Хамес Родригес - лидерът, който вдъхнови цяла Колумбия

15:01
Хамес Родригес - лидерът, който вдъхнови цяла Колумбия

Хамес Родригес е за Колумбия това, което е Лионел Меси за Аржентина. От “златното момче”, през грешник до супергерой. Утре двамата ще се изправят един срещу друг в битка за трофея на Копа Америка.

В сряда Хамес падна на колене в центъра на терена, когато колумбийците победиха Уругвай с 1:0 на полуфиналите на Копа Америка, след като играха цяло второ полувреме с човек по-малко. Родригес без съмнение е играчът на турнира до този момент. Той вече има шест асистенции на Копа Америка - първият с подобно постижение в 108-годишната история на състезанието.

За да стигне до този момент 33-годишният играч имаше труден път. През 2019 г. тогавашният селекционер на Колумбия Карлос Кейрош намекна, че отборът не трябва да разчита толкова на Родригес. Тимът бе в края на осемгодишен цикъл, който включваше блестящото представяне на Хамес на Световното първенство през 2014 г. Той направи много силен сезон 2014-2015 в Реал Мадрид, но бързо след това се оказа излишен на “Сантиаго Бернабеу”.

Треньорите в Реал започнаха да разчитат все по-малко на него, а ситуацията в националния отбор продължаваше да се влошава. В един момент Хамес бе заявил на Кейрош да не го вика, ако ще го ползва като резерва. Селекционерът бе сменен, но пристигналият Рейналдо Руеда остави Родригес извън състава за два важни мача от квалификациите и за Копа Америка. “Те показаха липса на уважение”, бе отговорът на футболистът.

Колумбия стигна до полуфиналите на Копа Америка, губейки от бъдещия шампион Аржентина след дузпи. Решението на треньора изглеждаше правилно, въпреки че той го повика за неуспешното участие на тима на Мондиала в Катар. В този период в страната изгря нова звезда в лицето на Луис Диас. Историята му от бедността в Колумбия до английската Висша лига го превърна в лицето на колумбийския футбол, а Хамес бе забравен.

Три години по-късно Колумбия прави възраждане на международна сцена. След назначаването на аржентинеца Нестор Лоренцо отборът не е загубил мач и влиза във финала на Копа Америка в серия от 28 поредни мача без поражение. Наставникът реши да заложи на Хамес като основа на отбора си. “Първият играч, когото отидох да видя, след като бях назначен, беше Хамес. Той направи всичко възможно да е на Копа Америка. Показа ми голяма отдаденост към националния отбор и затова е капитанът и лидерът на този отбор”, сподели Лоренцо.

Когато Родригес отбеляза дузпата при успеха на Колумбия с 5:0 над Панама на четвъртфиналите, той отиде до страничната линия с протегнати ръце, а Диас постави на главата му въображаема корона. След победата над Уругвай в сряда крилото на Ливърпул бе попитан за отношенията си с капитана на тима. “От момента, в който станах част от националния отбор, казвах на Хамес, че той е моят идол. Ти си феноменален. Възхищавам ти се толкова много”, сподели Диас през сълзи.

Родригес и съотборниците му вдъхновиха една нация, отчаяно чакаща голям успех. Колумбия спечели Копа Америка, когато беше домакин, през 2001 г., но тогава Аржентина не участва поради съображения за сигурност, а Бразилия прати резервите. Днес няма съмнения за качествата на колумбийския отбор, а в основата на блестящото му представяне е Хамес Родригес.

По материали на "Атлетик"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация