Милан триумфира в Дерби дела Мадонина

00:01
Милан триумфира в Дерби дела Мадонина

Отборът на Милан постигна дългочакана победа в Дерби дела Мадонина, след като спечели с 2:1 срещу Интер в най-вълнуващия сблъсък от петия кръг на Серия "А". Ценният успех за „росонерите“ дойде след ранен гол на Кристиан Пулишич (10’) и късно попадение на Матео Габия (89’), докато за „нерадзурите“ се разписа Федерико Димарко (28’).

С тази победа Милан попречи на Интер да спечели Дербито на Милано за рекорден седми пореден път и на свой ред записа първия си успех в сблъсъка от 3 септември 2022 г., когато надделя с 3:2. За наставника на тима Пауло Фонсека победата в дебютното му дерби също е от огромно значение, тъй като по този начин се спаси от угрозата да бъде уволнен през следващите дни. Освен това "Дявола" нанесе първа загуба на "Змията" от началото на сезона и не позволи на градския съперник да натрупа солидна преднина спрямо него в класирането.

Симоне Индзаги предприе цели пет промени сред титулярите си от нулевото реми с Манчестър Сити в Шампионската лига. В защита се завърна Бенжамен Павар за сметка на Ян Бисек, а двамата халф-бекове този път бяха Дензъл Дъмфрис и Димарко, а не Матео Дармиан и Карлос Аугусто. Освен това Хенрих Мхитарян беше предпочетен в средата на терена вместо Пьотър Жиелински, а партньор на Маркюс Тюрам беше капитанът Лаутаро Мартинес вместо Мехди Тареми.

От друга страна, Фонсека извърши по-малко промени след загубата с 1:3 от Ливърпул в ШЛ – три на брой, но заложи за първи път на схемата 4-4-2. Две от промените бяха в отбрана, където играеха Матео Габия и Емерсон Роял вместо Страхиня Павлович и контузения капитан Давиде Калабрия. Също така Рубен Лофтъс-Чийк беше пожертван, за да може Тами Ейбрахам да е партньор на Алваро Мората в атака.

Мачът започна с минута мълчание в памет на починалия бивш нападател на Интер Тото Скилачи. Първото голово положение се откри пред „росонерите“ в 6-ата минута, когато Мората стреля, но Ян Зомер успя да избие топката в корнер. Четири минути по-късно Пулишич получи топката и нахлу в наказателното поле въпреки безуспешните опити на четирима противникови играчи да го спрат, а накрая със своя шут даде ранен аванс на „росонерите“. Така те откриха резултата в дербито за първи път от 17 октомври 2020 г. насам.

В 13-ата минута се стигна до първото пререкание в двубоя, което беше породено от Пулишич и Алесандро Бастони, но то беше потушено сравнително бързо. Малко след това Лаутаро опита воле, с което прати топката над вратата. В 28-ата минута с великолепно центриране намери Димарко, който веднага насочи топката към Лаутаро точно пред наказателното поле. Аржентинецът финтира Габия и върна топката на левия бек, който с диагонален удар по земя възстанови равенството.

Пет минути по-късно Димарко потърси втори гол, но този път изстрелът му беше несполучлив. В 42-рата минута Тюрам отправи опасен удар по земя, но Майк Менян успя да избие топката. При последвалия корнер именно нападателят стреля с глава, но не намери целта.

Втората част започна с опасен удар с глава на Леао, който обаче беше отразен от Ян Зомер. Малко след това вратарят се забави с изчистването на топката, заради което Ейбрахам направи шпагат и се стигна до сблъсък между двамата. Последва проверка с ВАР, която показа, че няма основания за дузпа.

В 55-ата минута Хакан Чалханоолу пробва далечен шут, с който не успя да преодолее Менян. В 64-тата минута Леао направи хубав рейд и пусна топката за Тижани Райндерс, чийто рикоширал удар беше спасен от Ян Зомер. При последвалия корнер дойде съдийски сигнал за дузпа заради игра с ръка на Лаутаро. Стигна се до намесата на ВАР, с чиято помощ Маурицио Мариани видя, че е сбъркал, заради което отмени решението си.

В следващите минути Мората отправи несполучлив удар, а Зомер спаси изстрел на Леао. Лаутаро пък отговори с воле, което беше избито от Менян. След това Леао направи нов опит да се разпише, но изпълнението му беше доста разочароващо. Секунди по-късно португалецът все пак нанесе точен удар, но Зомер успя да се справи с него. В 77-ата минута Ейбрахам стреля от чудесна позиция, но прати топката покрай вратата. В 84-тата минута резервата Ноа Окафор също не успя да преодолее противниковия вратар след блокиран удар на Ейбрахам.

Продължителният натиск на „росонерите“ най-после даде резултат в 89-ата минута, когато при центриране от пряк свободен удар на Райндерс неговият съотборник Габия стреля с глава и порази съперниковата врата за най-късния победен гол на „Дявола“ в дербито от 1999 г. насам. В добавеното време резервата Дармиан стреля с глава високо над вратата, а в последните секунди на срещата Окафор пропусна да направи победата на своя тим по-убедителна при опасна контраатака.

След триумфа в дербито Милан се изравни по точки с Интер, като двата тима имат по 8 пункта, но „нерадзурите“ са шести в класирането заради малко по-добрата си голова разлика спрямо „росонерите“, които са седми.

ИНТЕР - МИЛАН 1:2

0:1 Пулишич 10'
1:1 Димарко 28'
1:2 Габия 89'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация