След кръга - обзор

11:36
След кръга - обзор
Първенствата в Европа приближават все повече и повече към своя завършек, а изминалата седмица даде отговор на не един въпрос.

В Испания нещата вече са кристално ясни след като Реал води с 10 точки пред Виляреал и 11 пред отбора на Барселона. Каталунците изиграха поредния си безличен мач в събота и въпреки че срещу себе си имаха градския съперник от Еспаньол, двете нули в края на двубоя с нищо не можаха да зарадват техните привърженици.

Отборът на Виляреал се възползва по възможно най-добрия начин и след победа над тима на Валядолид с 2:0 се изкачи на втората позиция. Реал имаше не леката задача при гостуването си на борещия се за зона УЕФА тим на Сантандер, но с по едно попадение в двете полувремена съумя да спечели трите точки и да се чувства шампион.

Интерес до края на сезона предизвиква разпределението на местата даващи право на участие в зона УЕФА, както и последното място даващо право на участие в предварителните кръгове на Шампионската лига.

Отборът на Атлетико загуби с 1:3 у дома от Бетис, но това не бе използвано нито от Севиля, чиито футболисти бяха категорично надиграни от гостуващият Алмерия, нито от вече споменатия тим на Сантандер.

Отборът на Валенсия явно ще доиграва сезона след като спечели Купата на Краля наскоро и тежкото поражение с 1:5 от отбора на Атлетико Билбао говори красноречиво за което.

В Англия отборът на Манчестър постигна само равенство при визитата си на Блякбърн, като по този начин преднината им пред Челси остана три точки предвид по ранната победа на сините в изтеглен мач срещу Евертън. "Червените дяволи" трябва да бъдат доволни от този резултат, защото спечелената точка дойде едва в 88-та минута, когато Тевес се възползва от асистенцията с глава на Пол Скоулс и реализира.

Карамелите загубиха шансовете си за място в Шампионската Лига, тъй като изостават с осем точки от Ливърпул, а до края има само три кръга. Самите Ливърпул пък не срещнаха трудности при визитата си в Лондон на местния Фулъм и след голове на Пенант и Крауч постигнаха нужната им победа с 2:0.

Кръгът на Албиона премина при изключително силно българско участие. Митко Бербатов и Мартин Петров се отчетоха с по едно попадение, а Стилян Петров бе сред най дейните при убедителната победа над Бирмингам с 5:1. Победата на "гражданите" над Помпи доближи двата тима на три точки, което предвещава интересен завършек на сезона в борбата за местата даващи право на участие в УЕФА Къп.

В Италия отборът на Интер увеличи разликата между себе си и вторите Рома на шест точки, след като победиха в късния неделен мач домакините от Торино с 1:0. Единственото попадение падна в 30-тата минута, а негов автор бе Хулио Круз.

От своя страна "вълците" не успяха да надделеят при това у дома над последния в таблицата Ливорно. Лошите новини не спират до тук, защото римляните почти сигурно губят своя капитан Франческо Тоти до края на сезона поради контузия. Последният бе принудително сменен още преди почивката. Вучинич даде преднина на своя тим в 56-тата минута, но този гол се оказа недостатъчен, след като Диаманти от гостуващия тим отбеляза в 83-тата минута от пряк свободен удар.

Отборите на Милан и Ювентус постигнаха повече от убедителни победи, надигравайки съответно Реджина и Аталанта. Кака от Милан и Дел Пиеро от Ювентус отбелязаха по три гола за да допринесат за тези резултати. Ако капитанът на "бианконерите" продължи да демонстрира великолепната си форма и в следващите мачове, то наистина участието му на Евро 2008 е повече от желателно и Донадони вероятно осъзнава това отлично.

"Виолетовите" от Флоренция имаха не леко домакинство срещу един от стабилно представящите се тимове на Палермо, но все пак успяха да спечелят с минималното 1:0, въпреки многото пропуски пред вратата на гостите, Палермо дори останаха в намален състав след изгонването за втори жълт картон на Риналдо, но именно след това те имаха и своя най-добър шанс за гол, когато Миколи намери страничния стълб на вратата пазена от Фрей.

В Германия се изигра финалът за Купата на Германия между най-вероятния нов шампион Байерн и тимът на Борусия. За разлика от двубоя преди седмица между двата тима, когато мюнхенския колос реализира четири попадения едва до 22-та минута и триумфирайки в края с 5:0 този път мача премина при коренно различен сценарий.

Неспиращият да бележи Лука Тони даде преднина на отбора си  още в 11-та минута. В първите минути след гола "жълто-черните" изглеждаха стъписани, но постепенно намериха себе си и започнаха на свой ред да застрашават вратата пазена от Кан. В края на полувремето пред тях се откри отлична възможност да изравнят, но Тинга се засуети и провали усилията на съотборниците си.

Второто полувреме отново започна с натиск от страна на Байерн, но Клозе не успя да реализира открилите се пред него възможности. При една от тях дори защитник на Борусия изби топката от самата голлиния.

Възможности за втори гол се откриха и пред Подолски и Рибери, но Фортуна бе обърнала гръб на водачът в Бундеслигата в тези минути.

Когато всички вече усещаха победата за Байерн при едно меле в последната минута на редовното време Петрич промуши топката зад Кан и изравни.

В допълнителното време отново Лука Тони се оказа спасителят за своите като реализира в 103-тата минута. Това попадение се оказа достатъчно и в края възпитаниците на Хицвелд ликуваха.

Във Франция отборите на Лион и Бордо постигнаха трудни победи при своите визити, като надиграха съответно борещите се за оцелявано тимове на Страсбург и Тулуза. Така разликата между двата отбора се запази на четири точки.

Битката за последното (трето) място даващо право на участие в Шампионската Лига продължава да бъде оспорвана. Отборът на Олимпик допусна грешка при това у дома, позволявайки на гостите от Лил да си тръгнат с успеха след 3:1. Така равенството, което постигна също у дома Нанси срещу Льо Ман се оказа достатъчно за отбора да заеме еднолично третата позиция.

ПСЖ продължава да затъва след поредната загуба, като този път Каен се оказаха препъни камъка за възпитаниците на Пол Льо Гуен. Друг сред кандидатите за изпадане, Ланс постигна доста трудна, но също така сладка победа с 3:2 над Сошо. По този начин те се отдалечиха на три точки от следващите ги ПСЖ и Страсбург.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация