След здрава битка с Уругвай Колумбия достигна до финала на Копа Америка

05:10
След здрава битка с Уругвай Колумбия достигна до финала на Копа Америка

Отборът на Колумбия се класира за финала на Копа Америка, след като победи тима на Уругвай с минималното 1:0 в 1/2-финален мач от турнира. Единственият отбеляза Джеферсон Лерма (40'). Колумбийците постигнаха изключителен подвиг, тъй като играха с човек по-малко от края на първото полувреме, когато бе изгонен Даниел Муньос.

Това бе третият път, в който двата тима се срещнаха в тази фаза от турнира, като до тази вечер си бяха разменили по една победа. Съперниците се срещнаха и в последното издание на Копа Америка през 2021 г. само че на етап 1/4-финал, когато Колумбия излезе победител след равенство в редовното време и успех при изпълнението на дузпите.

Колумбия ще играе за трети път на финал, като при първата възможност да се окичи със златото отборът изгуби от Перу (1975), а при втория спечели срещу Мескико (2001). Сега в заключителната схватка съперникът е световният шампион Аржентина, който се класира, елиминирайки Канада в своя полуфинал след победа с 2:0. "Гаучосите" общо 15 пъти са вдигали Копа Америка и ако триумфират, официално ще станат най-титулуваният отбор в надпреварата, изпреварвайки именно състава на Уругвай, който отпадна днес.

Уругвайците влизоха в битката с мощен състав, който включваше играчи на топ ниво като Валверде, Угарте, Бентакур, Нунес и други. Междувременно селекционерът Марсело Биелса бе решил да остави на пейката за началото знаково име за отбора като Луис Суарес, където компания му прави още защитникът на Барселона - Роналд Араухо.

Селекционерът на Колумбия - Нестор Лоренцо, също можеше да се похвали с емблематични имена от световния футбол, като в халфовата видяхме бившата звезда на Реал Мадрид и Байерн (Мюнхен) - Хамес Родригес, а атаката оглави футболистът на Ливърпул - Луис Диас.

Колумбийците изненадващо бяха по-активният тим в началото и в първия четвърт час наложиха натиск, от който се родиха няколко изгодни ситуации. Най-доброто положение дойде в 15-ата минута, когато Муньос засече центриране на Диас с глава в наказателното поле, но прати топката в аут. "Урусите" отговориха светкавично с шут на Дарвин Нунес, който също не успя да намери рамките на вратата. След това нападателят на Ливърпул направи нови два пропуска, като най-близо до попадението бе в 28-ата минута, когато финтира двама колумбийски бранители около границата на наказателното поле и стреля мощно, а топката профуча на сантиметри от десния страничен стълб.

Усилията на селекцията на Нестор Лоренцо се увенчаха пет минути преди края на полуввремето и Хамес Родригес успя да запише шестата си асистенция от началото на турнира, предоставяйки възможността на Лерма да се разпише.

Съвсен скоро радостта на колумбийските играчи бе помрачена и в добавеното време на първата част Муньос получи втори жълт картон и респективно червен. Така Уругвай се оттегли с гол пасив на почивката, но с човек повече на терена и страхотната възможност да потърси обрат.

Началото на второто полувреме също започна с нажежени страсти и десет минути след подновяването на играта трима футболисти от двата отбора се сблъскаха край тъчлинията. Това доведе до разправии между играчи и рефер, който от своя страна в суматохата показа жълт картон на Хамес Родригес заради невъздържаното му поведение. Виждайки това Нестор Лоренцо предприе мерки и замени Родригес след като измина час игрово време с цел да го предпази от втори картон и наказание в потенциалния финал.

По същото време настъпиха промени и от другата страна на терена, където Марсело Биелса пусна в игра Луис Суарес и отборът на Уругвай заигра с двама чисти нападатели. Появата в игра на бившия футболист на Ливърпул и Барселона бе ключова, тъй като минути след като стъпи на терена стреля в гредата, а това отприщи поредица от атаки на "урусите".

Късметът не споходи Суарес и компания, а редицата положения бяха изпускани. За второто полувреме "урусите" имаха цяла плеяда голови положения, като от тях само два бяха в рамките на вратата. В края дори отборът на Колумбия можеше да накаже съперника с втори гол. Символичнтие домакини стигнаха до корнер в добавеното време и вратарят Серхио Роше също се включи в нападението, а това доведе до контраатака и шут от дистанция към опразнената врата, но до ново попадение не се стигна и Колумбия заслужено се поздрави с успеха.


УРУГВАЙ 1:0 КОЛУМБИЯ

1-0 Джеферсон Лерма 40’

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация