Как футболът доведе до избухването на истинска война

16:34
Как футболът доведе до избухването на истинска война
Спортът и по-конкретно футболът, в комбинация с необходимата доза хъс и злоба, понякога се превръщат в истинска битка. Да вриш и кипиш на терена е похвално, особено в очите на феновете, а да спечелиш любовта на запалянковците е наистина много важно. Понякога дори да спретнеш някой въргал на терена, ако си го направил, за да защитиш отбора, те пак ще ти простят. Че може и дори по рамото да те потупат и да те провъзгласят за бабаита на тима.

Целта на този текст обаче, не е да разнищим клиширани изрази от рода на "двата отбора водят люта битка за всяка педя терен", а да ви запознаем с т.н. "футболна война" в буквалния смисъл на думата!

Този кървав епизод от световната история се разиграва през 1969 година, а враждуващите страни са Ел Салвадор и Хондурас. Повод за военния конфликт между тях става решителният бараж за класиране на Световното първенство в Мексико през 1970 година. Двете държави влизат в ожесточен сблъсък, отнел живота на около 5 хиляди души.

Политическите, икономическите и географските противоречия между Салвадор и Хондурас съществуват от доста време, преди в края на 60-те години да се задълбочават още повече. Салвадор има около 4 милиона жители, а съседният Хондурас 3 милиона. Големият проблем е, че Хондурас се простира на пъти по-голяма територия от своите съседи, въпреки че населението на страната е по-малко. Двете държави са разделяни от река Гуаскоран. Хиляди декари земя пустеят около хондураския бряг на реката, което дава повод на множество салвадорци да търсят решение на демографския проблем в преселване на съседна територия. Така в началото на 60-те години се установява, че 90 % от 60-те хиляди салвадорски граждани нямат разрешение за пребиваване на съседна територия. Хондураското правителство им дава срок от 5 години, за да легализират местожителството си, но много от тях не го правят. В страната започва аграрна реформа и земите населени с емигранти са облагородени и дадени за обработване на местни жители, а салвадорците са изгонени. Това поражда множество конфликти, които идват точно преди решителния бараж за класиране на Световното.

Салвадор и Хондурас са победители в групите си и в директен сблъсък трябва да определят кой е по-достойният за много бой и пълна кошница на финалите в Мексико.

Първият мач е на 8 юни 1969 година в Тегусигалпа. По това време жителите на Хондурас стачкуват, а по улиците са разпръснати пирони. Гумите на автобуса на гостуващите салвадорци са спукани и те, съвсем естествено, приемат този акт като пряко насочен срещу тях. В много нервен мач Хондурас печели с 1:0. След срещата дъщерята на висш салвадорски военнослужещ се самоубива и в страната започват протести.

В ответната среща обстановката е още по-нагнетена. Футболистите на Хондурас са посрещнати на нож, а домакините запалват хотела, в който са настанени гостите. Хондурасците успяват да се измъкнат читави и се настаняват в друг хотел, където през цялата нощ им е устроена високодецибелна серенада. В тази ненормална обстановка Салвадор печели с 3:0, а веднага след срещата хондураски жители влизат в саморазправа със салвадорски заселници. Отборът на гостите е отведен до летището с бронетранспортьори.

Тогава във футбола не важи правилото за по-изразителна победа или повече голове на чужд терен и между двата отбора предстои решителен мач на неутрален терен.

Домакин на срещата е Мексико Сити, а датата е 26 юни. Медиите и в двете страни призовават за отмъщение, а двубоят е наистина драматичен. В редовното време резултатът е 2:2, а в продължението Салвадор вкарва победен гол.

Размириците започват още по трибуните на стадиона, като в мелетата загиват фенове. Има и изнасилени жени.

Двете страни късат дипломатическите си отношения. Конфликтът трае 4 дни, като над 5 хиляди са убити, а около 10 хиляди са ранени. Множество невинни граждани остават без дом, а търговските отношения между съседните държави дълго време са замразени.

Така "футболната война" остава в историята като едно от най-черните събития в световния футбола. 

Както е известно двама от представителите на предстоящото Световно първенство в ЮАР, Северна Корея и Южна Корея в момента са пред обявяването на война, но там причините не са футболни, а изцяло политически.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

joro_bg
26.05.2010 00:17

Хубава статия, но както в случая със Северна и Южна Кореа, така и в посочения случай футболът не е бил причината за избухването на войната, а само поводът! Причините са натрупвани с десетилетия, а въпросният двубой е бил само поводът да ескалира напрежението!

spurs_92
25.05.2010 18:25

подолски прав си за Мицански но не и за мъри мърмота и наско , истината е че при стоичков и марков играхме може би по-зле ,но точно за това те вече не са в отбора а мъри нахалника продължава да виси като черво и заедно с боби и ко са смуче като пиявице последните силици на футбиола нИ

flipicha
25.05.2010 17:21

Избърши си сополите и пак ела да пишем,където трябва *lol*

Lucas_Podolski
25.05.2010 17:16

Какво за Мицански??? Нападателя ни в най-добра форма! Образовай се, виж какъв фурор прави и пак ела да обсъдим. А за Мъри, какво толко не му харесваш на играта - да не би със Стоичков или Пламен по-добре да играха!?