Станка Златева е спортист на годината

08:28
Станка Златева е спортист на годината
Четирикратната световна и петкратна европейска шампионка по борба Станка Златева е победителката в 53-тото издание на анкетата за "Спортист на годината".

Златева спечели престижното отличие за втори път в кариерата си. Тя триумфира на върха в анкетата, организирана от Нове АД Холдинг и през 2007 година. Нейни подгласници в тазгодишното издание са Ваня Стамболова и Михаил Ганев. Тримата бяха наградени от премиера Бойко Борисов, патрон на церемонията, която се проведе в "Рейнбоу Плаза". Златева стана световна и европейска шампионка в категория до 72 килограма през тази година, а освен това беше определена за състезателка номер 1 за 2010 година от световната федерация по борба (ФИЛА). Тя триумфира на Европейското първенство в Баку, а след това стъпи на световния връх в Москва.

Златева е деветият представител на борбата, който печели престижния приз. Преди нея на най-високото място на почетната стълбичка са стъпвали Лютфи Ахмедов, Димитър Добрев, Еньо Вълчев, Продан Гарджев (два пъти), Боян Радев (три пъти), Петър Киров (два пъти), Александър Томов и Валентин Йорданов. Шампионката заяви при получаването на статуетката си: "Много съм щастлива, че съм в десетката, още повече, че съм първа. Това ме задължава за следващата година. Благодаря на всички дружества, които подпомагат спорта, на федерация по борба. Искам да благодаря на Симеон Щерев, че е винаги до нас, че ни учи на нови неща, с които да изненадваме съперниците. Пожелавам успешна 2011 година на цяла България".

Пълната десетка в класацията "Спортист на годината" 2010:

1.Станка Златева, борба;

2.Михаил Ганев, борба;

3.Ваня Стамболова, лека атлетика;

4.Христо Маринов, борба;

5.Цветана Пиронкова, тенис на корт;

6.Петър Стойчев, плуване;

7.Матей Казийски, волейбол;

8.Григор Димитров, тенис на корт;

9.Тервел Пулев, бокс;

10.Боянка Костова, вдигане на тежести.

Мъжкият и младежкият национални отбори на България по волейбол си поделиха първото място за отбор на годината с еднакви точки, а Спортист №1 с увреждания стана Стела Енева (лека атлетика). Наставникът на Станка Златева - Симеон Щерев, пък бе определен за треньор номер едно на България за 2010 година в анкетата на вестник "Труд", като негови подгласници са волейболният треньор Радостин Стойчев и личният треньор на Ваня Стамболова - Георги Димитров. Спортистите от Топ 10 получиха почетни статуетки, изработени от скулптура Милко Добрев. На церемонията своя дебют като водещ направи бившия нападател на Барселона Христо Стоичков, а до него на сцената на "Рейнбоу Плаза" беше телевизионната водеща Нели Атанасова, бивша европейска шампионка и вицешампионка по художествена гимнастика при ансамблите. За определяне на Златната десетка на България за изминалата година валидно гласуваха 199 журналисти, а една от анкетните карти не бе зачетена. В анкетите присъстваха имената на 86 спортисти, един ансамбъл и една двойка от общо 33 спорта. Церемонията бе организирана от Нове АД Холдинг и осъществена със съдействието на единствения лицензиран букмейкър у нас Еврофутбол, най-големия мобилен оператор М-Тел и Евробет.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Kalinho
23.12.2010 10:15

6.Петър Стойчев, плуване
7.Матей Казийски, волейбол

Мисля си, че не го оценяваме достатъчно. Това което Петър Стойчев прави, всяка година да мачка противниците е наистина много.