Вижте 17-е най-шантави правила във футбола

08:30
Вижте 17-е най-шантави правила във футбола
В 28-ия кръг на Бундеслигата реферско решение лиши и без това останалия с минимални шансове за оставане в нея Херта от първа домакинска победа след 12 мача. В Берлин тимът на Валери Домовчийски направи само 0:0 с Борусия Дортмунд, като българският нападател остана резерва. Абсолютно редовен гол на гръцкия национал Теофанис Гекас бе отменен от съдията Луц Вагнер. Футболистът на Херта бе зад защитата на гостите. Сантана от Борусия реши да върне на вратаря Вайденфелер с глава. Гекас пресече подаването и също с глава вкара. Луц Вагнер обаче отсъди засада. 24 часа по-късно самият рефер призна, че е сгрешил, и се извини на Херта.

"След като наблюдавах цялата ситуация по телевизията и според актуалната интерпретация на правилото за засадата смятам, че авторът на попадението Гекас не влияе. Той просто получава топката във вторична ситуация, когато вече не е в засада", изповяда се арбитърът пред списание "Кикер". Вагнер допълни, че било доста трудно да се реагира на момента, защото той нямал необходимата видимост, а пък помощникът веднага вдигнал флага си, за да маркира участието на Гекас. Всъщност Гекас беше в засада до момента, в който Сантана игра с топката, и това извади нападателя на Херта от положението на нарушаване на правилата.


По повод реферския гаф вестник "Билд" направи списък с най-шантавите правила във футбола.

1. Преди началото на мач при излизане на стадиона от съблекалните футболист удря съперник. Той обаче не получава червен картон и има право да играе. Инцидентът се описва само в доклада.

2. Преди началото на мач играч удря противник вече на терена. Получава червен картон, но отборът му има право да го замени и да започне срещата с пълен състав.

3. Шут към опразнената врата. Стюард, зрител или момче, което връща топките, опитва да изчисти топката от голлинията, отклонява я леко, но тя влиза в мрежата. Голът не се зачита, а играта се подновява със съдийска топка. При същата ситуация, но с резервен футболист на противника попадението се признава.

4. Мач за купата. 120-те минути на редовното време и продълженията изтичат при равен резултат и следват дузпи. Единият отбор обаче е останал с 8 човека заради 3 червени картона. Другият трябва да определи трима футболисти, които да напуснат терена и да не участват в изпълнението на дузпите.

5. По време на мач вратар и защитник си сменят фланелките. Новият страж веднага хваща топката с ръце в наказателното поле. Дузпа няма, мачът продължава. При следващото спиране на играта двамата получават жълти картони.

6. Дузпа. Изпълнителят рита топката 2 м напред, а негов съотборник притичва и я вкарва във вратата. Голът се зачита. Същата ситуация, но изпълнителят връща с пета топката назад. Гол няма, назначава се непряк свободен удар.

7. Пряк свободен удар за защитаващия се тим пред неговото наказателно поле. Бранител удря левашки топката при първия опит и я изчиства с втория, за да не попадне у противников нападател. Въпреки това такъв я овладява и бележи гол. Той се зачита, независимо че защитникът е нарушил правилата с второто докосване.

8. При ъглов удар, за да изчисти по-сигурно топката, защитник се подпира с лакти на свой съотборник. Реферът трябва да отсъди непряк свободен удар за противника, защото постъпката не е спортсменска.

9. Нападател вкарва гол. При радостта си съблича фланелката и се покатерва на предпазната ограда. За двете неща получава жълти картони и напуска терена с червен.

10. След слаб удар от 40 м вратарят без проблем улавя с ръце топката. После я пуска в краката си и тръгва към границата на наказателното поле, но отново я хваща с две ръце. Според правилника трябва да има непряк свободен удар.

11.
При непряк свободен удар топката е пратена директно към вратата. Защитник я спира с ръце. Присъжда се дузпа, без да бъде изгонен виновникът. Той получава само жълт картон.

12. Защитаващият се отбор получава пряк свободен удар на 20 м пред вратата си. Неговият изпълнител решава да върне топката към вратаря си. Той обаче е зает с друго и тя влиза в мрежата. Голът не се зачита, а съдията назначава ъглов удар.

13. Защитник иска да остави в засада противников нападател. За целта излиза от терена, пресичайки голлинията. Намиращият се в засада футболист получава топката и вкарва. Голът е редовен, а защитникът получава жълт картон.

14. Футболист е загубил по терена една от бутонките си. Топката обаче стига до него и той я подава с чорап на съотборник. Противникът получава непряк свободен удар.

15. Реферът отсъжда непряк свободен удар, но забравя да сигнализира това с вдигане на ръката. Топката е пратена директно във вратата. Гол няма, а фаулът се преповтаря.

16.
При тъч изпълнителят мята топката, но тя не успява да влезе в рамките на терена. Страничното хвърляне се повтаря от същия отбор.

17. Футболист изпълнява редовно тъч, но уцелва нарочно стоящия на 2 м от него противник. Следва червен картон за първия и пряк свободен удар за отбора на потърпевшия.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

litexer
14.04.2010 23:32

ако тия работи са истина направо нямам думи *lol*

mejzga
08.04.2010 15:17

Дузпата е като центъра - винаги трябва да се изпълнява напред!

zenith359
08.04.2010 12:57

6. Дузпа. Изпълнителят рита топката 2 м напред, а негов съотборник притичва и я вкарва във вратата. Голът се зачита. Същата ситуация, но изпълнителят връща с пета топката назад. Гол няма, назначава се непряк свободен удар. - При подаване напред, изпълнението се зачита, но при подаване назад се счита за неправилно изпълнение !! Пример: Пирес се пробва да направи същото, като подаде на Анри и положението се зачете като редовно, просто пирес осра ситуацията *lol*

zenith359
08.04.2010 12:55

При подаване напред, изпълнението се зачита, но при подаване назад се счита за неправилно изпълнение !! Пример: Пирес се пробва да направи същото, като подаде на Анри и положението се зачете като редовно, просто пирес осра ситуацията *lol*