Колебливо начало на Шампионската лига за Реал Мадрид

00:16
Колебливо начало на Шампионската лига за Реал Мадрид

Отборът на Реал Мадрид победи тима на Щутгарт с 3:1 в мач от 1-вия кръг на основната схема на Шампионската лига. Домакините поведоха чрез Килиан Мбапе (46'), който вкара първия си гол за "кралете" в "турнира на богатите", а гостите израниха след попадение на Дениз Ундав (68'). Антонио Рюдигер (83') върна преднината за "белият балет", а детето чудо Ендрик (90'+5') оформи крайния резултат.

"Швабите" трябва да съжаляват, че не си тръгнаха с победата от легендарния "Сантиаго Бернабеу", тъй като те доминираха през цялото първо полувреме, когато на стража на мадридчани - Тибо Куртоа, му се наложи да прави цели четири спасявания. Все пак това бе много добро начало за германския отбор, който то цели 14 години (сезон 2009/2010) не бе участвал в Шампионската лига, а през последните 11 (сезон 2013/2014) изобщо не се бе класирал дори за предварителните кръгове на европейските клубни туринири.

"Белия балет" от своя страна ще има доста трудности, ако иска да зашити трофея си от най-престижния футболен форум на Стария континент. Домакините демонстрираха сериозни трудности при организирането на атаките си, лесно се пропукваха в средата на терена и разчитаха основно на гениалността в изявите на звездните си играчи, която ги покри в решаващите моменти, което, разбира се, няма как да продължи да се случва във всички останали мачове.

Традиционно домакините обявиха стартовия си състав си около два часа преди първия съдийски сигнал. Въпреки многоъо контузии в отбора си Карло Анчелоти пусна в игра достатъчно силен състав, който да изглежда достатъчно внушително. Тибо Куртоа слага вратарските ръкавици, а пред него с капитанската лента своите съотборници извежда Даниел Карвахал. Редом с него са голяма част от играчите, които завоюваха 15-ата титла в най-престижния европейски клубен турнир през миналия сезон като Валверде, Чуамени, Белингам и др. На върха на атаката пък са голмайсторите от последния шампионатен мач на "кралете" срещу Реал Сосиедад - Винисиус Жуниор и Килиан Мбапе.

Себастиан Хьонес също има проблем с отсъстваши играчи, като трима от неговите възпитаници лекуват различни травми. Все пак той може да разчита на стража Александер Нюбел, който имаше основна заслуга за спечелването на сребърните медали в Бундеслигата, тъй като Щутгарт в края на сезона стана вторият отбор с най-малко допуснати голове. Също така се откроява и името на Максимилиан Мителщет, който взе участие в 4 мача за Германия по време на Евро 2024 и съумя да направи асистенция по време на форума. На върха на нападението пък сред тройката офанзивни футболисти виждаме и Дениз Ундав, който също имаше своята важна роля за Бундестима само че по време на мачовете от Лигата на нациите, които се изиграха преди броени дни.

"Швабите" стартираха вдъхновено и след по-малко от 5 минути игрово време можеха да открият резултата и само добрата реакция на Тибо Куртоа спаси шампионите от ранен гол. Ударът отправи Енцо Мило, който само няколко минути по-късно изпробва рефлексите на стража на испанците с коварен диагонален шут.

Междувременно домакините допринесоха за ефектното начало, след като Орелиен Чуамени затрудни Нюбел. Това обаче бе само частично събуждане и гостите наложиха доминация в следващия четвърт час, като на Куртоа му се наложи да се намесва още цели три пъти, докато играч на "Лос Бланкос" за това време не стреля нито веднъж.

Чак в средата на полувремето "кралете" се събудиха и поизнесоха пресата в съперниковата половина, а Килиан Мбапе можеше да оправдае големите очаквания върху себе си, но Нюбел беше блестящ. След това Рюдигер центрира опсано и бранител на "червените" блесна с впечатляваща намеса.

При следващото нападение Мбапе отново пропусна изгодна възможност да попадне под светлините на прожектора, а след пропуска гостите организираха мълниеносна контраатака, след която Дениз Ундав създаде поредното положение, в което Куртоа беше длъжен да се намеси.

В 35-ата минута дойде и най-дискусионният момент през първото полувреме. Мителщет от гостите не овладя една топка по най-добрия начин в собственото си наказателно поле и тя отскочи към крака на футболист в "бяло". Защитникът замахна да изчисти коженото кълбо, но вместо него той закачи съвсем леко противниковият играч. Ударът обаче не бе застрашаващ здравето, нито докосна съществена част от крака, а се докосна само до повърхността на глезена, но съдията веднага посочи бялата точка. До дузпа все пак не се стигна, тъй като съдията преразгледа ситуацията чрез системата VAR и не видя поводи да отсъди най-тежкото наказание във футбола.

След това имаше идентична ситуация, в която играч на "швабите" падна в пеналтерията на домакините, но съдията отново не даде дузпа, тъй като при атаката имаше засада.

Зрелището продължи и през второто полувреме, като веднага след подновяването на играта домакинтие овладяха топката и Килиан Мбапе се озова очи в очи със стража на германския съперник Нюбел и този пътизведе "лос бланкос" напред в резултата. Това бе първи гол на новото звезно попълнение на клуба в Шампионската лига с този отбор. Това означава, че световният шампион с Франция от Мондиал 2018 в Русия вече има попадения във всички турнир, в които е носил фланелката на Реал Мадрид. Той се разписа в мача за Суперкупата на Европа срещу Аталанта, в Ла Лига вкара в двубоите срещу Бетис и Реал Сосиедад, а сега бе точен и в най-престижното европейско футболно състезание.

Веднага след това домакините можеха да стигнат и до втори гол, но Винисиус Жуниор разтресе гредата. Възпитаниците на Катло Анчелоти съжалиха веднага, тъй като "швабите" организираха много бурза контраатака, в чийто край на Тибо Куртоа за пореден път му се наложи да се намесва.

Тези динамични игрови ситуации бяха последвани от куриозна ситуация, след която Карло Анчелоти в типичния за себе си стил реагира емоционално на случващото се на терена и главният съдия му показа жълт картон.

След гола домакините решиха, че са си свършили работа за вечерта и се прибраха в своята половина. Това се оказа огромна грешка, тъй като "швабите" получиха правото да изпълнят корнер в средата на полувремето, като той доведе до истинска суматоха в наказателното поле на европейските клубни шампиони. Там най-добре се ориентира Дениз Ундав, който най-накрая наказа Тибо Куртоа.

Гостите не съумяха да се радват на равенството дълго и с едва втората си грешка в отбрана допуснаха и втори гол във вратата си. Подобно на тяхното попадение мадридчани се разписаха след корнер. Неостаряващият Лука Модрич центрира опасно, а наказателното поле нито Александър Нюбел, нито защитниците пред него реагираха адекватно при скока на Рюдигер, който засече топка с глава и върна предимството на тима си. Интересното е, че играчът на "белия балет" е бивш футболист и на Щутгарт, като в случая показа, че е истински професионалист и не се поддаде на никакви сантименти.

"Швабите" отказаха да се примирят в ролята си на губещ и започна стихийно нападение в опит да изкопчи точката. То обаче не им донесе никакъв успех, а вместо това Ендрик оформи крайния резултат с гол в последните минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация