СЕЛТИК – \"ДЖЪРС\": ДО ПОСЛЕДНАТА КАПКА КРЪВ!

23:00
СЕЛТИК – \"ДЖЪРС\": ДО ПОСЛЕДНАТА КАПКА КРЪВ!
Те са двата гранда на шотландския футбол. Те са не просто два градски съперника, тяхното дерби е не само в рамките на най-популярната игра, но и политическо, и религиозно. Техните сблъсъци са сред 10-те най-заплетени вражди във футболните противоречия. Те са Селтик и Глазгоу Рейнджърс, а това са почитателите им:

ФЕНОВЕТЕ:

Селтик: "Детелините" са считани за отбора на католиците. Което, разбира се, не е съвсем точно, тъй като, за да харесваш "бяло-зелените", не е необходимо да изповядваш тази религия. За симпатизантите на "Паркхед" религиозната принадлежност не е най-важното нещо, за разлика от тези на "Джърс". Любовта към Селтик често е свързвана с тази към Ирландия и ирландската кауза. Това е било и посланието на брат Уолфрид, основоположника – клуб, които да се свързва и с двете общности, като и името е избрано по същата причина – и „гайдарите”, и ирландци водят началото си от племената на келтите. Шотландците симпатизанти са горди с ирландските си корени и затова подкрепят повече Националния тим на тази страна, макар да са горди, че обитават шотландска земя. Съответно обичат и ирландските бира ("Мърфис" и "Гинес") и уиски ("Бушмилс", "Туламор Дю"), с които често се подкрепят преди мачовете.

"Джърс": Повече британец, по-малко шотландец – такава е тенденцията в "синьо-бялата" агитка в последните години. На мачовете на Националния тим често развяват повече знамена на Великобритания, а спадна и интересът към тази гарнитура поради многото треньори и посредствените представяния. Това, което ги обединява с тези на градския опонент е, че също не са редовни на мачовете на Шотландия, а въпреки, че и днес повечето се считат за горди мъже с полички, то изневеряват на своята нация, подкрепяйки звездите на "Трите лъва". Поради водещата роля на Англия във Великобритания твърдо се застъпват за идеята Шотландия да остане част от това обединение под формата на монархия. Около 9/10 са протестанти, а това им служи за повод да влизат в счепквания с католиците, т. е. с феновете на "детелините".

ЗА СЕБЕ СИ:

Селтик: Привържениците на този отбор наричат себе си "тимс" ("tims"). Названието идва от името на католическите банди "Тим Малойс", върлували в квартали на Глазгоу в началото на ХХ в.

"Джърс": Назовават себе си с прозвището "Били бойс" (Billy Boys). Идва от протестантската банда в квартала Ийст Енд на Глазгоу в края на ХХ в. "Били" произхожда от името на Били Фулъртън, основател на групата, както и от крал Били – Уилям Орански, който побеждава католическия крал Джеймс в битката при Бойн през 1690 г.

ЗА ПРОТИВНИКА:


Селтик: Наричат ултрасите на "вечния враг" с хун ("hun" – англ., идва от думата "хановерски" – протестантска монархия от Хановер, качила се на английския трон в периода 1714-1901 г.). Сред арсенала от "мили" думи са още Ди Оу Би ("dirty orange bastard" – "мръсно оранжево копеле". "Оранжевият орден" е протестантска организация, преследваща католиците в Северна Ирландия. Често се чува и масонски копелета, но обидата е употребявана и за полицаите и футболните рефери.

"Джърс": Една от класическите обиди за "бяло-зелената" публика е пейп ("papish" – поддръжник на папата, пренебрежително название за католик. Популярни са още тейгс (от англ. "tadhg" – стара дума за поет), както и финиънско копеле ("fenian" – ирландски католици националисти от революционна организация. Основана е в средата на ХІХ в., целта й е била да отхвърли английското господство в Ирландия).

ПОПУЛЯРНИ ЗАКАЧКИ С ВРАГА:


Може би тези задявки сте ги виждали и в побългарен вариант и нищо чудно в това. Не зная дали тези словесни престрелки са се пръкнали на Албиона, но със сигурност враждата между "синьо-зелената" вражда и атрактивните хрумвания на двата лагера отдавна си служат с подобни закачки:

Селтик: Любимото забавление на шофьор на микробус било да изкарва акъла на всеки фен с фланелка на Рейнджърс, който срещал по пътя си. Подкарвал право към него и в последната секунда завивал. Веднъж свещеник го спрял на автостоп, защото бързал за литургия, шофьорът склонил. По едно време зърнал фен на "синьо-белите" и по навик тръгнал към него. Спомнил си, че все пак вози поп и бързо се върнал на пътя. Дочуло му се едно "туп" отзад, на което не обърнал внимание. Засрамен се обърнал към отчето: "Съжалявам, едва не уцелих онзи фен на "Джърс". "Не се безпокой, синко, аз отворих вратата и го проснах на земята тоя боклук", успокоил го свещеникът.

"Джърс": Семейство фенове на "детелините" пазаруват в голям магазин. На щанда за спортни стоки малкият Джо слага фланелка на "рейнджърите" и казва на сестра си: "Виж, како, аз съм фен на Рейнджърс!". Тя му зашлевява шамар и го праща да се покаже на майка им. Джо изпълнява: "Виж, мамо, аз съм фен на Рейнджърс!". Тя също го шамари и го кара да се яви на таткото. Джо отива и радостно му казва: "Виж, тате, аз съм фен на Рейнджърс!" Последва още по-силен шамар върху бузата на детето. На връщане в колата майката се обръща към сина си: "Надявам се, че днес научи нещо важно!". А намусеното хлапе отвръща: "Само 2 минути бях привърженик на "Джърс" и вече ви мразя, скапани фенове на Селтик!"

ПО-ИЗВЕСТНИ ФЕНОВЕ:


Селтик: Били Конъли (комик), Фран Хийли (група "Травис" – вокал), Род Стюърт (певец), М. Кейтън Джоунс (режисьор).

"Джърс": Кенет Брана (актьор и режисьор), Колийн Монтгомъри – голф играч, Шон Конъри (актьор), Р. Карлайл (актьор), група "Травис" (без Фран Хийли).

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

teodosi_4elsito
27.12.2008 17:38

Статията е много добра.Найстина ми хареса.В повечето случай влизам в този сайт влизам само за статистика и т.н.,без да чета статйите,но тази найстина е мн добре измислена!

JKnoxvilee
27.12.2008 13:10

готино е че има истински фенове все още
които са бият и палят за отборите си
е не баш като в турция де, ама ми разбрахте мисълта

pet_14
26.12.2008 23:13

Много добра стария ! Браво ! Хареса ми . . .
С удоволствие я прочетох .