Преди кръга - обзор

21:53
Преди кръга - обзор
Предстоящият футболен уикенд в Европа обещава де е изключително интересен. След двубоите от европейските клубни турнири през отиващата си седмица в които станахме свидетели да доста впечатляващи мачове и резултати, е време да насочим вниманието си към най-силните първенства на стария континент и предстоящите интригуващи двубои.

В Англия, битката между Арсенал и Ливърпул ще се поднови в ранния съботен следобед на "Емирейтс". Съставите завършиха при равенство (1:1) първата си среща от 1/4 финалната фаза в Шампионската лига, в която лондончани изпуснаха победата не и без помощта на главният арбитър Петер Винк. За предстоящата среща от групата на Арсенал отпаднаха Бакари Саня, Томаш Росицки и трайно контузеният Едуардо. Проблеми за Венгер създава и състоянието на двамата му основни нападатели в лицето на Емануел Адебайор и Робин Ван Перси. Тогоанският нападател страда от болки в глезена и по всяка вероятност ще бъде запазен за гостуването на "Анфийлд" във вторник, а шансовете на холандският нападател да играе са минимални заради възобновената травма в бедрото. Изборът в предни позиции се свежда до двойката Бентнер - Уолкът върху която ще падне тежестта за предстоящият сблъсък. Позитивното в щаба на "артилеристите" е подписването на новите договори от страна на Мануел Алмуния и Франсиско Мерида, но все още неяснотата около бъдещето на Матио Фламини продължава да тегне над отбора. В лагера на гостите не скриха задоволството си от постигнатия добър резултат през седмицата и позитивната си нагласа за реванша. За предстоящата среща Рафаел Бенитес ще трябва да се лиши от услугите на Хавиер Масчерано, който бе наказан за две срещи от Футболната Асоциация, но Лукаш Лейва изглежда адекватен заместник на дефанзивния халф. Нормално е и някой от титулярите в отбора на Ливърпул да получи почивка, предвид липсващите цели за първенство и амбициите за Шампионска лига.

В друг интригуващ сблъсък от първенството Манчестър Сити посреща Челси на "Сити ъф Манчестър". През седмицата Свен Горан Ериксон изрази недоволството си от постигнатите резултати и спада в играта на "гражданите", но отхвърли твърденията, че има натиск върху него от стана на собственика Таксим Шинаватра. Най-голяма загуба за Сити е липсата на Майка Ричардс и неконцентрираната игра в защита в негово отсъствие. В лагера на Челси най-коментираната тема през седмицата бе загубата от Фенербахче в 1/4 финалния сблъсък на "Шукру Сарачоглу". Изразеният оптимизъм за реванша от страна на всички играчи и подновената борба за титлата в Англия, носят нужния оптимизъм и правят срещата изключително любопитна. Състоянието на Петър Чех все още не е оповестено официално и не се знае дали той ще може да вземе участие, а Дидие Дрогба изглежда все по сигурен за Реал Мадрид след направените пропуски през седмицата и реакциите на Авраам Грант.
В останалите серещи:Уест Хям - Портсмут, Астън Вила - Болтън, Нюкасъл - Рединг, Блекбърн - Тотнъм, Уигън - Бирмингам, Фулъм - Съндърланд, Мидълзбро - Манчестър Юнайтед, Евертън - Дарби Каунти

В Бундеслигата се очертава доста интересен и непредвидим кръг с отборите замесени в разпределение на челните места в класирането. Двата най-добре представящи се отбора през втората част на първенството в лицето на Щутгарт и Хамбургер си дават среща на "Готлиб-Даймлер Щадион". В състава на домакините сензацията през сезона се нарича Марио Гомез. Феноменалната цена от 50 млн. евро която постави ръководството на нападателя не секна апетитите на испанските Реал и Барса. Берн Шустер вече оповести официално интереса си към състезателя, но проблема идва от това, че талантливият талант е фен на кръвния враг Барселона още от детинство. Все пак сагата "Гомез" ще получи своят отговор някъде през юни, а до тогава борбата за евро квота е приоритет за отбора. Хамбургер заема второто място в класирането, но шампионски амбиции не бяха декларирани от клуба през изминалата седмица. Ван Дер Ваарт и компания са фокусирали вниманието си върху участие в шампионската лига от следващият сезон и временното класиране ги устройва напълно.

В друго интересно дерби по стадионите на Германия един срещу друг излизат отборите на Борусия Дортмунд и Байер Леверкузен. Добрата форма на 27 годишния хърватски халф Младен Петрич доведе до получаване на запитване в офиса на Борусия от страна на италианския колос Ювентус за играча и евентуален негов трансфер на Апенините през лятото. Гостите нямат проблеми със състава си и ще пътуват с пълният си кадрови потенциал за предстоящото гостуване. Катастрофалната загуба която претърпяха през седмицата в домакинството си на Зенит по всяка вероятност ще ги изхвърли от борбата за УЕФА, а на домашната сцена местата в зона Шампионска лига са на точка пасив и ще бъдат атакувани с пълна сила.
В другите двубои от 27-я кръг : Дуисбург - Енерги (К), Байерн - Бохум, Херта - Вердер, Шалке 04 - Ханза, Волфсбург - Хановер, Айнтрахт (Ф)- Нюрнберг , Арминия (Б) - Карлсруе

Шампионата на Испания ще ни направи свидетели на доста интересна битка за местата даващи право на участие в европейските клубни турнири. Виляреал измести Барселона от второто място и направи сериозна заявка за сребърните медали. На "жълтата подводница" предстои много тежко гостуване на негостоприемния "Рамон Санчез Пискуан", където отбора на Севиля играе доста успешно. През седмицата от ръководството на Виляреал проявиха интерес към привличането на Сол Кямбъл след края на сезона, но снажният бранител отхвърли подобен трансфер и засвидетелства уважение към Помпи и Хари Реднап. В отбора на Севиля мистерията около Луиш Фабиано се задълбочава с пълна сила. Официална среща с представител на Реал Мадрид се е състояла през седмицата, но играча декларира интереса си да остане в клуба и да подпише нов договор въпреки офертата на "белия балет". Все пак двубоят си остава най-интересния в този кръг на Примера и предпоставките за атакуващ и резултатен футбол са на лице.
Лидерът Реал М. има гостуване на Майорка което също ще предизвика интерес, а Барселона приема сензацията в турнира за купарта на УЕФА Хетафе.
В останалите срещи: Атлетико (М) - Алмерия, Леванте - Валядолид, Сарагоса - Бетис, Осасуна - Рекреативо, Атлетик (Б) - Еспаньол , Расинг (С) - Депортиво, Мурсия - Валенсия

В Калчото най-голям интерес буди гостуването на "старата госпожа" на отбора на Палермо. След уволнението на Гуидолин и назначението на Стефано Колантоно на треньорския пост в състава на домакините играта не се промени особено а резултати не се виждат. В последният мач за първенство срещу Наполи, Палермо загуби изключително нещастно след допуснат гол в 90-та минута, но отборът изглежда сигурен за елитния си статут със спечелените точки. Ювентус се наслаждава на сполучлив сезон, след като отборът е заел третото място в класирането и по всяка вероятност ще се окичи с бронзовите медали. Аталанта са отбора, който може да върне интригата за титлата отнемайки точки в домакинския си мач на шампиона Интер. Рома има наглед лесно домакинство на Дженоа, но нека не забравяме, че римските "вълци" ще се без капитана си Франческо Тоти, който страда от контузия в бедрото.
В останалите двубои : Сиена - Удинезе, Фиорентина - Реджина, Милан - Каляри, Катания - Наполи, Сампдория - Ливорно, Торино - Емполи, Парма - Лацио

Интригуващ сблъсък ни предлага Френската Лига 1. Битките между Олимпик Марсилия и Лион винаги са били изпълнени с интересни моменти и непредвидим изход. Това на практика се явява една от срещите, в които лидерът може да загуби точки и да съживи интригата в първенството. Грегори Купе декларира желанието си да напусне шампионите след края на сезона, като клаузата от 3 млн. евро едва ли ще е пречка за пожелалите го английски клубове. При евентуален трансфер на вратата ще бъде привлечен обещаващият Уго Лорис от състава на Ница , който впечатли скаутите на първенеца. Срещата на "Стад Велодром" ще пропусне и голмайстора Карим Бензема поради травма в коляното, но и без него Лион е доказал, че е опасен отбор. За домакините изненада предизвика желанието на Джибрил Сисе да се завърне в Премиър лийг от новия сезон, но въпреки това двубоят обещава да е много интересен.
В останалите двубои: Рен - Бордо, Тулуза - Лориен, Каен - Валансиен, Ланс - Метц, Страсбург - Монако, Ница - Лил, Сент Етиен - Льо Ман, Оксер - Сошо, Нанси - Пари С.Ж.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация