Футболисти и бандюги №1 на десетилетието

11:51
Футболисти и бандюги №1 на десетилетието
На изхода на първото десетилетие на XXI век британският вестник "Таймс" избра 50 от най-значимите, влиятелни и интересни личности. В него попаднаха както истински герои и прославени персони, така и престъпници и терористи. Вестникът пояснява, че става дума не за най-добрите, а за онези, които са оставили най-ярки следи през това десетилетие, съобщава "7 дни спорт".

21 журналисти, редактори и кореспонденти на "Таймс" съставиха свои списъци "Личности на десетилетието", като броят на номинираните достигна 272 души.

Съгласно резултатите първото място зае Барак Обама - първият чернокож президент на САЩ, за когото гласуваха 20 членове на журито. В първата десeтка попаднаха още учените Френсис Колинс и Крейг Вентер за приноса си в разшифровката на човешкия ген, специалистът по еволюционна биология Ричард Докинс, както и неуловимият глава на терористичната мрежа "Ал Кайда" Осама Бин Ладен. 10-и е футболистът Дейвид Бекъм. Семейство Бекъм (той, съпругата му Виктория и тримата му синове) отдавна се превърнаха в най-популярния експортен британски бранд. Поради това той изпревари Джордж Буш и Владимир Путин. На 16-о място е друг спортист - американският голфър Тайгър Уудс, един от най-високоплатените спортисти в света, пред Ангела Меркел и кралица Елизабет II. Най-бързият човек на земята, ямайският спринтьор Юсейн Болт е 30-и, пред Заха Хадид - британска архитектка от арабски произход, по чийто проект се строи олимпийският комплекс за водни спортове на Лондон-2012. Болт изпревари и американския аферист Бернард Мадоф, създател на най-голямата финансова пирамида, в която известни личности загубиха десетки милиарди долари. Осъден е на 150 години затвор. След Мълнията е и Уорън Бъфет - един от най-успешните световни инвеститори, най-богатият човек в света в списъка на "Форбс" за 2008 г. (в тазгодишния е втори). Известен е с ежегодните закуски с човека, спечелил на търг правото да му прави компания. Сумите са от няколко хиляди до няколко милиона долара с благотворителна цел. На 37-о място е най-титулуваният треньор в английския футбол Алекс Фъргюсън, изпреварил знаменитата американска тв водеща Опра Уинфри, британския секссимвол Джордан, култовия писател Дан Браун, супермодела Кейт Мос и др. 46-и е Ендрю Флинтоф (Фреди) - един от най-великите английски играчи на крикет. Във врата му диша Елън Макартър, британска яхтсменка, първата жена в историята, обиколила сама света със световен рекорд. Заради скоростта си е наречена Бягаща по вълните. На 48-о място е знаменитият английски бегач Себастиан Коу, шеф на оргкомитета на Олимпиада-2012 в Лондон и върл фен на Челси. След него пък е самият собственик на ФК Челси - руският бизнесмен Роман Абрамович.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

onzzy
16.12.2009 19:57

Обама към коя от двете категории спада