Най-големите провали на 2009-а

08:47
Най-големите провали на 2009-а
Ливърпул изпусна титлата в Англия под носа си. Националният отбор на Аржентина едва се класира за световното първенство в последния момент, а селекционерът на "гаучосите" избълва куп ругатни към критикуващите го журналисти. "7 дни спорт" припомня най-големите провали на треньори, отбори и футболисти през 2009 година.

Русия и Гуус Хидинк
Русия изненадващо не успя да се класира за световното. Сборная блесна на Евро 2008, където стигна полуфинал, но се провали по пътя към ЮАР. Очакванията към селекционера Гуус Хидинк бяха големи, но той не ги оправда. Русия остана втора в квалификационната група с Германия и отиде на бараж срещу скромния отбор на Словения. След победа с 2:1 в Москва, подходиха високомерно към реванша, загубиха с 1:0 и отпаднаха. Впоследствие депутатът Антон Беляков обвини част от играчите, че са продали мача. Но според руснаците истинският виновник е треньорът Гуус Хидинк. Феновете изреваха срещу чужденеца веднага след края на мача със Словения. С призиви "Стига сте го обожествявали" те поискаха да бъде изгонен. Едно от най-острите изказвания направи тв коментаторът и бивш национален вратар Малаченко. "Какъв е пък този Хидинк? Какво толкова е дал на Русия", написа той. Договорът на холандеца изтича през юли 2010 г. Засега той мълчи какво ще прави. Но почти всеки ден вестниците в Италия пишат, че Гуус е новият треньор на Ювентус.

Диего Марадона

Селекционерът на Аржентина Диего Марадона се издъни и замалко да не класира тима за световното. Гаучосите станаха за смях, губейки позорно с 6:1 от Боливия и трябваше да треперят до последния мач. Диего изуми всички с неадекватните си решения. Роландо Скиави дебютира в националния на 36 години в мач срещу Бразилия. На същата възраст "изгря" и Оскар Фуертес. Диего си пое въздух едва след победата с 1:0 срещу Уругвай. Тогава той си отмъсти и на журналистите. "На тези, които не ми вярваха, с извинение от дамите - нека да го лапнат! Вие се държахте с мен като с боклук: затова продължавайте да го смучете!", каза Марадона, за което бе заплашен да не води тима си в ЮАР. В крайна сметка ФИФА го наказа само за два месеца.

Ливърпул и Рафаел Бенитес

Ливърпул изпрати трудна година. Още в края на 2008 капитанът Стивън Джерард наби диджея Маркъс Макгий в един бар и беше арестуван. През пролетта червените разкостиха с 4:1 Манчестър Юн като гост и вече виждаха чаканата 20 г. титла. Накрая останаха втори на 4 т. зад шампиона Манчестър Юн. Провалиха се и в Шампионската лига. На осминафиналите изхвърлиха Реал М с общ резултат 5:0, но още в следващия кръг отпаднаха от Челси. На трансферния пазар също не вървеше. Продадоха Шаби Алонсо на Реал М, а на негово място Рафа Бенитес взе "стъкления" Алберто Акуилани. Той се възстановяваше от травма цяла есен и Рафа не можа да го използва. Ливърпул започна кошмарно сезон 2009/2010. Освен че пак е далеч от титлата, не е сигурно дали изобщо ще се класира в Топ 4. Рафа вече призна, че ако отборът остане извън Шампионската лига, ще се наложи да продаде звездите си Стивън Джерард и Фернандо Торес. В допълнение дойде позорното отпадане от Шампионската лига. Мърсисайдци биха само аутсайдера Дебрецен и останаха след Лион и Фиорентина в крайното класиране в групата.

Лука Тони и Байерн
Италианският нападател Лука Тони се превърна в едно от големите разочарования в Байерн. Макар че стана голмайстор на тима за 2008/2009, той едва ли ще запомни с добро 2009. Първо имаше проблеми с контузии, пратен бе във втория отбор на Байерн и се скара с треньора Луис ван Гаал. След като беше сменен на полувремето в мача с Шалке, демонстративно напусна стадиона. По-късно се извини на съотборниците си, но отказа да иска прошка от треньора. През 2007 Байерн го купи за Е
11 млн. от Фиорентина, но сега няма да вземе и стотинка. Баварците го дадоха без пари на Рома, само и само да се отърват. Капитанът Мак ван Бомел призна, че без Тони в съблекалнята е много по-весело.

Ювентус
Ювентус изпрати още една суха година. Бианконерите отново свириха втора цигулка в Серия А и още ближат рани от скандала "Калчополи". Уволнен бе треньорът Клаудио Раниери, неговият наследник - Чиро Ферара, също е на мушката. Ювентус изостава от Интер в Серия "А" и има малки шансове за титлата. Освен това "бианконерите" не направиха нищо и в Шампионската лига. Напролет отпаднаха от Челси на 1/8-финал, а през есента потънаха вдън земя. Загубиха с позорното 1:4 от Байерн у дома, макар че ги устройваше равенство. Така останаха трети в групата си и ще се прехвърлят в Лига Европа през пролетта.

Лион и Клод Пюел
Клод Пюел пое Лион през лятото на 2008 г. и бързо ги свали от трона. Хлапетата печелеха титлата 7 поредни години, но с идването на Пюел серията бе прекъсната. През 2008/2009 Лион остана трети, през есента играе още по-зле. В момента изостава с 13 точки от лидера Бордо и за първи път от 2002 г. не зимува на подиума. Феновете вече са във война с треньора и част от футболистите. Във френската преса се появиха съмнения за бойкот на играчите, но ръководството на Лион стои твърдо зад Пюел. Засега.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

kmetos
13.01.2010 21:17

bypracku, Челси може само да си мечтае за историята на Ливърпул, така че е нормално да не й обръщаш внимание. *wink* Добре че ви купиха мильонери, че да се издигнете от кофите и да станете отбор. За съжаление с пари всичко се постига, или почти всичко (Трофеите още се броят на пръсти, но спокоино винаги можете да наминете във фен магазина на Ливърпул да разгледате).... *smile*

FUCK OFF chelsea fc,
YOU AIN'T GOT NO HISTORY!
5 EUROPEAN CUPS AND 18 LEAGUES
THAT'S WHAT WE CALL HISTORY!

bypracku
12.01.2010 13:56

Те Ливерпуул живеят в миналото с титилите си така е скоро няма да видят и друга титла ако помисля за бъдещето и да не се превъзнасят с 20 годишните си титли.А да направят като Манчо (макар че съм за Челси)та Манчо правят страхотна игра и показват че наистина могат да показват игра която оправадава титлите им.А не като пуул имали не знам си колко титли и шампионски лиги а в момента да са затънали толкова дълбоко в л**ната с извинение.Колкото до Русия толкова ме е яд че не се класираха, наистина може и играчите да са го продали щото те бяха доста стабилен отбор

PAFICH
12.01.2010 12:16

Вярно е че Аржентина едвам се класираха за световното но според мен на него ще играят доста силно и може и да стигнат далеч.Не съм за тях и не ми и пука за тях но това е моето мнение.

shopovvvv
12.01.2010 11:42

През 2009 има още един голям провал - разпадането на ЛФК "Феномен" (бивш АФК "Бомба"), отбор борил се мъжки 1 година и половина за мястото си под пловдивския футболен небосклон, "раздран" от скандали и финансови неуредици.