Григор си поигра с огъня, но продължи участието си на "Уимбълдън"

18:03
Григор си поигра с огъня, но продължи участието си на "Уимбълдън"

Григор Димитров осъществи втория в кариерата си обрат от 0-2 до 3-2 сета, елиминирайки китаеца Джунчън Шан с 5:7, 6:7(4), 6:4, 6:2, 6:4 за  3 часа и 29 минути игра.

Гришо загуби първия сет с късен пробив, а във втората част беше надвит с тайбрек. За щастие това не се оказа пагубно за участието му в “Големия шлем” на “свещената трева” в Лондон, защото в следващите три сета той наложи доминация на корта.

Това е втори в кариерата обрат от 0-2 до 3-2 сета за Димитров, като първият такъв се случи сравнително наскоро - в първи кръг на миналогодишния US Open срещу Алекс Молчан.

Димитров спечели и втория си петсетов мач на “Уимбълдън” от общо четири - първият такъв беше през паметната за него 2014-та в трети кръг срещу Александър Долгополов. През 2013-та Гришо загуби от Грега Земля в пет сета, а през 2019-а допусна да бъде обърнат от 2-0 до 2-3 от Корентен Муте. Сега емоциите обаче бяха на другия полюс за почитателите на световния номер 10.

Следващият противник на Григор е добре познат - Гаел Монфис, който елиминира в три сета Стан Вавринка.

Първи сет

Гришо не започна блестящо на сервис и още в първото си подаване трябваше да защитава точка за пробив, но го направи убедително с бекхенд-уинър по диагонала. Последва драйв-воле, но и двойна грешка, която доведе до втори дюс. Все пак, хубаво стоп-воле и невърнат начален удар свърши работа за 1:0. Китаецът беше впечатляващ със сервиса си и без да загуби точка за нула време направи 1:1.

Вторият сервис-гейм на Григор беше много по-убедителен и практически без игра с два аса той поведе с 2:1. Българинът обаче все още изпитваше проблеми изобщо да влезе в разиграване от ретур, като левичарят от Китай не спираше да ниже прекрасни начални удари - 2:2. Фантастичен бекхенд-уинър по правата помогна на Димитров да дръпне с 40-0, а после мрежата се намеси решително в полза на Шан, за да може той да намали на 40-30. Невърнато подаване обаче свърши работа за Гришо за 3:2.

Шан продължаваше да се държи като сервис-бот и в подаванията му преминаваха безметежно - 3:3. Макар и да трябваше да играе по-често разигравания зад своя сервис, Димитров също не спираше със солидното представяне за 4:3. За първи път в мача в осмия гейм Гришо стигна до 15-30 на посрещане, а форхенд в аут на китаеца го застави да защитава точки за пробив, и то с новите топки. Първата беше отразена с невърнат сервис, а втората - с ас. С общо четири поредни прекрасни подавания Шан се избави от неприятностите - 4:4.

Вятърът вече създаваше отчетливи проблеми на сервиращите, които имаха трудности с подхвърлянето на топката по правилен начин. При летежа на топката също се получаваха неочаквани параболи, но все пак Димитров без интрига се добра до 5:4. Българинът стигна до почти невъзможна къса топка, но сантиметри не му позволиха да намери очертанията на корта за 0-30. Шан счупи очилата на лайнсмен с неконтролируем сервис при 30-15 и се получи кратка пауза, докато той бъде изведен от корта и заменен със свой колега. След двойна грешка на китаеца се стигна до 40-30, а Димитров прати форхенд встрани и резултатът стана 5:5.

Мощни форхенди на Шан му помогнаха да стигне до интрига при 15-30 в следващия гейм, а грешка от бекхенд (при 18-ударово разиграване) на Григор направи ситуацията критична - 15-40. Фантастичен форхенд-уинър върху линията осъществи пробива за китаеца - 5:6. 19-годишният азиатец демонстрира колебания при последвали разигравания и допусна да се стигне до 30-30, а после сгреши непредизвикано форхенд за брейк-бол. Димитров също пресили правия си удар от неутрална позиция и не успя да се възползва от възможността си, но пък Шан направи още една неточност и отново се получи шанс за рибрейк. Българинът прати драйв-воле в аут и пак опропасти шанса, а бомбите от дъното на корта не спираха от страна на китаеца. Гришо все пак спечели следващото разиграване и остана в сета - дюс. В крайна сметка обаче Шан затвори сета - 5:7 за 49 минути игра.

Втори сет

Григор знаеше, че трябва да прави обрат и да започне силно първия сет, като спечели набързо сервис-гейма си и опита "да се закачи" моментално на посрещане, пращайки гейма в дюс с форхенд-уинър от обратния диагонал. Българинът стигна до още едно равенство с излизане напред на мрежата. Второ негово поредно такова обаче не се увенча с успех заради фантастичен минаващ форхенд на Шан за авантаж. С ас пък той затвори проблематичния си сервис-гейм и изравни на 1:1.

Китаецът продължи да създава проблеми на съперника и да играе без никакво притеснение с максимално поемане на риск. Той дръпна с 0-40, а Григор прати форхенд в аут и изостана рано-рано с пробив - 1:2. Както беше при предишния брейк, така и сега Шан не успяваше да затвърди по най-убедителния начин. Той беше изправен пред 15-30, но обърна развоя на гейма, който приключи с нова грешка на Димитров - 1:3.

Григор изигра убедителен сервис-гейм за 2:3, в който имаше доста позитивни отигравания, включително красив форхенд-уинър. Положителната промяна продължи в следващия гейм, където вече българинът успя да се възползва от точката си за пробив и най-после да осъществи брейк в срещата за 3:3. Публиката също подкрепяше все по-шумно изявите на Димитров, който с невърнати сервиси и асове спечели трети пореден гейм за 4:3.

Шан прекъсна тази негативна за себе си поредица с подаване на нула - 4:4, а Григор свали от напрежението със също убедително проведен сервис-гейм за 5:4. Китаецът очевидно се беше отърсил от предишните нерви и бе преодолял моментния спад, защото със серия безкомпромисни начални удари "прехвърли топката в полето на съперника" - 5:5. Световният номер 10 този път си гарантира тайбрек и не допусна грешката от първия сет - 6:5.

С мощен форхенд-уинър по правата Григор дръпна с 0-15, а после си издейства предимство в продължително разиграване от 17 удара, но сгреши бекхенд в стремеж за нов уинър. Шан също направи неточност и се стигна до 15-30, а после сантиметри разделиха Димитров от впечатляващ контриращ удар - 30-30. С късмет и странно отскачане на топката китаецът се добра до брейк-бол, който реализира и си осигури тайбрек - 6:6.

Първият мини-пробив беше осъществен с изключителна защита от Шан - 0-1, само че Григор моментално "върна жеста" и с форхенд-уинър се добра до 1-1. Българинът беше убедителен на свой сервис и поведе леко с 3-2, а Шан също взе две поредни подавания за 3-4. Двойна грешка на Димитров (шестата му в мача) наклони везните в полза на съперника му с един мини-пробив и той имаше два сервиса за затваряне на сета при 4-5. Китаецът стигна до двоен сетбол и се възползва още от първия шанс за 5:7, 6:7(4).

Трети сет

Третата част започна както свърши и предишната - с доминация на сервиращите почти без загубена точка за 1-2. Димитров спази тенденцията и изравни на 2-2, след което се добра до 30-30, а с поредица от подсечени бекхенди дочака точка на противника за брейк-бол. Отново качествени обратни удари послужиха на българина за достигане до пробив и повеждане в третия сет - 3:2.

Със самочувствие и повишена увереност, а и солиден сервис, Григор затвърди брейка си на нула за 4:2. Шан прекъсна поредицата на съперника и намали изоставането си на 4:3, но трябваше да търси начини за заличаване на пробива пасив. В паузата преди осмия гейм китаецът се възползва от услугите на физиотерапевт на корта. Медицинският таймаут продължи десетина минути, а след него Гришо безкомпромисно спечели подаването си за 5:3. Въпреки медицинската интервенция преди, Шан всъщност се движеше видимо без проблеми на корта и спечели сервис-гейма за 5:4, но инициативата оставаше в ръцете на българина.

Китаецът внесе интрига в подаването на Димитров и стигна до 30-30, но с форхенд-уинър нашата топ ракета се добра до сетбол. Двойна грешка вкара гейма в дюс, но неотразен начален удар означаваше втори сетбол. Още един безответен сервис направи общия резултат 1-2 сета.

Четвърти сет

Григор сервираше безкомпромисно и на старта на следващия гейм, макар че и съперникът му не индикираше с нищо, че изпитва някакви физически проблеми - зрителите аплодираха всяко отиграване на играчите бурно в очакване на равностоен сет. Шан се постави в лека беда след неточен форхенд и двойна грешка при 1:1 за 30-30, след което коварен подсечен ретур на Гришо го затрудни максимално и се стигна до точка за пробив. Пресилен форхенд на китаеца направи брейка факт - 2:1!

Без да загуби точка и без да се налага да влиза в разигравания Димитров затвърди предимството си рутинно - 3:1. Инерцията на българина се пренесе и в следващия гейм, в който той успя да стине до 30-30 и дори бе близо до осъществяването на красив минаващ бекхенд. Шан обаче направи воле с последни сили, а Гришо не можа да върне топката в игра - в крайна сметка китаецът намали на 3:2.

Григор не позволи да изпусне развоя на резултата от контрол и отново без да допуска интрига в подаването си се откъсна с 4:2. С красив бекхенд-уинър направо от ретур българинът дръпна с 15-30 в следващия гейм, но отново непредсказуем отскок му попречи в разиграване. Той все пак обаче стигна до брейк-бол и го реализира с още един качествен ретур и воле на мрежата за 5:2.

Китаецът отново се консултира с медицинския екип между геймовете и получи болкоуспокояващо хапче, като вече нямаше време и право да бъде третиран по друг начин. Гришо започна с ас, после реализира форхенд-уинър за 30-15, след това наниза още един ас, а форхенд в аут на съперника сложи край на сета - 6:2!

Пети сет

Гришо дръпна с 0-30, а впоследствие стигна и до точка за пробив, но сам не я реализира след форхенд в мрежата, който предизвика разочарованието му. Следващото разиграване беше от около 20 удара и завърши с грешка от Шан за втори брейк-бол за Григор, който вече беше материализиран - 1:0 с ранен пробив. Китаецът напомни за поразяващия си форхенд, с който тормозеше съперника в първите два сета, но въпреки това Димитров затвърди предимството си - 2:0.

С контрираща къса топка българинът стигна до 30-30, а Шан все пак взе предимство с форхенд по обратната права. Пореден подсечен ретур от бекхенд свърши работа за световния номер 10 и геймът навлезе в дюс, при който пък китаецът сгреши непредизвикано - брейк-бол. Шан се постара да го отрази, след което взе и авантаж и откри сметката си в сета - 2:1.

Димитров не допусна изненада въпреки двойна грешка, която не се оказа важна за развитието на гейма - 3:1. Шан също беше безкомпомисен и спечели на нула подаването си, което не му се беше случвало от почти час игра. Димитров трябваше да изпълнява повече удари след сервиса си, отколкото в последните няколко гейма, но все пак продължи по план и се доближи още до победата - 4:2.

Китаецът за пореден път в мача нямаше успех в обжалването на решение чрез "ястребово око", което вкара гейма в 30-30, но пък след това наниза форхенд-уинър и невърнат сервис за 4:3. Григор поведе с 30-0, след което кимна одобрително при бекхенд-уинър на съперника за 30-15. Невърнат сервис и печеливш форхенд на Димитров го доближиха максимално до успеха - 5:3.

Двойна грешка на Шан му навлече неприятности за 15-30, а после форхенд в аут доведе до мачбол. С невърнат сервис обаче китаецът го отрази. Бекхенд-уинър на азиатеца заслужи аплодисменти от трибуните, а ас направи резултата 5:4. Григор започна с хубаво разиграване и печеливш форхенд за 15-0, а после с невърнат сервис дръпна с 30-0. Ас по диагонала в полето за равенство означаваше троен мачбол, като Шан отрази първия, защото българинът подцени излизане на мрежата. Още една директна точка вече направи пълния обрат факт.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация