И ТЕ ВЛЯЗОХА В ИСТОРИЯТА! – част IV

08:52
И ТЕ ВЛЯЗОХА В ИСТОРИЯТА! –  част IV
След смеха предизвикан от "И ТЕ ВЛЯЗОХА В ИСТОРИЯТА! – част І", отзивите от "И ТЕ ВЛЯЗОХА В ИСТОРИЯТА! – част ІІ" и зашеметяващата "И ТЕ ВЛЯЗОХА В ИСТОРИЯТА! - част III" мисля да добавя още едно малко парче от мозайката на световния футболен колорит!

Още една порция от пиперливите футболни моменти, останали в аналите...

Пестеливци
Във Висшата лига се е случвало два пъти водещият реализатор да вземе приза с по-малко от 0,5 попадения средно на мач. Това се случва на 1997/98 г., когато Дион Дъблин, Майкъл Оуен и Крис Сътън поделят първото място с по 18 "парчета" за кампанията. С такъв актив завършиха през следващия сезон отново трима – пак Оуен, Хаселбанк и Дуайт Йорк.

Глазгоу на Апенините

Когато се заговори за ожесточените дербита в италианския футбол, веднага се споменават Интер – Милан, Рома – Лацио, Торо – Юве. Но има още няколко регионални сблъсъка, заслужаващи вниманието на феновете. Такъв е Модена – Болоня. Двата града са на отстояние едва 39 км., като контрастът е впечатляващ. Може да се направи прилика с Глазгоу и Единбург в Шотландия. Моденчани наброяват около 180 000 души, като е в категорията "работнически град". Повече от тях се трудят във заводи за техника, стомана и фабрики за хранителната промишленост. На другия полюс е Болоня – два пъти по-малко население, но повечето – баровци, подобно на Единбург, столицата на "гайдарите". Тифозите на двата клуба не се понасят, а тези на Модена често са замесвани в скандали и побоища. Тяхната групировка "Бригате Солиера" е един от най-големите фен-клубове, но и най-опасните. Дербитата винаги са под засилена полицейска охрана.

Ой, на леля!
Една спечелена точка за 3 години. Това е активът отпреди няколко години на най-слабия футболен клуб в Швейцария Бюрен. ФутболистКите (правилно го прочете) в него са атрактивни отвсякъде – може да са дъртички и непохватни, но пък за тях е основен принципа "важно е участието". Изведнъж сред дамите в отбора се възцарява оптимизъм! Причината – в края на 2002-а телевизионното предаване "Куер" плаща прилична сума на институт за проучване на общественото мнение да посочи най-бързо прогресиращия футболист и най-неуспешния футболен клуб в страната. Така на двата полюса са националът Александър Фрай и лелките от ФК Бюрен. Екипа на "Куер" е находчив – събират нападателя с дамската формация. И Алекс се съгласява да проведе някои от тренировките на лелките. Идеята е повече от добра – телевизонното предаване бе повече от атрактивно, футболиста си направи реклама, застаряващите лелки станаха популярни. "Забавлявах се много" – призна звездата на "кръстоносците", и то без капка преструвка.

По – зле не може!
Ще Ви е трудно дори в мачле на площадката пред Вас да биете това постижение. №6 от състава на Торки Пат Круз вкарва най-бързия автогол в английския професионален футбол срещу Кеймбридж в четвърта дивизия. На 3 януари 1977 г. се разписва едва в 8-ата секунда в своята мрежа.

Любимец 13!
За разлика от популярния и обичан наш филм, тази история е истина. Сръбски братя близнаци правят немския ФК Кьолн за срам през далечната 1965 г. Тогава "козлите" са в шах – капитанът и звезда на отбора Ханс Шефер прекратява кариерата си, някой трябва да го замени. Търси се нужния човек в цяла Европа и той е открит – в Югославия. Нападателят се казва Срджан Чепинац, идва на проби и оставя невероятно впечатление. Другите водещи футболисти (Тилен, Льор, Оверат, Мюлер) са притеснени от конкуренцията. Договорът е подписан, а трансферът – мълниеносен. През сезона Срджан тотално разочарова. Слаби тренировки, играе едва 3 мача, вкарва един-единствен гол за Кьолн. Защо?
Отговорът – Чепинац си има брат близнак, който изкарва пробите на роднината си. По-късно Звездан играе успешно в Нюнрберг, за разлика от прехваления си близнак, който остава една от първите трансферни издънки в немския футбол.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

bunny_hop
07.04.2009 10:39

ХАХАААА автогол в 8 секунда ЛОЛ *joking* *lol* *thumb_up* *thumb_up*