Куриозите в Англия - част 8

20:20
Куриозите в Англия - част 8
Чесита Нова 2009-а и от мен!
Благодаря Ви за хубавите думи, които получавах под статиите си, надявам се, че през настоящата година футболната игра ще ни доставя още по-големи емоции и теми за дискусии.

Поредицата, свързана с интересни факти и случки от английското футболна първенство продължава.



Форест са виновни!

Много често Ви се е случвало, когато любимият отбор нацели напречния дирек да псувате и да хвърляте предмети, нали? Кой е виновен за факта, че коженото кълбо не е влетяло във вратата? Футболистът? – Не! Вратарят – не? Фортуна? – Още по-малко!
Идеята за напречна греда е осъществена за първи път на стадиона на ексвеличието Нотингам Форест. През 1882 г. лентата, вързана за двата кола (страничните греди) се заменя с трета напречна. Дело на този отбор са също така и корите, както и съдийските свирки.

Анти-Челси!

Ето една зловеща серия, достойна да се нарече "Анти-Челси". Лондончани бяха превърнали "Стамфорд Бридж" в непревземаема крепост, като няма загуба като домакин дълго време, а този отбор пък няма победа като гост за подобен период.
Мертир Таун е бил 61 мача далеч от дома без успех в периода 1922 – 25 г., като умопомрачителната традиция е прекъсната с 2:0 срещу Суиндън на 19 септ. 1925 г.

Кой даде права на Артим Шакири?

Правото да се отбележи попадение директно от ъглов удар идва едва в 1924 г. на Острова. Първият възползвал се е Били Смит от Хъдърсфийлд.

Неуморимите!

Добре известният ни Марк Хюз може да се похвали, че е от малкото футболисти в историята на футбола, изиграли 2 мача в рамките на един ден. На 11 ноември 1987 г. излиза за Национала на Уелс срещу Чехословакия, а на летището в Прага, а там го чака самолет, който да го прехвърли в Мюнхен за мач на клубния му тим Байерн.
Джек Келси взима участие в срещата между Уелс и Англия на "Вила Парк" в Бирмингам през далечната 1958 г., като веднага след това отпътува за Лондон, където пази за "Арсенал" срещу "Ювентус".
Дани Клептън също взима участие и в двата мача, като в първия е опонент на Келси, а на клубно ниво защитават заедно фланелката на "артилеристите".

"Ало, ало!"

Може би днес няма фен, който ако не е на стадиона, да не успее да проследи срещата на любимците си в медиите. Първата отразена среща чрез радиовключване била между Арсенал и Шефийлд Юнайтед на 22 януари 1927 г.

Вечно губещ!

Пол Брейсуел е най-големият карък в турнира за най-старото футболно отличие – Купата на Англия. Той е футболистът с най-много загубени финали.
През 1985 губи с Евертън срещу Ман. Юн. Следващото издание противопоставя на финала градски опоненти, а неговият тим е надхитрен от Ливърпул. Битката между "карамелите" и "Пул" се повтаря три години по-късно и Пол и колегите му отново претърпяват крах. През 1992 г. пак е в решителна битка, този път в редиците на Съндърланд и отново отстъпва на Ливърпул.

Законът преди всичко!

Томас Къртуейт е един от основните футболисти на Бъри в началото на ХХ век. В рамките на 4 години (1919 – 1923) той записва 89 мача под рамката на вратата. Защо обаче пропуснал почти всички срещи на тима си през 1920 г.?
Къртуейт бил ченге в местната полиция и нямал право на отпуск. Това го принудило да играе за Бъри само когато нямал служебни ангажименти.

Ето и останалите части от поредицата:
Куриозите в Англия - част 7
Английски футбол - Impossible is nothing!!!
Футболните куриози в Англия - част V
СЪДИЯ-Я-ЯТА, СЪДИЯ-Я-ЯТА, СЪДИЯ-Я-ЯТА ............!!!
Как се стига до - двете нули?
Каква футболна драма - част 2
ФУТБОЛЪТ- пълен с откачалки!!!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

ivooou
06.01.2009 02:43

Соред мен си идеялният футболен фен.Много ти благодаря за всичко което си се постарал да събереш и да ни го поднесеш на тепсия.Доста от нещата аз лично ги знам ,но много добре че ги представяш на хората да ги разберат.Бих ти предложил още една тема.Ако може.Не знам, може и да сте писали по този въпрос.КАК БЕ ОГРАБЕН АНГЛИИСКИЯТ ФУТБОЛ осемдесет и пета година,и най вече LIVERPOOL И EVERTON.Благодаря предварително защото съм сигурен,че ще откликнете на този въпрос.

kalevra
05.01.2009 23:58

Доста си се постарал за да напишеш тая информация и още повече да я намериш . Евала !!! От мен имаш 5-ка