Италия тотално надигра Франция в първия им мач от Лигата на нациите

23:35
Италия тотално надигра Франция в първия им мач от Лигата на нациите

Националният отбор на Италия стартира обещаващо тазгодишното издание на Лигата на нациите, след като осъществи обрат и заслужено победи Франция с 3:1 насред Париж в най-вълнуващия мач от първия кръг на турнира. Брадли Баркола (1') даде аванс на „петлите“ с рекордно бърз гол, но въпреки това „адзурите“ стигнаха до крайния успех с прекрасни голове на Федерико Димарко (30’), Давиде Фратези (51’) и резервата Джакомо Распадори (74’).

Дидие Дешан предприе цели шест промени в стартовия състав, който загуби полуфинала с Испания на Евро 2024 преди два месеца. Новите имена в защита бяха Уилям Салиба, Ибрахима Конате и Жонатан Клос. В халфовата линия място този път имаше Юсуф Фофана, а в предни позиции шанс за изява получиха ветеранът Антоан Гризман, дебютантът Майкъл Олисе и младокът Брадли Баркола. На върха на атаката беше суперзвездата Килиан Мбапе.

Лучано Спалети извърши още повече промени сред титулярите си след поражението от Швейцария в 1/8-финалите на Европейското първенство в Германия, като те бяха общо осем. Местата си запазиха единствено вратарят Джанлуиджи Донарума, както и бранителите Алесандро Бастони и Джовани Ди Лоренцо, на които тази вечер помагаше Рикардо Калафиори. Тримата полузащитници бяха Фратези, Самуеле Ричи и Сандро Тонали, а двамата халфбекове - Андреа Камбиазо и Димарко. Централният нападател беше Матео Ретеги, зад когото действаше Лоренцо Пелегрини.

Сблъсъкът започна чудесно за домакините, които откриха резултата след едва 13 секунди. До това се стигна, след като Камбиазо опита пас назад към Ди Лоренцо, който обаче не реагира и така позволи на Баркола да отнеме топката. Крилото на Пари Сен Жермен напредна и със силен шут отбеляза първото си попадение за „петлите“. Голът се оказа специален по-още една причина, тъй като е най-бързият за националния тим на Франция от поне 1933 година насам. От друга страна, „адзурите“ не бяха допускали по-ранно попадение в свой мач.

Гостите можеха да възстановят равенството още в шестата минута, но тогава при удара с глава на Фратези топката срещна напречната греда, а добавката на Ретеги също се оказа неуспешна. В следващите минути на Донарума му се наложи да спасява удари на Мбапе и Олисе. Впоследствие високото темпо на игра постепенно изчезна. В 26-ата минута Ретеги все пак пробва удар по земя, който не затрудни Майк Менян.

В 30-ата минута италианците най-после успяха да отговорят на предизвикателството по подобаващ начин. Тогава Димарко изравни резултата със страхотно воле след комбинация с Тонали, който му асистира по техничен начин. Мбапе побърза да върне преднината на домакините, но изстрелът му се оказа неточен. Малко по-късно дойде пропуск с глава на Ретеги. В 39-ата минута Баркола стреля от голяма дистанция, но след рикошет си спечели само корнер.

Втората част започна с удар на появилия се от скамейката Джакомо Распадори, като топката отиде в обятията на Менян. В 50-ата минута Фратези пресече пас на Н'Голо Канте в центъра на терена и така постави началото на бърза контраатака, която самият той усешно завърши с попадение за пълния обрат в мача. Така халфът на Интер се затвърди като голмайстора на „адзурите“ под ръководството на Спалети със своя пети гол с националната фланелка през този период.

В 59-ата минута Фратези можеше отново да се разпише, но Менян изби удара му с глава след корнер. Четири минути по-късно появилият се като смяна Усман Дембеле опита воле, което се оказа доста несполучливо. Така се стигна до 74-тата минута, когато Распадори получи подаване от друга резерва – Дестини Удоджи, и с изстрела си увеличи преднината на своя тим. В заключителните минути Гризман, както и резервите Маркюс Тюрам и Ману Коне отправиха изстрели, но всички те се оказаха несполучливи.

Така Италия прекрати серията си от три загуби срещу Франция и записа първа победа над този съперник от Евро 2008 насам, изигравайки един от най-силните си мачове през последните три години. „Петлите“ пък за първи път допуснаха три гола като домакини в официален мач от юни 1999 година насам, когато опонент им беше Русия. С първата си победа като гост на французите от 70 години насам „Скуадра адзура“ оглави група 2 в Лига А заедно с Белгия, която победи Израел също с 3:1.

ФРАНЦИЯ - ИТАЛИЯ 1:3

1:0 Баркола 1'
1:1 Димарко 30'
1:2 Фратези 51'
1:3 Распадори 74'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация