Започва шоуто - Примера дивисион!

11:19
Започва шоуто - Примера дивисион!
През идния уикенд започва фиестата в испанското първенство по футбол. Не очаквам някакви особени изненади през новия сезон в Примера дивисион, тъй като не се вижда в близко бъдеще, кой тим ще може да развали доминацията на "кръвните врагове" Барселона и Реал Мадрид.

След горещите футболни страсти това лято по терените на ЮАР и близо двумесечна пауза дойде времето да бъде даден старта на едно от най-популярните първенства в света – испанската Примера дивисион, известна напоследък и като Ла Лига. За първи път в историята Испания спечели световната титла и без съмнение интереса към Примера дивисион ще нарасне още повече. Друг е въпросът, че през последните години в шампионата на страната актуален световен шампион доминират многомилионните селекции на Барселона и Реал Мадрид и като че ли по-голяма е интригата около местата даващи право на участие в евротурнирите, както и битката за оцеляване.

Титлата
Както и през миналите 2 сезона в битката за титлата своите усилия ще съсредоточат големите врагове Барселона и Реал Мадрид. И докато каталунците спечелиха 2 поредни титли и сплотеният им състав има вече изграден стил на игра под ръководството на Хосеп Гуардиола, то "кралският клуб" всяко лято инвестира огромни суми за нови попълнения и сменя треньорите, но очакваните резултати от феновете така и не идват. Последният ход на босовете на "Белия балет" бе привличането на смятания за най-добрия треньор в света Жозе Моуриньо, който е печелил титли с всеки един отбор, на когото е бил начело. Португалският специалист спечели Шампионската лига с Интер в края на миналия сезон, като на полуфиналите детронира бившият носител на трофея Барселона. Именно този факт изигра основна роля за решението на Флорентино Перес да ангажира Моуриньо с надеждата, че той ще успее със своите методи да пречупи каталунците и с Реал Мадрид в битката за титлата в Примера дивисион. С идването на португалеца "кралският клуб" започна да прави по разумни инвестиции на трансферния пазар, вместо да хвърля един куп пари за най-големите звезди на световния футбол, които досега носеха приходи само от продажбата на фланелки. На "Сантяго Бернабеу" това лято не пристигна силно желаният от Моуриньо бразилски национал Майкон, за когото Интер поиска умопомрачителна сума, а в същото време бяха изхрачени над 80 млн. евро за аржентинеца Анхел Ди Мария, дошъл от португалския шампион Бенфика, младият испански талант Серхио Каналес от Расинг Сантандер, Педро Леон от Хетафе, германският национал Сами Кедира от Щутгарт, Рикардо Карвальо от Челси и не на последно място Месут Озил от Вердер Бремен. Моуриньо поиска и централен нападател, след като разполага само с наречения от него "мързелив" Карим Бензема и аржентинската голова машина Гонзало Игуаин, но спортният директор Хорхе Валдано отсече, че повече нови попълнения няма да има. В същото време Барса запази по-голямата част от състава си, като продаде Яя Туре в Манчестър Сити и се раздели още със застарелите Рафаел Маркес и Тиери Анри, отишли в Ред Бул Ню Йорк, а взе голмайсторът на испанския национален отбор Давид Вия от Валенсия и Адриано от Севиля. Трудно е да се предположи, че още в първия си сезон Моуриньо ще постигне невероятни резултати и ще спечели редица титли, но ако не вземе поне един трофей, няма съмнение, че и той ще бъде освободен като предшествениците си. Именно затова смятам, че португалецът ще съсредоточи максимално усилията на "Белия балет" в шампионата и по този начин да се попречи на Барса за трета поредна година да триумфира с титлата. Очаквам двата гранда и "кръвни врагове" отново да нямат конкуренция и в края на сезона отново да се откъснат с огромна разлика пред останалите тимове.

Място в Шампионската лига и Лига Европа

Очаквам в битката за третото и четвъртото място, които дават право на участие в Шампионска лига, отново да се впуснат обичайните заподозрени Севиля и Валенсия, както и силно амбицираният Атлетико Мадрид, който спечели Лига Европа. Най-сериозните покупки на "прилепите" това лято бяха Роберто Солдадо от Хетафе и Мехмет Топал от Галатасарай, а в същото време бяха напуснати от испанските национали Давид Вия и Давид Силва, предпочели да продължат кариерите си съответно в Барселона и английския Манчестър Сити. Севиля запази голмайстора си Луиш Фабиано, но в същото време не инвестира сериозни суми за нови попълнения, като от привлечените може да откроим името на Лука Чигарини от Наполи. След спечелването на Лига Европа пък "дюшекчиите" ще бъдат крайно мотивирани в края на сезона да празнуват и евентуалното си бъдещо участие в Шампионска лига. Ключовите фигури Диего Форлан, избран за най-добър играч на Световното първенство в ЮАР, и Серхио Агуеро останаха на "Висенте Калдерон" и през новия сезон ще получат подкрепа от привлечените Филипе от Депортиво Ла Коруня и Диего Годин от Виляреал. Без съмнение един от тези три тима няма да успее да постигне целта си и ще трябва да се задоволи с едно от двете места за участие в Лига Европа. Борбата и тук ще е ожесточена, тъй като според мен поне 4 тима имат апетити за тези места. Тимът на Майорка имаше шанс и за четвъртото място миналия сезон, а в крайна сметка заради лицензионни проблеми бе спрян от УЕФА да не участва в Лига Европа за сметка на Виляреал, който от няколко години насам е сред най-сериозните тимове в Примера дивисион и отново ще сред замесените в битката за евроквоти. Отборите на Атлетик Билбао и Хетафе също не бива да бъдат подценявани с оглед на потенциала, с който разполагат.

Битката за изпадане и златната среда
Всички останали тимове ще разделя на две основни групи - борещи се за оцеляване от една страна и от друга – стабилните, които ще са далеч от зоната на изпадащите и едва ли ще имат шанс за евроквоти. В групата на тимовете от така наречената златна среда бих сложил новаците Реал Сосиедад и Еркулес, както и Депортиво Ла Коруня, Еспаньол, Малага, Осасуна и Алмерия. Разбира се всеки един от тези отбори би могъл да бъде намесен и в борбата за оцеляване, но според мен с оглед на инвестициите за нови покупки и клубните традиции новаците Реал Сосиедад и Еркулес ще направят всичко възможно да запазят мястото си в елита, за да не се връщат скоро в Сегунда дивисион. С представянето си в последния сезона пък съставите на Депортиво Ла Коруня, Малага, Осасуна, Еспаньол и Алмерия показаха, че имат сили за дълго да се задържат в Примера. Третият новак Леванте според мен почти сигурно в края на сезона ще се завърне там, от където е дошъл. Тимът от Валенсия не разполага с нужния състав и потенциал да остане за повече от един сезон сред елита, а освен това и не направи нито една по-сериозна покупка през лятото. Компания на Леванте в борбата за оцеляване ще правят още Спортинг Хихон, Сарагоса и Сантандер, които и през миналата кампания също до последно не знаеха дали ще запазят елитния си статут. 

Разбира се, не всички прогнози се сбъдват и в хода на сезона един или друг тим може да поднесе приятната изненада, но като цяло не вярвам, че някой може да се противопостави на грандовете Барселона и Реал Мадрид в борбата за титлата.

Нека си пожелаем един интригуващ и най-вече успешен от към прогнози сезон в Примера дивисион!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

neutralen_1
26.08.2010 20:35

Барселона 6те спе4ели титлата за 3ти пореден път е тва 6те стане а Осминареал 6те е 2ри както винаги *thumb_up* *lol*

Lollipopp
26.08.2010 17:18

много са умни феновете на Ла Лига *lol* цирка започва *joking*

Wahetto
26.08.2010 14:36

Щеше да е много хубаво да имам възможност да наблюдавам испанското първенство ама ТВ+ *angry*

tuks1m
26.08.2010 12:52

Някой да знае каде може да се заложи в интернет за: Реал Мадрид да не загуби нито един домакински мач в Примера Дивисион.

Georgiev1993
26.08.2010 12:50

даам и тоя сезон Анал отново ще налапат червено-синия каталунски щпек...а и в Европа тоя път мисля ,че няма кой да ги спре да са на върха.FORCA BARCAAA *beer*

kokicat
26.08.2010 11:54

Айде пак с обидите, значи за тебе питона на Митьо Пищова! *joking*