Обзор на кръга по европейските терени

09:52
Обзор на кръга по европейските терени
Изминалият уикенд даде отговор на някой въпроси с оглед резултатите в не малкото футболни дербита преминали изключително под диктовката на отборите домакини и развръзката в останалите срещи. В Англия и Испания ситуацията около титлата започна да се разплита, до като противно на очакванията във Франция тя отново започна да се забулва в мистерия след поредната грешна стъпка на Лион.

Настоящият шампион на Франция имаше на пръв поглед не толкова трудно домакинство с Рен, но поговорката "Помогни си сам да ти помогне и Господ" важеше с пълна сила за тази среща. Възпитаниците на Ален Перин успяха да вземат гол аванс благодарение на Крис в 36-та минута на първото полувреме, но това сякаш ги приспа и съвсем логично бяха наказани в последната минута на мача от С. Мбиа, като по този начин загубиха нови две точки в борбата за титлата с Бордо.

От своя страна "жирординците" не пропуснаха шанса си да скъсят дистанцията  на четири точки побеждавайки в неделния ден състава на Каен. Домакините проспаха цялото първо полувреме, но след почивката с два гола на Кавенаги си осигуриха комфортна преднина. Голът в 88-та минута на Сорбон не бе достатъчен за повече от почетна загуба от страна на гостите.

Не така успешен се оказа последният ден от седмицата за ПСЖ. Парижани посрещнаха борещия се за квота в европейските турнири тим на Ница. Осезаемата вероятност от изпадане в по-долния ешелон вероятно е една от причините столичани да не могат да разгърнат потенциала, който несъмнено крият в себе си. И в тази среща след като успяха да обърнат развоя на събитията до 2:1 позволиха на противника си да им отмъкне всичко. Петте гола в двете врати едва ли донесоха радост по трибуните след като техните любимци се намират на едно от трите места даващи билет за Лига 2.

Останалите резултати: Льо Ман - Оксер 3:0; Лил - Нанси 2:1; Лориент - Ланс 1:0; Метц - Марсилия 1:2; Монако - Тулуза 0:2; Сошо - Сент Етиен 1:1; Валансиен - Страсбург 2:0.

В Англия вниманието на всички бе приковано към неделната среща между Манчестър и Арсенал, а този двубой трябваше да отговори на въпроса дали настоящият шампион ще разбули мистерията около спечелването на титлата или ще направи борбата за нея още по-ожесточена.

Въпреки огромния залог срещата се изигра на доста високо ниво. След едно безплодно първо полувреме през втората част трибуните на "Олд Трафорд" се смълчаха след като Адебайор успя да реализира и да даде аванс на своите. За радост на домакините само шест минути по-късно Уйлям Галас игра нескопосано в пеналтерията докосвайки топката с ръка, а съдията Хауърд Уеб посочи бялата точка.

Голът на Роналдо (негов 39-ти) и влезлият минута по-късно Тевес се оказаха превратни за двубоя, а попадението, което Харгрийвс отбеляза директно от пряк свободен удар подпечата победата на "червените дяволи". Така и през този сезон "бебетата на Венгер" останаха без голям трофей позволявайки в различни етапи от състезанията да бъдат побеждавани по наивен начин.

В неделния ден се изигра още една среща от програмата във Висшата лига между Ливърпул и Блякбърн. И в този двубой подобно на първия головете паднаха едва през втората част и отново радостта бе за домакините. Стиви Джи откри головата сметка за своя отбор след отлично разиграване с Бенаюн за да последват нови два гола дело на Торес и влезлият като резерва Воронин. Голът на Санта Круз в даденото от съдията продължение не помрачи по никакъв начин усмивките на трибуните на "Анфийлд" и с тази своя победа "червените" се откъснаха на пет точки пред съгражданите си от Евертън в спора за последното място даващо право на участие в Шампионската лига през следващия сезон.

Останалите резултати: Бирмингам - Евертън 1:1; Болтън Уест Хям 1:0; Дарби Каунти - Астън Вила 0:6; Рединг - Фулъм 0:2; Съндърланд - Манчестър Сити 1:2; Тотнъм - Мидълзбро 1:1; Портмсут - Нюкясъл 0:0.

В Испания уикендът бе повече от добър за "белия балет", който чрез минимална победа с 1:0 над Мурсия увеличи аванса си пред Барселона и Виляреал. Победата за Реал е още по-ценна, след като отборът игра над 70 минути с десет души. В 19-та минута М. Торес бе изгонен оставяйки своите съотборници в намален състав.

Съботният ден донесе много тъга за два от грандовете на испанския футбол - Валенсия и Барселона. В същност през настоящата кампания "прилепите" са далеч от формата в която сме свикнали да ги виждаме и ако не успеят да спечелят двубоя си с Хетафе за купата на Испания, то наистина те ще изживеят най-слабия си сезон в последните години.

Любезността на Валенсия на своя стадион продължи и в двубоя със Сантандер, който повежда на два пъти за да си тръгне с трите точки. Голът на Давид Вия между двете попадения на гостите едва ли носи някаква утеха, както за самия него така и за неговите съотборници. Интересно е дали Куман ще продължи да ръководи отбора и през новия сезон.

В другия съботен мач мъката на Барселона продължи и те отново не успяха да спечелят мача си далеч от дома. Аристократичността на каталунците им коства загубата на нови две точки, което до голяма степен предреши битката за титлата с вечния враг от Мадрид.

"Жълтата подводница" също нямаше поводи за радост, като дори те загубиха своята среща при визитата на Алмерия. Симпатичният отбор на домакините изживява един добър сезон в Премиера дивизион и с гол на Ариадела в 84-та минута грабна пълния актив от точки. За отбелязване е и факта, че в 17-та минута гостите останаха с човек по-малко след директен червен картон на Лопес.

Останалите резултати: Ла Коруня - Атлетико Билбао 3:0; Еспаньол - Осасуна 1:0; Хетафе - Сарагоса 0:0; Майорка - Севиля 2:3; Бетис - Леванте 0:1; Валядолид - Атлетико Мадрид 1:1.
 
На Апенините възелът около състава на Милан се затегна след загубата в дербито с Ювентус. На олимпийския стадион в Торино двата състава предложиха изключително зрелищен футбол изпълнен с динамика и обрати. Алекс Дел Пиеро изведе отново своите с капитанската лента и така оглави еднолично класацията за най-много мачове в историята на "бианконерите".

Самият той даде гол аванс за своите в 12-та минута преди да види как друг един ветеран в лицето на Пипо Индзаги обръща мача до 1:2. Все пак в самия край домакините успяха да изравнят за 2:2, а след почивката стигнаха и до трето попадение, като по този начин увеличиха разликата в точките от "росонерите" на девет.

В другия интересен сблъсък състава на Интер надделя безапелационно над заемащият четвърта позиция тим на Фиорентина с 2:0, като и двата гола паднаха през втората част.

Победата на Рома като гост над Удинезе запази разликата на върха съответно и интригата около първото място. Така на "Ботуша" все още се търсят отговорите на въпросите около разпределението на местата за най-комерсиалния турнир в Европа.

Останалите резултати: Палермо - Катаня 1:0; Емполи - Парма 1:1; Дженоа - Торино 3:0; Лацио - Сиена 1:1; Ливорно - Каляри 1:1; Наполи - Аталанта 2:0; Реджина - Сампдория 1:0.

Обиколката на Европа ще приключим с първенството на Германия, където имаше няколко интригуващи сблъсъка. В същност в двубоя между Вердер и Шалке неяснота имаше преди самия мач, до като след неговото изиграване нещата изглеждаха коренно различно. Петте гола във вратата на гостите говорят красноречиво за развитието на срещата и липсата на каквато и да е интрига в нея.

В неделния ден Байерн Мюнхен прие тима на Борусия и още до 22-та минута водеше с четири на нула обезсмисляйки напълно останалата част на двубоя. Все пак домакините стигнаха и до пето попадение отсрамвайки се по този начин пред своите фенове за "грозната" продукция, която изнесоха в средата на седмицата срещу Хетафе. Отличната форма на Лука Тони продължи и в тази среща, а самият той отбеляза две от попаденията.

Тимът на Леверкузен прие Щутгарт на своя стадион, а победата в Русия над Зенит явно е върнала поразклатеното самочувствие на отбора, тъй като на терена имаше само един състав и това бе именно този на "аспирините". Логично те постигнаха класическа победа и се намесиха отново в борбата за местата даващи право на участие в Шампионската лига.

Байерн Мюнхен не би трябвало да има проблем до края със спечелването на титлата, но битката за останалите места ще се решава тепърва.

Останалите резултати: Нюрнберг - Волфсбург 1:0; Бохум - Херта 1:1; Енерги - Арминия 1:0; Хамбургер - Дуйсбург 0:1; Хановер - Айнтрахт 2:1; Карлсруе - Ханза 1:2.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация