Трикове-легенди във футбола

17:13
Трикове-легенди във футбола
Футболът, освен просто тичане след топката, е и цяла митология. Всяка митология е съставена от герои, които имат свое особено умение, в което са най-добри. Всъщност някои играчи са толкова добри в движенията, че конкретният финт или удар става тяхна запазена марка.

През последните години нуждата от освежаване на основните трикове в този спорт става все по-неотложна. Треньорската схема и тактика, големият залог и гигантските инвестиции действат като психологическа спирачка пред футболистите.

Тя не им позволява да импровизират и изобретяват нови движения. От дълго време не сме виждали нещо наистина впечатляващо, нещо, заради което си струва да посветиш хиляди часове гледане и висене по стадионите. Тазгодишното световно все пак съдържаше изобилие от изпълнители, способни да сътворят революция или поне еволюция във футбола.

В първите седмици от шампионата видяхме фантастичните голове на Диего Форлан – „падащ лист” от най-високо качество, и на Дъглас Майкон - гол, напомнящ за класическото изпълнение на Ван Бастен от финала на Евро’88.

Уесли Снайдер притежава чудовищен шут и желание да стреля отвсякъде. Доказа го нагледно, като запали ръкавиците на японския вратар. Лионел Меси може да изпълни всички движения от горния списък, дори и без да се изпоти. Сигурни сме, че е способен и на поне още два пъти по толкова. Тепърва и извън световното ще се надяваме Робиньо да е поне наполовина толкова ефективен, колкото е ефектен, и да сътвори някой спиращ дъха момент.

Но нека направим бърз преглед на най-емблематичните трикове във футбола, превърнали се в запазена марка и оставили името на създателите си завинаги в историята.


Задна ножица

Откривател:
Леонидас Да Силва, Бразилия
Първа поява: Световното във Франция 1938 г.

Задната ножица е едно от най-красивите движения във футбола и Свещен Граал за всички футболисти. Тя не е особено сложна за изпълнение, но за да отбележиш гол така се изисква най-малко благосклонната подредба на звездите.
Първопроходецът на движението е точно такъв, какъвто може да се очаква. Леонидас е първата футболна суперзвезда в съвременния смисъл. Той е първият човек, който наелектризира публиката с уменията и ексцентричността си. Срещу Полша през 1938-а, Леонидас събува обувките си и изиграва мача бос, като междувременно отбелязва 3 гола. След мача пресата го нарича „Черната перла”. Това определение се оказва учудващо устойчиво и се употребява и до днес за талантливи чернокожи играчи.

\"\"

Падащ лист

Откривател:
Валдир Перейра – Диди,
Бразилия
Първа поява: Световното в
Швейцария, 1954 г.

Диди, не е името на някоя красавица украсявала страниците на Номер 69, а на първият свръхталантлив офанзивен халф, в следвоенния футбол. Диди задава облика на съвременния халф – интелигентен, атлетичен, с тежък шут. Диди е пионер на удара, известен като „падащ лист”. Ударът е особено красив, тъй като топката описва шантава парабола и когато очакваш да отлети далеч над гредата, тя изведнъж се спуска и се намъква в мрежата.

\"\"

Дузпа „Паненка”

Откривател:
Антонин Паненка, Чехословакия
Първа поява: Европейското в
Югославия, 1976 г.

Фантастичните чехи от средата на 70-те години, раждат големия футболен феномен – дузпа „Паненка”. На финала на европейското през 1976 г. Германия и Чехословакия са с толкова изравнени сили, че стигат до дузпи. Голямата звезда на Байерн Мюнхен – Ули Хьонес, застава зад топката и… пропуска. Решителната дузпа за чехите е поверена на Антонин Паненка, който се засилва надясно, заблуждава големия Сеп Майер и леко копва топката, която с бавна парабола отива точно на мястото където вратарят е седял само секунда по-рано. Изумителната смелост, която чехът проявява в най-важният момент от мача и изключителното умение, с което я изпълнява му отрежда вечно място в пантеона на футбола.

\"\"

Въртележката на Зидан

Откривател: Тони Марианович, Австралия
Известни изпълнители: Диего Марадона, Зинедин Зидан, Тиери Анри

Въпреки че неизвестен австралиец, играл във Волфсбург е първият който е свързан със завъртането над топката, основни популяризатори са Диего Марадона и Зинедин Зидан. Докато Марадона първи се възползва от възможностите на въртележката, Зидан е този, който изпълнява най-елегантно и най-ефективно движението.

\"\"

Скорпионският удар на Игита


Откривател: Рене Игита, Колумбия

Няма по-ефектно и рядко изпълнение в цялата футболна история. Негов изобретател е лудият колумбийски вратар Рене Игита по време на приятелски мач с Англия в средата на 90-те години. След един безхаберен удар от Джейми Реднап, вместо да хване топката с ръце, той извива тялото си и я шутира с пети иззад главата си, досущ като скорпион. Игита репетирал това изпълнение на всички тренировки за световното в САЩ’94. Скорпионският удар е обявен за един от 100-те най-велики момента в спортната история от класация на телевизия Channel 4.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

CRISSIER
10.09.2010 02:12

Marseille Roulette се казва трика на Зидан *beer*

zinatop_71
10.09.2010 00:34

Fabregas_boy, мисля, че не.Доколкото знам, Around the world е трик във фрийстайла.Трикът е следният*lol*окато жонглираш с топката, правиш една "обиколка" с крака около нея.Влезте в някой сайт за клипчета и там ще го намерите. *thumb_up*

Fabregas_boy
09.09.2010 22:02

Абе тая ,,въртележка на Зидан" да не и викат още Around the world?

krasenco
09.09.2010 20:17

,,Силвио Пиола се превръща в символ на световния футбол с неговия известен „удар над главата” – „задна ножица” (наречен „ала Пиола”, в стил Пиола),, *stop*

buboleche
09.09.2010 20:09

Мисля,че Силвио Пиола е откривател на задната ножица *lol*

kokicat
09.09.2010 19:11

Задната ножица на Марко Ван Бастен и волето на Зенедин Зидан според мен са най красивите неща във футбола! *thumb_up*

onzzy
09.09.2010 18:36

а защо тогава на задната ножица и викат " а ла Пиола" а не "а ла Да Силва"