Шампионска лига - преди 1/2 финалите

20:05
Шампионска лига - преди 1/2 финалите
21-ви май наближава, а Москва очаква двата най-достойни отбора да излязат на "Лужники" в спор за най-престижния европейски клубен трофей. До предстоящите 1/2 финални срещи достигнаха три английски и един испански отбор, а повелята на жребият определи Ливърпул - Челси и Барселона - Манчестър Юн. да определят таз годишните финалисти в турнира.

Ливърпул - Челси : Двата отбора излизат за трети път в полуфиналната фаза от турнира, след като премериха сили и през сезони 2004/2005 и 2006/2007. И в двата случая победата бе на страната на мърсисайдци, а спечеленият финал през 2005 г.срещу Милан ще остане завинаги в историята на състезанието. Интересен факт е, че Ливърпул не е отпадал от тази фаза на турнира от далечната 1965 г., когато губи от италианския гранд Интер с общ резултат 3:4. Челси е точно на противоположния полюс, след като "сините" от Лондон са загубили и трите полуфинала с тяхно участие. Две претърпени поражения от Ливърпул и едно от Монако с общ резултат 3:5. Рафаел Банитес даде почивка в шампионатната среща с Фулъм на Стивън Джерард и Фернандо Торес, и сега магическото дуо ще е готово да посрещне Челси на "Анфийлд". Проблеми за испанският наставник създават травмите на Хари Кюъл и Даниел Агер, които пропускат срещата, но за сметка на това Джърмейн Пенънт е напълно възстановен и дори успя да отбележи гол при визитата в Лондон през уикенда. Проблемите в лагера на Челси са много повече, като основните се наричат Дидие Дрогба и Майкъл Есиен. Кот\' Дивоарският нападател пропуска срещата поради травма в коляното, но Авраам Грант се надява той да се възстанови за реванша на "Стамфорд Бридж", докато ганайският полузащитник си изкара излишен жълт картон в 86-та минута от срещата с Фенербахче и ще липсва в първата среща. Михаел Балак пропусна гостуването на Евертън спечелено с 1:0, благодарение гола на Майкъл Есиен (негов втори за три мача), но сега по всяка вероятност ще бъде готов за игра. Малко по-неясно е положението на Франк Лампард, след като майка му бе приета в болница, и не се знае дали плеймейкъра ще може да вземе участие, но по всяка вероятност сърцатият англичанин ще започне срещата. Вратарският проблем изглежда решен, след като Петър Чех се възстанови напълно от травмата си и благодарение на предпазна маска взима участие в срещите. За резервния страж Карло Кудичини сезона приключи след получената тежка контузия в бедрото, а за резерва на Чех ще бъде предпочетен Енрике Иларио. В интересно изказване преди срещата Авраам Грант заяви, че отборът му на всяка цена трябва да отбележи гол в първата среща, за да запази добри шансове за класиране преди реванша в Лондон. Двата отбора ще се впускат в битка под ръководството на австриеца Конрад Плауц във вторник от 21:45, а арена на сблъсъка е митичният "Анфийлд".

Барселона - Манчестър Юнайтед : Гигантите в Европа все още не познават вкуса на загубата в таз годишното издание на Шампионска лига. Постигнатите 8 победи и два равни говорят достатъчно красноречиво за класата на съперниците и за техните амбиции в турнира. Каталунският гранд определено не се представя според очакванията, предвид направената лятна селекция и потенциала, с който разполага отборът. Точно на обратния полюс е тимът на сър Алекс Фъргюсън, който е само на три срещи от спечелването на златните медали в първенството. Моментната форма на "червените дяволи" е наистина впечатляваща, но повод за оптимизъм на Франк Рийкард и компания дават статистиката от двубоите на Барса с английски отбори. От всичките 23 изиграни мача, "червено-сините" са спечелили впечатляващите 13, в 8 срещи са завършвали наравно и са допуснали едва две поражения. Надеждите на феновете на Барселона са свързани със завръщането в игра на най-добре представящия се футболист през сезона за каталунците - Лионел Меси. Талантливият аржентинец успя да се възстанови от тормозещата го травма в бедрото и дори взе участие в дербито с Еспаньол през изминалия уикенд. Единственият сериозен проблем за Франк Рийкард ще е липсата на Карлес Пуйол за първия мач, след като той си изкара глупав жълт картон в срещата реванш срещу Шалке 04. В състава на Манчестър Юнайтед сигурни липсващи ще са Неманя Видич, Дарън Флетчър и Луис Саха, които лекуват различни контузии и няма да могат да вземат участие. Все пак португалското крило Луиш Нани успя да преодолее тормозещата го травмата и ще е готов за срещата. Моментната форма на играчите от Англия изглежда значително по-добра, което определено дава предимство за Юнайтед, но Барселона се представя традиционно силно срещу съперници от Острова. Главният арбитър Масимо Бусака от Швейцария ще изведе двата отбора в сряда от 21:45 на "Камп Ноу", а качественият футбол с 1/2 финалите в турнира е гарантиран.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация