Юве срещу Рома - историята продължава

19:05
Юве срещу Рома - историята продължава

Ювентус посреща Рома в дербито на 10-я кръг на италианската Серия "А", срещата ще се играе в събота от 21:30 часа българско време в Торино. Враждата между "бианконерите" и "вълците" датира от дълги години и има не бедна история. Това дерби винаги е било някак особено.


В далечното минало Ювентус - Рома не е бил мач с кой знае какъв заряд и дори през 70-те години на миналия век различни фракции на двете агитки са били в приятелски отношения, но страстите между двата отбора се засилват през 80-те, когато те са в апогея си и водят не малко битки за Скудетото.

Първата е през сезон 1980/1981, когато Ювентус и Рома се срещат в титаничен спор за титлата в Торино. "Старата госпожа" има точка преднина пред своя съперник в челото на класирането. При резултат 0:0 играчът на Рома Маурицио Туроне отбеляза гол с глава, който е отменен от страничния съдия заради спорна засада. Мачът приключва без голове, след което Юве печели оставащите си два мача и триумфира със титлата. През 1983 година ролите са разменени и Рома печели второто си Скудето, завършвайки на 4 точки пред Юве. Следващият сезон на Платини, Роси, Бониек и компания се отдава да настигнат дълго воделия състав на Рома и на самия финал да го изпреварят. През сезона 1985/86 г. Ювентус е в преходен период. Напускат редица ключови играчи и идват нови. Отново се води не лека борба с Рома. Всичко се решава от сензационната загуба на римляните от аутсайдера Лече у дома с 2:3 в предпоследния кръг, преди който двата фаворита са с еднакъв актив от точки. Ювентус побеждава Милан (1:0) с гол на Михаел Лаудруп и печели 22-то си Скудето. Рома си го връща през сезон 2000/2001 когато под ръководството на Фабио Капело завършва с 2 т. преднина пред Ювентус и печели шампионата за първи път от 18 години насам. Шампионатът отново е решен в последния кръг. Преди него класирането е следното: Рома 72, Ювентус 70, Лацио 69. Последните губят от Лече като гости с 1:2, Ювентус бие Аталанта у дома с 2:1 , но "вълците" са безкомпромисни на "Олимпико" срещу Парма (3:1) и завоюват третата си и засега последна титла.

В събота вечерта Ювентус и Рома ще се срещнат за 166-ти път. "Старата госпожа" има 76 победи, столичният тим 40, а равенствата са 49. Двата отбора се намират на необичайни за тях позиции. Юве се изкачи с едно място и вече е девети, докато Рома продължава да е на незавидната 16-та позиция.

Отборът на Клаудио Раниери постепенно започва да се съвзема от ужасяващата криза с контузени футболисти. След завръщането на Каморанези и Тиаго срещу Болоня, утре наставникът ще може да разчита още на капитанът Алесандро Дел Пиеро и защитникът Никола Легроталие, които нямаха сериозни проблеми, но получиха почивка за междинния кръг. В състава се завръща и чехът Зденек Григера, който е излекувал травмата си от дербито срещу Торино. Списъкът в лазарета на "бианконерите" обаче продължава да е твърде дълъг. Към възстановяващите се от различни травми Буфон, Трезеге, Дзебина, Де Челие, Дзанети, Маркизио, Поулсен, Салихамиджич и Трезеге, се присъедини и хърватският национал Дарио Кнежевич, който е с подуто коляно и няма да е на разположение за съботния двубой.

В лагера на Рома положението е по-спокойно от гледна точка на контузените, но не и от гледна точка на тоталната криза, в която отбора се намира. Те не играха в сряда, тъй като двубоят им със Сампдория бе прекратен в 6-а минута заради силен дъжд и лош терен, но въпреки това наказаните Мексес и Вучинич изтърпяха своите наказания и ще са на линия за дербито, което ще бъде ръководено от Матео Трефолони. Наставникът Лучано Спалети няма да може да разчита на Касети, Баптища и Акуилани, които са контузени. В последният момент дойде и шокиращата вест за "вълците", че капитанът Франческо Тоти също пропуска сблъсъка с Ювентус. "Принцът на Рим" е получил нова контузия, която го изкарва извън терена за дербито.

В сряда Ювентус, който днес ще чества 111-годишнина от създаването си, за първи път отбеляза повече от 1 гол в мач от Серия "А", въпреки че "бианконерите" притежават класната нападателна четворка. Рома пък не е печелила мач в шампионата вече повече от месец, като записаха 3 последователни загуби, в които отбелязаха едва един гол и допуснаха цели 8. Това е първото истинско дерби в Серия "А" за Юве през този сезон, докато за Рома е второто, след катастрофалната загубата от Интер с 0:4 на "Оломпико".
Преди около 2 седмици в италианските медии излезе интересна съпоставка между Клаудио Раниери и Лучано Спалети, в която пишеше, че следващите няколко мача ще се решаващи за техните постове. И докато Раниери, по всичко изглежда, спаси кожата, то за Спалети двубоят утре вечер може да се окаже повратен за неговата кариера. Любопитно е, че откакто е начело на Ювентус, Раниери все още няма загубено дерби в Серия "А", не само срещу Рома, но и срещу Милан и Интер, та дори Торино и Лацио. През миналата година наставникът записа по едно равенство и една победа срещу грандовете, а Лацио бе победен на два пъти - 3:2 в Рим и разгром с 5:2 в Торино.

Мачовете между Юве и Рома винаги са били интересни и напрегнати. Миналия сезон те направиха зрелищно 2:2 на столичния "Олимпико", с изравнителен гол в последната минута на Винченцо Якуинта. През пролетта, на торинският "Олимпико" пък, Юве победи с 1:0 с феноменален гол на Алесандро Дел Пиеро от пряк свободен удар. Тогава обаче позициите бяха различни - Юве идваше от Серия "Б" и се бореше главно за място в четворката, докато Рома все още беше в зенита на своята "приказка".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация