ТОП 10 на футболните сюрпризи на 2008-а

12:49
ТОП 10 на футболните сюрпризи на 2008-а
В последните дни една от често споменаваните думи беше "равносметка". С изпращането на старата и посрещането на новата година стана актуално да се правят всякакъв род класации и да се тегли чертата по дадено отношение. Затова реших да ви представя класация по отношение на отборите, които сътвориха най-забележителните приятни изненади през 2008-а година.

10. БАТЕ Борисов: В дъното на класацията откриваме "скромното отборче" от Беларус придобило слава не само в България, а и в цяла Европа. Екзекуторът на българския Левски в тазгодишното издание на Шампионската лига, освен че влезе в групите на най-престижния европейски турнир, се представи повече от достойно. БАТЕ започна своя път от първия квалификационен кръг и след като елиминира последователно исландския Валур, белгийския Андерлехт и накрая Левски, стана един от 32-та тима в груповата фаза. Там жребият ги изпрати в тежка група в компанията на колосите Ювентус и Реал Мадрид, както и носителя на Купата на УЕФА Зенит. След три равенства (на два пъти срещу Ювентус и едно при визитата си в Санкт Петербург), воденият от младия треньор Виктор Гончаренко тим, остана последен в групата си, но показа, че със сърце и ум всеки тим може да стигне далеч.

9. Лейсоеш: Едно място по-напред в тази своебразна класация намираме португалския хит Лейсоеш. Миналият сезон клубът от Матосиньос завърши на само една точка над чертата. Едва ли обаче дори самите фенове на отбора са вярвали, че след назначението на Жозе Мота на треньорския пост през лятото, отборът ще достигне такива висини. Със само сто хиляди евро похарчени за покупки, тимът успя да обърка плановете на голямата тройка в Португалия. Впечатляващ е факта, че Лейсоеш не загуби мач срещу грандовете в страната - с Бенфика си поделиха точките, а Порто и Спортинг бяха бити на техните стадиони. Заради позвизите си през есента на 2008-а, Лейсоеш си спечели деветото място в тази подредба.

8. Анортозис Фамагуста: Друг сериозен пробив в Шампионската лига направи кипърският Анортозис. Начело с добре известния ни халф Седрик Бардон, 13-кратният шампион на своята страна успя да дебютира в групите на Лигата на богатите, след като преодоля Пюник, Рапид Виена и Олимпиакос. За място на 1/8-финалите се изправи срещу Интер, Вердер Бремен и Панатинайкос. Нещата така се объркаха в тази група, че до самия край кипърците имаха шанс да финишират на някое от първите две места, но в крайна сметка останаха последни. Въпреки това шестте спечелени точки и головата разлика 8:8 бяха знак за всички в Европа, че в Кипър се влагат сериозни средства във футбола и да не се шокират от подвизите на отборите от тази средиземноморска държава.

7. Тигре: Отборът от Сан Фернандо поднесе сериозна изненада, като изведнъж избухна през изминалата Апертура в Аржентина. В началото всички смятаха, че това е просто явление, но към края на годината Тигре стана фактор и принуди всички да се съобразяват с него. Те бяха замесени в историческия плейоф между три отбора в Аржентина, който определи крайното класиране за есенния полусезон. Въпреки че победиха Бока Хуниорс с 1:0, в крайна сметка останаха втори след отбора сътворил легендата Диего Марадона.

6. Сивасспор: Въпреки че отпаднаха безславно в Интертото, Сивасспор си заслужиха шестото място заради страхотното представяне в турската Суперлига. Те оставиха зад себе си грандовете Фенербахче, Галатасарай и Бешикташ в края на есенния полусезон. През лятото бяха привлечени играчи само със свободен трансфер, а за да направите сравнение ще кажа, че две от звездите на "фенерите" Алекс и Даниел Гуиза струват колкото целия отбор на Сивасспор. Капитанът на тима Мехмед Юлдиз е вкарал 11 гола до момента и грандовете в страна проявяват сериозен интерес към него.

5. Стандард Лиеж: Белгийците нямаха конкуренция в местния шампионат миналия сезон и спечелиха титлата със сериозна преднина пред грандовете Андерлехт и Брюж. През есента техния възход продължи, като водят люта битка с Андерлехт за първото място. В Европа нещата не стояха по-различно - първи Ливърпул срещнаха техния отпор. Наложи се Дирк Кайт да спасява "мърсисайдци" със своя гол в края на второ продължение, след като двата отбора не успяха да си вкарат в редовното време и в двете срещи. В Купата на УЕФА другият тим от Ливърпул - Евертън не успя да спре Стандард и след общ резултат 4:3 белгийците продължиха напред. В своята група не оставиха съмнение кой е най-добър и с три победи завършиха на първо място, оставяйки зад себе си имена като Щутгарт, Сампдория, Севиля и Партизан. Надявам се през пролетта Стандард да продължи с доброто си представяне в елиминационната фаза на Купата на УЕФА.

4. Хъл Сити: Точно в предверието на почетната стълбичка се нарежда отборът на Хъл Сити. "Тигрите" влязоха с гръм и трясък в Премиершип, след като спечелиха безапелационно плейофите в Чемпиъншип, с което заслужиха мястото си в английския елит. Всъщност те не бяха далеч и от директна промоция, но в края на редовния сезон направиха някои грешки. Във Висшата лига никой не очакваше нещо сериозно от тях, но момчетата на Фил Браун бяха на друго мнение. В момента са осми с 27 точки след 20 мача, което за новак е невероятно. Струва си да се отбележат победите навън над Арсенал и Тотнъм, ремито 2:2 с Ливърпул на "Анфийлд", както и драматичната загуба с 3:4 насред "Олд Трафорд". Мениджърът Фил Браун бързо си спечели уважението на специалистите от Острова, а със своята амбиция и колорит тласка клубът напред.

3. ЛДУ Кито: Борбата за призовата тройка става наистина жестока, но все пак на третото място се подрежда еквадорският ЛДУ Кито, който разби хегемонията на бразилските и аржентинските отбори в Копа Либертадорес през последните години. С немалката помощ на високата надморска височина, на която играят домакинските си срещи, те триумфираха с титлата, след като минаха през много перипетии. В груповата фаза ЛДУ не приличаха на отбор, който може да стигне до финала, но в елиминациите показаха качества, с които съвсем заслужено накрая стигнаха до златото. Първата жертва бе Естудиантес, минаха през Сан Лоренцо след изпълнение на дузпи и благодарение на повечето голове на чужд терен отстраниха мексиканския Америка, за да стигнат до двубоя с Флуминензе. Там драмата беше пълна, като еквадорците вдигнаха трофея след изпълнение на дузпи, тъй като общия резултат от двете срещи беше 5:5 (4:2 за ЛДУ в Кито и успех 3:1 за Флуминензе в Бразилия). На Световното клубно първенство, южноамериканците стигнаха до спора за титлата след успех с 2:0 над мексиканския Пачука. В последния мач обаче Манчестър Юнайтед ги сломи трудно с 1:0 и така сложи край на приказката за ЛДУ.

2. Хофенхайм: Отборът от едноименния град с население малко над 3000 души удиви цяла футболна Европа тази есен. Треньорът Ралф Рангник без никакви звезди в своя състав и привличане на гръмки имена успя да сглоби конкурентоспособен тим на Байерн Мюнхен, Шалке 04 и другите големи в Германия. В края на първия полусезон отборът от провинция Баден-Вюртемберг завърши като първенец и шансовете им да вдигнат Сребърната салатиера са съвсем реални. Ведад Ибишевич и неговите 18 гола досега са моторът на Хофенхайм, но освен босненеца трябва да отличим и другите две имена от нападателното трио - Демба Ба (7 гола) и Чинеду Обаси (6 гола). Целият отбор на Хофенхайм е оценен на 50 милиона евро, колкото е общата сума на Франк Рибери и Мирослав Клозе взети заедно. С амбициозен и заможен собственик като Дитмар Хоп, Хофенхайм определено ще става все по-сериозен фактор не само във Федералната република, но и в Европа.

1. Зенит: Мисля, че съвсем заслужено, първото място печели отборът на Зенит Санкт Петербург, който смая с представянето си в Купата на УЕФА. Дик Адвокаат отново показа добрите си качества на треньор, а дуото Андрей Аршавин - Павел Погребняк се превърна в страшилище за всеки гранд. На практика Зенит нямаше лесен съперник в елиминационната фаза на турнира. На 1/16-финалите срещнаха Виляреал, който отстраниха с общ резултат 3:2. Последва успех над Марсилия, на 1/4-финалите се разправиха с Байер насред Леверкузен с 4:1, а в Русия Зенит биха с 1:0, за да продължат напред. Рубиконът дойде на полуфиналите срещу колосът Байерн Мюнхен. "Баварците" у дома удържаха 1:1, но в студа в Санкт Петербург бяха отнесени с 4:0. Оттук нататък пътят беше разчистен и момчетата на Адвокаат си повярваха, че могат да спечелят трофея. Без да се церемонят стигнаха до 2:0 срещу Рейнджърс на финала в Манчестър и заслужено вдигнаха купата. Те също така триумфириха и със Суперкупата на Стария континент след нов сладък успех, този път срещу Манчестър Юнайтед в Монако с 2:1 и тотална тяхна доминация през целия двубой. Този пробив на Зенит ознаменува цялостния възход на руския футбол в последните години.

Извън десетката останаха отбори като Клуж, които със сериозна "финансова инжекция" спечелиха първата си титла в Румъния, но вероятно бързо и ще залязат; Рубин, които се възползваха от трусовете в руските грандове и стигнаха до златните медали, но не и без доста сериозна сума за трансфери през последните две години; Трабзонспор, които дълго време водеха в Турция през есента, но към края започнаха да нижат слаби представяния; българските Сливен, които влязоха с гръм и трясък в "А" група и Черно море, които бяха близо до това да отстранят Щутгарт от Купата на УЕФА. Именно такива пробиви на позабравени и малко известни отбори ни карат да обичаме още повече футбола и да сме жадни за него. Те носят духът на "романтичния футбол", но често напомнят на грандове, че не са недосегаеми. Такива тимове правят футболът непредстазуема игра и са носители на надеждата за други скромни отбори, че с хъс и труд може да се стигне далеч. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

svetlio_vn
04.01.2009 17:10

Според мен по-реален вид на класацията е :
1) Зенит 2)ЛДУ Кито 3)Хофенхайм
4) Анортозис 5)Мет.Харков 6) БАТЕ Борисов
7) Тигре *cool* Клуж 9) Стандарт 10)Рубин Казан
Мисля, че европейското представяне е по-важно от моментни проблясъци в първенството и затова изключвам отборите на Хъл Сити , Сивасспор , Трабзонспор .

ov3r
04.01.2009 16:21

Стандарт, Сивас, , не мога да приема, че тези отбори изобщо имат място в тази класация. Може и Лейсоеш да причисля към тях. Действително те не са направили нищо кой-знае какво. Ами защо не вкарахте Металист (Харков) примерно. Върви втори в първенството на Украйна, завърши първи в своята група за Купата на Уефа, при това без да допусне загуба и без да допусне гол!!! И защо БАТЕ са след Хъл Сити?!? Нима три Х-а в групата на ШЛ (там където Хъл ще играят след около 1500 години.) са малко?

petarkamenov
04.01.2009 14:56

точно така zdravec напиши им го и ти че да се вземат в ръце преди теб им написах коментар истриха ми го.Ще повторя,на ЗЕНИТ им купиха купата на УЕФА те не я спечелиха ЧЕСНО

zdravec
04.01.2009 14:48

Според мен немският хит Хофенхайм заслужава 1-вото място. Това, което постигна тимът дотук в Бундеслигата според мен е дори по-голяма изненада от спечелването на Купата на УЕФА от страна на Зенит. Хъл Сити според мен трябва да бъде по-назад в подреждането. Тимът беше просто поредният новак, който играе добре в 1-вата 1/3 на кампанията, а после се сгромолясва. Тимът вече записа 3 поредни загуби. Въпреки че за момента са 8-ми в подреждането, разликата до зоната на изпадащите е едва 7 точки. Ако поредицата им от слаби резултати продължи, те е много вероятно да се озоват в ситуация, в която да се борят за кожата си, още повече като имаме предвид тежката им програма оттук нататък

petarkamenov
04.01.2009 14:05

Зенит не заслужават първо място това го знаят и децата не заслужаваха купата на УЕФА всички знаят защо.........

hitrin
04.01.2009 13:26

Добра статиика макар 4е Клуж мисля 4е заслужава да е в топ10 със уникалното си представяне в ШЛ.

topmo3
04.01.2009 12:55

Много хубава статия Може би Антрозиз да идат малко по- напред но нищо