Топ 10 на новаците, предизвикали сензация във футболната история

16:37
Топ 10 на новаците, предизвикали сензация във футболната история
Вижте класация на десетте отбора новаци, предизвикали сензация във футболната история според goal.com:

10. Хофенхайм (2008-2009) Бундеслига: 7-o място

Новаците от малкото градче, които бяха в осмото ниво на немския футбол в началото на 90-те, изненадаха критиците, като завършиха полусезона като есенен шампион. Водени от вярната публика и бившият играч на клуба Дитмар Хоп играчите на клуба оказаха доста съпротива на Байерн, в сблъсъка между двата отбора преди Коледа, когато в отбора още не беше настъпила последвалата криза с контузени играчи, включително и звездата на отбора Ведад Ибишевич. Тази криза не позволи на Хофенхайм да направи още по-голяма сензация и в крайна сметка тимът завърши на седмо място.

9. Уотфорд (1982-1983) Първа дивизия в Англия: 2-o място

Дълго преди да стане мишена на таблоидите в Англия мениджърът Греъм Тейлър извади Уотфорд от старата четвърта дивизия и го изведе до място в първата, в разстояние на само пет години. Със собственик като Елтън Джон, воденето на такъв отбор не беше лесна работа, но техният начин на игра с дълги топки от дълбочина им осигури място в точно зад шампиона Ливърпул, а нападателят на Уотфорд Лютър Блисе премина в италианския гранд Милан, след като вкара 27 гола в първия си сезон в елита.

8. ДВС (1963-1964) Ередивизие: Шампион

Доор Вилшкрафт Стерк от Амстердам се завърна в Ередивизие с гръм и трясък, след като спечели титлата в Холандия веднага след промоцията си от долния ешелон. Невероятната форма на нападателя Франс Гюртсен помогна на отбора да изпревари ПСВ Айндховен и да финишира с титлата. Следващият сезон ДВС доказа, че титлата им не е била случайна, приключвайки на второ място, като Гюртсен отново водeше листата при стрелците.

7. Сент Етиен (1963-1964) Лига 1: Шампион

Най-успешният клуб във френския футбол имаше драматичен сезон две години преди да стане шампион. Отборът спечели купата на Франция, но пък изпадна от Лига 1. След една година във втората дивизия на Франция, последва моментално завръщане в елита, а след това и триумф. Тази титла постави началото на доминацията на Сент Етиен във Франция, като до 1977 година клубът спечели още седем титли.

6. Киево (2001-2002) Серия А: 5-o място

Смятани за кандидати за изпадане преди началото на сезона, момчетата на Луиджи Дел Нери се представиха далеч над очакваното в първата си година изобщо в Серия А, когато бяха дори кандидати за титлата. Абсолютният аутсайдер, завършил предния сезон на трето място в серия Б, завърши само едно място зад тези, които даваха място в предварителните кръгове на Шампионската лига. Никой не се учуди, когато по-късно ги наричаха "Чудото Киево".

5. Байерн Мюнхен (1965-1966) Бундеслига: 3 място

Вярвайте или не, имаше времена когато Баварците не бяха големия колос от Бундеслигата. Когато Западна Германия спечели световното първенство през 1954 г., трябваше да минат още седем години, докато страната създаде професионална лига, а Байерн се присъедини към нея чак през 1965 г. С младите Франц Бекенбауер и Герд Мюлер начело клубът стигна до третото място и печели купата на германия. Година по-късно Купата на европейските шампиони бе спечелена. Доминацията на Байерн тепърва започваше.

4. Монако (1977-1978) Лига 1: Шампион

Френският Монако беше голям отбор в началото на 60-те години, печелейки дубъл през сезон 1962/1963, но впоследствие потъна в посредствеността за близо 15 години. Всичко това се промени когато начело на отбора застана президентът Жан-Луи Кампора и клубът подписа с Делио Онис. Последва промоция в Лига 1 през 1977 г., а веднага след това и триумф с титлата.

3. Ипсуич Таун (1961-1962) Първа дивизия: Шампион

Представете си, че не Челси, а Уигън бяха спечелили Висшата лига през сезон 2005/2006, който беше и пръв за "Латикс" е елита. Докато все още обмисляте тази невероятна мисъл , точно това направиха момчетата на Алф Рамзи, когато пристигнаха от втора дивизия и веднага спечелиха титлата. Като играч Рамзи бе направил същото постижение и с Тотнъм през сезон 1950/1951, а няколко години по-късно той щеше да спечели и световното първенство с Англия .

2. Кайзерслаутерн (1997/1998) Бундеслига: Шампион


Ото Рехагел направи чудеса с Гърция, шокирайки света, след като спечели европейската титла през 2004. Кайзерслаутерн поставиха рекорд, ставайки първият отбор спечелил първенството, идвайки директно от Втора Бундеслига. Кайзерслаутерн осъществи дори дубъл, побеждавайки Байерн Мюнхен на финала за купата на Германия. С младия Михаел Балак и Андреас Бреме начело, тяхното постижение в края на сезона бе : 34 мача. 19 победи, 11 равни мача, 4 загуби. Хвала на Крал Ото!

1. Нотингам Форест (1977-1978) Първа дивизия: Шампион

"Не бих казал, че съм най-добрият мениджър в света, но определено съм в Топ 1". Такова изявление може да си позволи да направи единствено Брайън Клъф, извеждайки безизвестния до този момент Нотингам Форест до титлата в Първа дивизия, година след като финишира трети във втория ешелон в Англия. Форест рано окупираха първото място, което позволи на критиците им да смятат, че това е плод на случайност и скоро отборът ще се свлече в класирането. Но след победата им над Манчестър Юнайтед с 4:0, критиците бяха принудени да замлъкнат. Форест финишира пръв, с комфортна преднина от седем точки пред втория Ливърпул, само с 3 загуби в 42 мача. Освен това те победиха "червените" и във финала за Купата на лигата, за да ознаменуват невероятен сезон. Година по-късно Нотингам Форест спечели и КЕШ, повтаряйки упражнението отново през 1980 година.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

plamski2
09.03.2010 23:00

Нотингам е як тим жалко че сега не е в елита *sad*

golemiq_geshan
07.03.2010 21:11

Най-голямата сензация в световния футбол е именно Хофенхайм !!! Отборът за 7 години от 6-тия ешелон на немския футбол стига до първата половина на таблицата във Висшия ешелон !!! Самия факт , че преди полусезона и да се контузят куп основни играчи , Хофен беше напълно реален претендент за титлата говори напълно достатъчно за качествата които притежават ... Всички знаем как голмайстора до тогава в първенството Босненеца Ведад Ибишевич имаше 19 гола от 17 мача , страхотната игра още на сочения за лидер на тима плеймейкъра Карлос Едуардо и дори спрягания за шокиращ трансфер тогава в Челси Нигерийски напдател Шинеду Обаси , който направи едни невероятни африкански нации през Януари тази година , всички тези играчи бяха само част от контузения тогава за дълго време комплект от футболисти ... *thumb_up*

onzzy
07.03.2010 17:08

не беше ли и М.Христов в Кайзерслаутерн тоя сезон

MISTERIY
07.03.2010 17:04

С младия Михаел Балак и шампионът от световното през 1009 Абдреас Бреме начело - 1009 ? *lol*