Байерн Мюнхен показа новата си гилотина за новата Шампионска лига на клетниците от Динамо Загреб

00:10
Байерн Мюнхен показа новата си гилотина за новата Шампионска лига на клетниците от Динамо Загреб

Байерн Мюнхен унижи Динамо Загреб с 9:2 в първия мач за двата тима от новия формат на Шампионската лига и един от най-резултатните мачове в цялата история на турнира. Хари Кейн откри за домакините в 20-ата минута от дузпа, Рафаел Герейро удвои в 34-ата минута, а четири минути по-късно и Майкъл Олисе се разписа. Бруно Петкович успя да намали за хърватите в 49-ата минута, а само две минути по-късно Такуя Огивара също вкара във вратата на германците. Хари Кейн и Майкъл Олисе обаче отново се разписаха, съответно в 58-ата минута и 61-вата минута, и бързо върнаха аванса от три гола за Байерн. Хари Кейн пък оформи своя хеттрик след нова дузпа в 73-тата минута. Само пет минути по-късно англичанинът заби своя четвърти гол, пак от дузпа, като оформи своя хеттрик от 11-метрови наказателни удари. Льорой Сане заби осми гол за Байерн в 85-ата минута, а крайното 9:2 оформи Леон Горетцка в последните секунди на мача.

Динамо Загреб, който се справи с "палача" на Лудогорец Карабах в квалификациите, е воден от бившия халф на ЦСКА Сергей Якирович. Хърватският гранд се намира на трета позиция в хърватското първенство след 6 кръга, само на точка от лидера Риека, като през уикенда загуби от големия съперник Хайдук (Сплит) вкъщи с 0:1.

Байерн и Динамо се срещнаха през 2015 г. в груповата фаза на турнира, когато баварците записаха убедителни победи с 5:0 вкъщи и 2:0 в Загреб. В следващия кръг на Шампионската лига баварците ще гостуват на Астън Вила, докато хърватите ще са домакини на Монако.

Наставникът на Байерн Венсан Компани, за когото това ще е дебют в Шампионската лига, няма да може да използва контузените Йосип Станишич, Хироки Ито, Саша Боей, Даниел Перец и Арийон Ибрахимович.

Белгийският специалист е направил няколко промени в сравнение с разгромната победа над Холщайн (Кил) с 6:1 през уикенда. Tака на позицията на десния бек отново се завръща Йошуа Кимих, а отляво сред титулярите отново попада Алфонсо Дейвис. Рафаел Герейро ще бъде в средата на терена, където сред стартиращите се завръща Александър Павлович. Атаката на Байерн отново ще води Хари Кейн, подпомаган в задни позиции от Майкъл Олисе, Джамал Мусиала и Серж Гнабри.

Сергей Якирович пък няма да може да разчита на Садег Мохарами, Мауро Перкович и Дино Перич. Хърватите също ще са във формация 4-2-3-1, като най-отпред в атака ще е Бруно Петкович, подпомаган от Марко Пяца, Мартин Батурина и Такуя Огивара.

Още от самото начало на мача Байерн натисна съперника си, като Джамал Мусиала отправи първия точен удар след само две минути игра. Шест минути по-късно отново той откри резултата, но попадението не бе признато заради засада. В 16-ата още един гол на Байерн бе отменен, след като Серж Гнабри намери мрежата, но се оказа, че е в засада. Преди тази ситуация обаче имаше нарушение в наказателното поле на Динамо срещу Александър Павлович и след консултация с ВАР реферът Хуан Мартинес отсъди дузпа. Зад бялата точка застана Хари Кейн, който безпроблемно реализира за 1:0 в 20-ата минута.

Много по-добрата игра на Байерн продължи и след първото попадение. В 34-ата минута Серж Гнабри центрира, а Джамал Мусиала свали чудесно топката с гърди към Рафаел Герейро, който със страхотен изстрел с левия крак не остави никакви шансове на Иван Невистич - 2:0 за баварците. Първоначално попадението отново бе отменено заради засада, но след ВАР се видя, че такава няма и голът остана.

Интригата окончателно приключи след четири минути. След късо изпълнение на поредния корнер, Йошуа Кимих центрира добре и Майкъл Олисе с глава от непосредствена близост направи резултата класически - 3:0 за баварците. До края на полувремето баварците поспестиха сили и така се оттеглиха на почивката с три гола аванс.

Втората част започна със смяна на Мануел Нойер, който през първото полувреме в една ситуация излезе напред в типичния си стил, за да изчисти с глава и се приземи лошо. Поради тази причина Венсан Компани реши да не рискува с опитния страж и пусна в игра Свен Улрайх. Тази смяна обаче сякаш подейства много зле за баварците, които шокиращо инкасираха два бързи гола. Първо в 49-ата минута Ронаел Пиер-Габриел центрира, Марко Пяца отклони, а Бруно Петкович засече и намали на 1:3.

И докато баварците още се отърсваха от гола, хърватите вкараха ново попадение. Йосип Мишич изведе отлично Такуя Огивара, който надбяга защитата на Байерн и за втори път огорчи току-що влезлия Улрайх - вече само 3:2 за домакините. Хърватите дори бяха близо до изравнителен гол, но стражът на домакините спаси опасен удар на Марко Пяца.

Това развитие на мача обаче сякаш само ядоса тима на Байерн, който бързо си върна аванса от три гола. В 58-ата минута Йошуа Кимих стреля много силно отдалеч, Невистич успя да избие със сетни усилия, но право в Хари Кейн, който с лекота отбеляза втория си гол в мача за 4:2. Само три минути по-късно баварците вкараха още един гол, пак на англичанина, който обаче пак бе отменен. Буквално в следващата атака обаче Кейн изведе Мусиала, който пък чукна към Олисе, който на празна врата също реализира втория си гол в срещата - 5:2 за Байерн.

Головете в Мюнхен пък не спираха и в 73-тата минута последва нов такъв. След удар с глава на току-що влезлия Ерик Дайър, Йосип Мишич игра с ръкав в наказателното си поле и испанският съдия отново отсъди дузпа. Хари Кейн отново нямаше проблеми и реализира своя хеттрик в мача за 6:2. Само пет минути по-късно дойде поредното попадение във вратата на Динамо, и то пак от дузпа. Стефан Ристовски фаулира Алфонсо Дейвис и Хари Кейн оформия своя хеттрик от 11-метрови наказателни удари, съответно своя четвърти гол в мача.

Баварците обаче не спряха дотук и вкараха и осми гол, дело на влезлия като резерва Льорой Сане, за който това бе първи мач за сезона. Германският национал стреля отлично от дистанция с левия крак и не остави шансове на Невистич - 8:2. Крайното 9:2 оформи влезлият друга резерва - Леон Горетцка, който се разписа с глава в последните секунди на срещата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация