Ще успее ли възроденият Щутгарт да спре европейския и световен шампион?

18:23
Ще успее ли възроденият Щутгарт да спре европейския и световен шампион?
Във вторник вечер от 21:45 часа българско време Щутгарт посреща Барселона на стадион "Готлиб Даймлер" в първи осминафинален мач от Шампионската лига. Двата тима вече са се изправяли един срещу друг помежду си в тази надпревара. В груповата фаза през сезон 2007-2008 Барса победи "швабите" в Германия с 2:0 и сега възпитаниците на Хосеп Гуардиола ще търсят подобно представяне. И Щутгарт, и Барса се намират в добра форма и в престоящия мач ще се види дали Щутгарт има класата да спре европейския и световен клубен шампион по пътя му към защита на един от трофеите си.


Сезонът за Щутгарт започна ужасяващо. В първите си 15 мача от Бундеслигата отборът записа едва две победи и бе доста близо до зоната на изпадащите. "Швабите" едва се класираха за осминафиналите на Шампионската лига, като излязоха от групата, в която бяха още тимовете на Рейнджърс, Униреа Урзичени и Севиля. Преди решаващия мач с румънския тим в Германия старши-треньорът на Щутгарт Маркус Бабел бе уволнен. На негово място дойде швейцарецът Кристиан Грос, който първо победи Униреа с 3:1 на стадион "Готлиб Даймлер" и класира тима за следващата фаза в най-комерсиалния футболен турнир, а след това специалистът започна да върши чудеса в Бундеслигата. В последните осем мача на "швабите" в местното първенство те победиха шест пъти и записаха едно равенство, като в този период отборът от града на Мерцедес вкара 20 гола, което е изключително постижение в сравнение с факта, че в предишните 15 двубоя Щутгарт бе отбелязал едва 12 попадения. Тимът за момента е на девето място в Бундеслигата, но ако момчетата на Кристиан Грос продължават да мачкат всичко живо по пътя си до края на сезона, те спокойно могат да се надяват на място в зона Лига Европа. В събота "швабите" загряха подобаващо за сблъсъка с Барса, отупвайки Кьолн с 5:1 като гости. В герой за Щутгарт се превърна бразилецът Какау, който наниза четири гола, а Павел Погребняк отбеляза петото попадение за своя тим.

В лагера на домакините Артур Бока получи травма в рамото и със сигурност ще пропусне и двата мача с Барселона.

Каталунците, от своя страна, продължават да са безспорно най-атрактивният и най-класният отбор в Европа и света. Въпреки това, през миналата седмица те записаха първата си загуба в Примера, отстъпвайки на Атлетико Мадрид с 1:2 на "Висенте Калдерон". Така преднината на Барса пред Реал Мадрид на върха в испанското първенство бе съкратена само на две точки. Трябва да се вземе под внимание, че преди мача с "дюшекчиите" почти всички защитници от първия отбор на "блаугранас" бяха контузени или наказани и това до определена степен изигра своето влияние за крайния резултат. Тези проблеми пред Хосеп Гуардиола обаче, вече са минало, защото някои от основните бранители на тима се завърнаха в игра срещу Расинг Сантандер в събота, като Барса сгази своя опонент с 4:0.

Други добри новини за каталунците са, че дуото Шави Ернандес и Даниел Алвеш оздравя от своите травми и е в групата на тима за пътуването до Германия. Не е ясно обаче, дали те ще започнат като титуляри за своя тим. Златан Ибрахимович получи травма в глезена си по време на съботния мач със Сантандер, но също е част от разширения състав който ще се изправи срещу "швабите".

Ето и вероятните стартови състави на двата тима:

Щутгарт: Леман, Целози, Тасчи, Делпиер, Молинаро, Гебхарт, Траш, Кузманович, Хлеб, Погребняк, Какау

Барселона:
Валдес, Алвеш, Пуйол, Пике, Максуел, Шави, Туре, Иниеста, Анри, Меси, Ибрахимович

Когато бе изтеглен жребият за тази фаза на турнира всички специалисти предрекоха, че това е най-предсказуемият осминафинал. Това естествено, беше най-нормалното нещо на света, тъй като тогава не само, че Барса побеждаваше във всеки следващ мач без много да се напряга, но и Щутгарт бе в ужасяваща форма. Сега каталунците пак са си същата машина за атрактивни победи, но пък "швабите" коренно се промениха в последните два месеца и сега са готови да дадат някакъв отпор на своя опонент. Никога не съм обичал да използвам клиширана фраза, че един отбор ще победи друг, просто защото има повече класа, но в конкретния случай смятам, че подобна теза е подходяща. Въпреки чудесната форма на Щутгарт в последно време, Барселона знае как да победи всеки отбор и смятам, че възпитаниците на Пеп Гуардиола ще спечелят мача на стадион "Готлиб Даймлер
".

Прогноза: 2
Точен резултат: 1:2

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

onzzy
23.02.2010 19:09

Че Щутгарт направиха доста силни мачове напоследък е вярно ,но най-сериозния отбор с който играха беше Хамбургер и този мач го изгубиха.

lubo_krika
23.02.2010 15:12

Несъм чел статията понеже е доста дълга,но си мисля,че днес ще бъде труден мач за барса.Ако вкарат ранен гол,нататък ще им бъде по-лесно вече.Повече ме притесняват пропуските,които правят,защото оттях се изнервят много и допускат детински грешки,от които могат да пострадат.Прогноза 1-2.Успех на хората,които ще залагат в еврофутбола и наздраве *thumb_up* *beer*

SvetoslavM
23.02.2010 12:42

Само да кажа че не беще много ясно че ще са парви.

sasedq
23.02.2010 11:10

adaeirai има разлика между мач в групите (кадето е ясно че барселона ще е 1ви в каквато и група да е ) и мач в елиминационната фаза.

Barca_fen112
22.02.2010 22:23

adaeirai не мисля ,че двубоя с Рубин има нещо общо с този на Щутгард.Положението на Барса сега е подобно на това миналата година на 1/8 финала с/у Лион.И тогава не бяхме в много добра форма ,а Лион в прекрасна.Сега положението ни е подобно и се надявам на 0-1 1-2 *stop*

adaeirai
22.02.2010 20:03

МОЙТЕ ПОЗДРАВЛЕНИЯ
МНОГО ДОБРЕ Е НАПИСАНО
И аз смятам че Барселона ще победи
съгласен съм с резултата
ПРОГНОЗА 2
Но само се моля да не стане като с Рубин Казан
Всички смятаха че Барселона ще победи, но не стана така нали.
Но все пак мисля че Барселона ще успее
*smile* 2