000 евро дори за 1/4 финалите на левски, а немците 1 милион като прибавите и процента от билети= защо въобще играем в европа или по-точно зашо сме им там

BoBi_Levskara
24.04.2008 14:43

Дори да станат шамнпион ЦСКА през 2009 тва пак не ги класира директно за да се класира някой БГ отбор директно трябва да България е да в първите 13 ама ние сега сме 17-ти и как гледам и по надолу ше стигнем

val_skalata
24.04.2008 10:28

Значи ако 2009 ЦСКА станат шампиони отиват на шампионска лига? ЙЕЙ!ПРЕЗ 2009 ЦСКА ОТИВАТ НА ШАМП.ЛИГА

dracula_88
23.04.2008 22:48

В отговор: ако под "левскар" имаш предвид мен, трябва да знаеш - аз съм заклет привърженик на ЦСКА и повече от всичко искам тазгодишния шампион да направи успешен рейд в ШЛ!
Авторът

Frankie_Lampard
23.04.2008 22:44

Аз пък мисля , че ти си левскар за това е написано всичко това! Точно така трябва да се процедира , нашата страна трябва да бъде приета като нещо повече от даденост.А не се и знае дали "Случайните отбори" няма да постигнат нещо голямо , нали ? Все пак това е една топка и всичко може да се случи.

FLY_I
23.04.2008 21:49

ами предпочитам да гледам мач на третия от Италия и третия от Англия пред това да гледам мач между шампиона на Швеция и шампиона на Украйна.

yanina1981
23.04.2008 21:40

Ами формата на Шампионска лига отдавна не е "шампионски". Победител в състезанието може да стане отбор класирал се на четвърто място в страната си, била тя и Англия или Испания. Вярно е, че качеството на играта се повишава, но никой не може да ме убеди, че това не е открито отхвърляне на т. нар. "бедни" отбори от най- комерсиалното футболно състезание в света. Прави се реверанс към класиралите се след първенеца в Англия, Испания, Италия, Германия- това дори изглежда като ненужна компенсация на това, че не са шампиони.

PureEvil
23.04.2008 19:41

Футбол без пари не става в днешно време. Остава да си оправим школите и да се надяваме някой отбор да се промуши в ШЛ и да взима скорни суми и така след време да участваме по-сериозно.
Но като погледнем реално с това първенство .... ще си правим балнаска ШЛ .

ivanopolis
23.04.2008 18:49

Значи, най-добре е от всички европейски държави да пускат по 2 отбора, а който има сили да се пребори да върви с гордо вднигната глава напред.

kokko
23.04.2008 18:40

То когато отбори като Тампере, Беверен или Тулуза, бият нашите "грандове", какъвто и да е регламента до никъде няма да стигнат!