Обзор на кръга по европейските терени

10:16
Обзор на кръга по европейските терени
Изминалият уикенд, както и предходния не дадоха отговор на въпроса кой ще бъде шампион в някой от най-силните първенства. И в Италия, и в Испания, и в Англия ситуацията е все така заплетена.

Англия

Още през съботния ден любителите на футболната игра можеха да се насладят на второто действие, но не и последно между два от грандовете Арсенал и Ливърпул. След като по-рано през седмицата двата състава постигнаха равенство на стадиона на "топчиите", сега те завършиха при абсолютно същия резултат отново в Лондон.

Интересното е, че и двамата треньори предприеха множество смени в стартовите състави с цел да съхранят силите на своите основни футболисти за мача реванш от Шампионската лига вторник вечер.

В сравнение с първия сблъсък, сега възпитаниците на Бенитес започнаха далеч по-мотивирани мача и логично след попадение на позабравения Крауч поведоха. Второто полувреме домакините увеличиха оборотите и в 54-тата минута благодарение гола на Бендтнер изравниха.

По-късно през деня се изиграха още 6 срещи, а това, което всички очакваха бе отборът на Челси да загуби точки при гостуването си на Сити. Да, но едно е да искаш, друго да можеш и съвсем различно да го направиш.

Гостите от Лондон успяха да поведат още в началото на двубоя след автогол на Р. Дун, а в 54-тата минута Салумон Калу затвърди успеха за своите и така разликата от първия бе сведена само до 2 точки. Разбира се на Манчестър Юнайтед предстоеше мач в неделния ден при гастрола в северна Англия на Мидълзбро.

Именно този двубой се превърна в безспорната атракция на кръга, след като и двата състава дадоха всичко от себе си в една изключителна битка, при това в известен период от време при заснежени условия.

Четири гола, отличен старт за новата придобивка на Мидълзбро Алфонсо Алвеш, дежурно попадение на Роналдо и още много интересни ситуации пред двете врати. Това видяха зрителите на 35-хилядния "Ривърсайд стейдиъм". Равенството в тази среща по-скоро би трябвало да тревожи настоящия шампион, тъй като разликата до Челси след изиграния кръг е само три точки, а предстои мач между двата състава в директен сблъсък за титлата.

Останалите резултати: Астън Вила - Болтън 4:0; Блякбърн - Тотнъм 1:1 (гол на Митко Бербатов); Фулъм - Съндърланд 1:3; Нюкясъл - Рединг 3:0; Уигън - Бирмингам 2:0 и Евертън - Дарби Каунти 1:0

Испания

Водачът във временното класиране на Испания, отборът на Реал Мадрид имаше не леко гостуване в събота вечер на отбора на Майорка. Последните години именно домакините не рядко се оказваха препъни камъка за играчите на Бернд Шустер, сега нещата също не изглеждаха по-различно и съвсем закономерно края на тази среща дойде при равенство 1:1.

Въпреки този резултат, всички в щаба на "белият балет" трябва да са благодарни за спечелената точка, предвид превъзходството на Майорка повечето време от мача. Многото пропуски на Дауден Гуиса, както и постоянната съдийска подкрепа в полза на белите помрачиха празника по трибуните, а и от домакинската скамейка имаше не рядко изблици на нервност.

Грешната стъпка от страна на настоящия шампион не бе използвана нито от Виляреал, нито Барселона. "Жълтата подводница" гостува в Севиля на едноименния отбор и по-скоро логично загуби, тъй като домакините притежават наистина изключителен състав, който за тяхно съжаление не успя да разгърне потенциала си през този сезон. Головете за своя отбор отбелязаха добре познатите Фабиано и Кануте.

Слабите резултати в лагера на каталунците продължиха и след този кръг, като този път в спънка за Анри и компания се оказа европейската изненада Хетафе.  В рамките на няколко дена  симпатичният отбор от мадридските предградия успя да постигне две равенства при това срещу значително по-титулувани отбори от него като Байерн и Барселона.

Не може да не се отбележи, че  вратата на Абондансиери бе сякаш омагьосана, а трите греди и още куп пропуснати голови положения са доказателство за това. Така домакините се изравниха по точки с "жълтата подводница", но изоставането от Реал в точково съотношение се запази.

Останалите резултати: Осасуна - Рекреативо 0:1; Атлетик Билбао - Еспаньол 1:0; Атлетико Мадрид - Алмерия 6:3; Леванте - Валядолид 0:3; Сантандер - ла Коруня 1:3; Мурсия - Валенсия 1:0; Сарагоса - Бетис 0:3;


Италия

На "Ботуша" гонитбата между Интер и Рома продължава с пълна сила, а победите и на двата отбора запазиха разликата между тях . В съботната вечер Рома победи в един динамичен мач отбора на Дженуа с дузпа в 80 минута, а отборът на Милан най-после постигна убедителна победа с 3:1 над Каляри. Отличен мач за домакините изигра неостаряващият Пипо Индзаги, отчел се с две попадения. Носителят на златната топка Кака също даде своя принос за отборната победа.

В Неделя отборът на Интер гостува на коравия тим на Аталанта, но благодарение таланта на 17 годишния Марио Балотели "нерадзурите" постигнаха успех с 2:0. Самият Балотели се отчете с гол и асистенция.

В късния мач отборите на Палермо и Юве изнесоха поредния футболен спектакъл за уикенда, а драмата бе пълна в 89-тата минута, когато Касани отбеляза за 3:2 и донесе победата на своите. Домакините си бяха осигурили два гола преднина до почивката, но след нея сърцето на торинци Алекс Дел Пиеро отбеляза на два пъти, изравнявайки резултата. За негово съжаление това не се оказа достатъчно и по този начин на практика Ювентус се прости с надеждата за второто място.

Останалите резултати: Катаня - Наполи 3:0; Фиорентина - Реджина 2:0; Парма - Лацио 2:2; Сампдория - Ливорно 2:0; Сиена - Удинезе 1:1; Торино - Емполи 0:1.


Германия

Отборът на Байерн М постигна очаквана победа над състава от Бохум, а грешката на Хамбургер при визитата в Щутгарт позволи на временния водач да увеличи дистанцията пред втория на девет точки.

Битката за второто място става все по интересна, а след един слаб старт в първенството настоящия шампион от Щутгарт вече диша в гърба на останалите конкуренти - Шалке, Хамбургер и Вердер.

Отборът на Леверкузен явно започна да усеща умора от многото мачове през сезона и това ясно си пролича при загубата в Дортмунд на Борусия. "Аспирините" загубиха по един изключително болезнен начин, като позволиха на домакините да им отбележат две попадения в последните три минути обръщайки резултата от 0:1 до 2:1. И в този мач, както и в мача от купата на УЕФА срещу руския шампион Зенит голът, който отбеляза Киеслинг се оказа недостатъчен.

Останалите резултати:
Дуйсбург - Енерги Котбус 0:1; Арминия - Карлсруе 1:0; Айнтрахт - Нюрнбер 1:3; Херта - Вердер 1:2; Шалке - Ханза 1:0; Волфсбург - хановер 3:2.


Франция

Два са факторите, които си заслужават вниманието ни в изминалия уикенд във Франция. Дербито между Марсилия и Лион довели до намаляване разликата между първия и втория на 6 точки, както и попадането на ПСЖ сред изпадащите отбори.

В съботния ден преследвачът на Лион, Бордо имаше гостуване на отбора на Рен, но като цяло не срещна съпротива и логично стигна до успеха с 2:0. През двете полувремена гостите отбелязаха по едно попадение и така намалиха разликата от водачът Олимпик на шест точки.

Отборът на Нанси прие ПСЖ в един от интересните мачове от програмата за уикенда и след гол на Фортуне в 67-та минута стигна до важни три точки, благодарение на които съставът продължава борбата с Олимпик Марсилия за третото място, което дава право на участие в Шампионската лига през следващия сезон.

Самият бивш европейски шампион от ерата на Бернард Тап посрещна Олимпик Лион в най-възловия мач. С един изключителен Нианг и навлизащ в отлична форма Сисе, домакините прекършиха настоящия шампион на Франция. Голът който бе записан в актива на гостите бе автогол, което допълнително подсказва за немоща на лионци в тази среща.

Останалите резултати: Оксер - Сошо 0:1; Каен - Валансиен 1:0; Ланс - Метц 1:1; Ница - Лил 0:0; Сент Етиен - Льо Ман 4:1; Страсбург - Монако 0:2; Тулуза - Лориен 0:0.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация