Преди кръга - обзор

19:56
Преди кръга - обзор
Предстоящият футболен уикенд в Европа ще премине под знака на дербитата:

В Англия Арсенал ще има последна възможност да остане в борбата за титлата, гостувайки на Манчестър Юнaйтед.

На Апенините Ювентус и Милан ще приковат вниманието към "Стадио ди Олимпико", докато шампиона Интер ще приеме турнирния представител на страната в лицето на Фиорентина.

В Германия, битката за местата даващи право на участие в Шампионската лига е в разгара си, а срещите Вердер Бремен - Шалке 04 и Леверкузен - Щутгарт ще дадат до известна степен отговор кой отбор ще се присъедини към Байерн М. при най-богатите.

Предстоящата битка между Юнайтед и Арсенал се очертава решителна и за двата отбора. "Червените дяволи" продължават великолепното си представяне през сезона и вече са на полуфинал за Шампионската лига, където ще срещнат състава на Барселона. Преднината от 3 точки на домашната сцена не изглежда много надеждна, но при концентрирана игра е трудно да се допусне, че Юнайтед ще сбъркат на финалната права. Притесненията около състоянието на Рио Фърдинанд се оказаха неоснователни и централният защитник ще заеме обичайното си място в центъра на защитата. Не така стоят нещата с неговия партньор Неманя Видич, за който не е ясно дали ще успее да се възстанови за дербито. Микаел Силвестър и Гари Невил се завърнаха за Юнайтед и със сигурност имат качествата да внесат нужния опит в защитата на домакините. Други липсващи в отбора на сър Алекс Фъргюсън няма, а нападението ще е в обичайния си вид. В лагера на "топчиите" към контузените Бакари Саня, Томаш Росицки и Едуардо се присъедини и Матио Фламини, който ще е извън терените поне за три седмици. Ще бъде изключително трудно на Арсен Венгер да успее да мотивира своите играчи, след трите двубоя с Ливърпул и последвалото незаслужено отпадане от Шампионската лига. Все пак, последният шанс за трофей през сезона минава през победа на "Олд Трафорд", което прави срещата задължителна за наблюдаване.

Последният влак за елитен футбол от страна на Фулъм спира на "Мадейски Стейдиъм" и ако момчетата на Рой Ходжсън искат да се подвизават при най-добрите трябва да го хванат. Изоставането с 6 точки от спасителното 17-то място изглежда трудно преодолимо, предвид предстоящите мачове на лондончани с Ливърпул, Манчестър Сити и Портсмут, но при победа в предстоящото гостуване на Рединг нещата ще изглеждат значително по-оптимистично. Стив Копъл призова всички свои футболисти за пълна концентрация в предстоящата среща и за спечелването на 3-те точки, които биха гарантирали на Рединг по-спокойно доиграване на сезона. Липсата на важни отсъстващи и в двата отбора прави битката изключително любопитна, а с играчи като Доил, Китсън, Булард и Мак Брайд качественият футбол е гарантиран.

Останалите срещи от 34-ия кръг на Премиершип:
Съндърланд - Ман. Сити, Ливърпул - Блекбърн, Тотнъм - Мидълзбро, Дарби Каунти - Астън Вила, Бирмингам - Евертън, Болтън - Уест Хям, Портсмут - Нюкасъл и Челси - Уигън

В Италия разликата между Ювентус и Милан е само 6 точки, а залогът - Шампионска лига. Само преди кръг "бианко-нерите" се смятаха за сигурни участници при най-богатите от следващия сезон, но претърпяната загуба от Палермо ги върна в борбата. През седмицата в тoринския клуб за трансфер се спрегнаха имената на Езикиел Гарай, Хари Кюъл и Амаури, но до конкретни оферти не се е стигнало. Сезона за Милан изглежда плачевен на фона на резултатите, които постигат възпитаниците на Карло Анчелоти. Не случайно, още от сега за евентуални попълнения при "росонерите" се спрягат имената на Димитър Бербатов, Шевченко и изпадналия в немилост Роналдиньо.

Шампионът Интер е само на крачка от защита на титлата си. В предстоящото домакинство на "Джузепе Меаца", момчетата на Роберто Манчини ще имат за съперник единствения италиански отбор, достигнал да полу-финалните двубои в Европа - Фиорентина. Марко Матераци е готов за игра и по всяка вероятност ще си партнира с Николас Бурдисо в центъра на защитата, а получилият оферта от Рома през седмицата Ернан Креспо, ще се надява на титулярно място в атаката на тима. "Виолетовите" изиграха брилянтен мач в тактическо отношение през седмицата срещу ПСВ и заслужено продължават в надпреварата. Фиорентина пристига в Милано да защитава амбициите си за зона Шампионска лига без важни липсващи в състава и с невероятната форма на Адриан Муту, отбелязал два гола за триумфа в Айндховен.
 
В останалите срещи от Серия "А": Удинезе - Рома, Реджина - Сампдория, Лацио - Сиена, Дженоа - Торино, Емполи - Парма, Наполи - Aталанта, Палермо - Катания, Ливорно - Каляри

В Бундеслигата Байерн Мюнхен изглеждат здраво стъпили на върха, но за другите две квоти за Шампионска лига борбата се очертава между шест отбора и обещава да е изключително оспорвана. Вердер Бремен - Шалке 04 е дерби-срещата от съботния ден в Германия. Крайно време е момчетата на Томас Шааф да се събудят и да покажат привлекателната игра, която демонстрира тима преди време. Завръщането на капитана Торстен Фрингс ще даде допълнителен импулс на домакините, а липсата на важни отсъстващи в състава прави очакванията към "бременските музиканти" наистина големи. Шалке 04 пристига в Бремен след разочароващите срещи с Барселона и мисълта за пропуснатите положения и в двата двубоя. Физическото състояние на гостите и изказаното недоволство през седмицата от Сьорен Ларсен относно статута му на резерва будят притеснение за предстоящата среща.

В неделя любителите на немски футбол също няма да скучаят, след като ще имат възможност да проследят сблъсъка между отборите на Леверкузен и Щутгарт. След отпадането си от Купата на УЕФА, момчетата на Михаел Скибе ще могат да се съсредоточат в борбата на домашната сцена. Катастрофалната загуба с 1:4 от Зенит на германска земя, принуди специалиста да даде почивка на Кислинг, Гекас, Ролфс и Фридрих, които не започнаха срещата в Санкт Петербург и ще са свежи за предстоящия сблъсък. Проблем за Щутгар е единствено състоянието на Марио Гомез, за който не е ясно дали ще се възстанови за гостуването, но всички други са готови за срещата. През седмицата гостите си осигуриха услугите на халфа Мартин Ланис от Гройтер Фюрт, който срещу 500 хил. евро ще смени клубната си принадлежност от началото на сезона. Предстои интересен сблъсък на "БайАрена", а останалите срещи от Бундеслигата са: Карлсруе - Ханза, Байерн - Борусия (Д), Хамбургер - Дуисбург, Енерги (К) - Арминия (Б), Нюрнберг - Волфсбург, Бохум - Херта, Хановер - Айнтрахт (Ф)

Седемте точки на Реал Мадрид преднина на върха трябва да са достатъчни за феновете на "белият балет" да догледат първенството спокойно. Предстоящото домакинство на Мурсия не би трябвало да създаде проблеми на момчетата на Шустер и те спокойно да прибавят 3 точки в актива си. Преследвачът Барселона има гостуване на Рекреативо и ако иска да запази теоретичните си шансове за титлата задължително трябва да победи.

В друг много интригуващ двубой от кръга, един срещу друг излизат отборите на Хетафе и Сарагоса. Съставът на Михаел Лаудруп загуби нещастно и незаслужено четвърт-финалния сблъсък с Байерн М., допускайки гол в последната минута на продълженията, дело на Лука Тони. Все пак, впечатленията, които остави тима през този сезон са изключително позитивни и отбора от мадридското предградие събра доста популярност с проведените битки в Европа. Заетата 12-та позиция в средата на таблицата носи известна сигурност за Хетафе, но сега срещу тях се изправя отборът на Сарагоса. Пропадането на гостите продължава с пълна пара и те вече са под чертата. Едва ли играчи като Сезар, Аяла, Луксен, Диого, Матузалем и голмайсторът Милито, биха се лишили от елитен футбол през следващия сезон и е време да покажат своите качества.
 
В останалите срещи на Примера Дивисион: Алмерия - Виляреал, Валядолид - Атлетико (М), Бетис - Леванте, Еспаньол - Осасуна, Депортиво - Атлетик (Б), Валенсия - Расинг (С), Майорка - Севиля

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация