Леки трусове в първия мач на Григор Димитров на "Уимбълдън"

15:25
Леки трусове в първия мач на Григор Димитров на "Уимбълдън"

Григор Димитров започна по план кампанията си на "Уимбълдън" с чиста победа 6:3, 6:4, 7:5 за 1 час и 46 минути игра срещу 34-годишния сърбин Душан Лайович.

“Не знам какво да кажа за играта си. Нямах търпение да изиграя първи си мач, въпреки че винаги съм нервен преди първи мач на “Шлемовете”. Имах пеперудки в стомаха, не бях сигурен как ще се представя, но разчитах на добрата си подготовка. Първите два сета бяха много добри, но в третия ме болеше рамото. Много съм щастлив, че спечелих в три сета, защото изпитвах проблеми.", каза Димитров.

Това е 14-тото участие на Димитров на “свещената трева” в Лондон и за десети път преодолява първи кръг. Той е шампион при младежите от 2008 година и полуфиналист през 2014-та, когато елиминира актуалния носител на трофея Анди Мъри.

В следващия кръг Гришо ще срещне Джунчън Шан, който елиминира Кристиан Гарин.

Първи сет

С хубав минаващ форхенд Димитров започна позитивно и взе първото си подаване - 1:0. С форхенд-апроуч Григор подготви смач край мрежата и дръпна с 0-15, а можеше и с 0-30, но не намери линията с правата стана на ракетата си. Разиграване с 26 удара беше спечелено от българина след размяна на бекхенди, а после отново именно с минаващ обратен удар топ ракетата ни стигна до два брейк-бола. Прекрасен ретур свърши работа за Григор и той поведе с ранен пробив - 2:0. Без особени трудности и разход на енергия световният номер 10 затвърди брейка и след 9 минути игра водеше с 3:0.

Лайович предложи по-високо ниво на сервис и набързо дръпна с 40-0, а после Димитров влезе в разиграване и пусна къса топка, която затрудни съперника. Последва невърнат сервис и сърбинът намали изоставането си на 3:1. Григор не загуби ритъм и не допусна никакво отпускане - 4:1.

Българинът реализира минаващ бекхенд и дръпна с 15-30, а после сбърка форхенд по правата и се ядоса за пропуснатата възможност. Лайович представи серия от качествени подавания и осъществи обрат за 4:2. С ас номер 5 и 6 Димитров записа гейм на нула и се приближи максимално до спечелване на първия сет - 5:2.

Световният номер 10 внесе интрига в следващото подаване на съперника при 30-30, а след това пресили ретур и контраатакуващ лоб - 5:3. Гришо бързо стигна до три сетбола, след което Лайович заслужи аплодисментите и на самия българин с бекхенд-уинър по правата. Това обаче не промени хода на гейма и резултатът стана 6:3 за 26 минути игра.

Втори сет

По атрактивен начин Григор стигна до нов ранен пробив, демонстрирайки много добра защита при брейк-бол, както и страхотна контраатака. Лайович беше излязъл на мрежата, но дори с плонж не можа да върне топката в игра - 1:0. Перфектното темпо на Димитров при сервис-геймовете продължи и той поведе с 2:0 без загубена точка.

Димитров не можа да постигне още един пробив и Лайович пак направи обрат в своя сервис-гейм, но пък при своите подавания не спираше да не допуска никакви грешки - 3:1. Стигна се до дюс в петия гейм, благодарение на двойна грешка на сърбина, само че той пак по драматичен начин намали изоставането си на 3:2 след 18 минути.

За първи път в осмия гейм на сервис на Димитров се получи равенство 30-30, а българинът направи двойна грешка и трябваше да мине през дюс. Последваха обаче ас и невърнат втори сервис за 5:3. Лайович свърши своята работа и с гейм на нула намали на 5:4. Макар и да трябваше да спечели едно разиграване от дъното на корта, Гришо не допусна изненада и приключи с ас за 6:4.

Трети сет

Бяха му необходими пет минути, но Лайович се опази от повтаряне на сценария в предишните сетове, когато допускаше ранен пробив - 0:1. На Гришо също нямаше подаването да бъде безметежно, защото с грешка от форхенд той трябваше да минава през 30-30. Още един пресилен прав удар предостави шанс за пробив на съперника, а третата поредна неточност от форхенд на Димитров направи пробива факт - 0:2. Григор изостана с 40-0, намали до 40-30, но с бекхенд в мрежата сложи край на разиграване от 30 удара, след което Лайович си затвърди брейка за 0:3.

Любопитното бе, че първоначално Гришо беше поискал медицински таймаут, но се отказа от него и продължи сета без интервенция, а остана впечатление, че е взел болкоуспокояващо.

Гришо направи двойна грешка, но по-притеснителното беше, че започна да извива дясната си ръка, сякаш се опитва да я разгрее. Той все пак взе подаването си и откри сметката си в третия сет - 1:3. С хубав форхенд-уинър по къс диагонал Димитров дръпна с 15-30, а след това се подхлъзна и не можа да предотврати 40-30. Лайович не допусна да се стигне до сериозна интрига - 1:4.

Димитров сякаш се беше отърсил от проблемите в дясната си ръка, като поведе с 0-30 след прекрасни бекхенди. Спечелено разиграване по диагоналите с обратната страна на ракетата от българина му осигури три брейк-бола, а грешка на Лайович означаваше възстановяване на паритета - 3:4.

Гришо не успяваше да вкара първите си сервиси в следващия гейм, поради което трябваше да защитава две точки за пробив, но се справи пък именно с неотразени начални удари. Фантастична точка завърши с воле край мрежата на Димитров и публиката го аплодира дълго, като той изравни резултата на 4:4.

Лайович не загуби присъствие на духа и спечели подаването си за 4:5, което принуди българина да сервира за оставане в сета. Това не се оказа никакъв проблем за Гришо, който загуби една точка, но беше категоричен - 5:5. Димитров дръпна с 0-30, а после спечели продължително разиграване и стигна до три шанса за пробив. Още първият беше реализиран и Григор щеше да сервира за победата - 6:5.

Григор трябваше да премине през 30-30, а дори направи непредизвикана грешка от форхенд за 30-40. Брейк-болът беше неутрализиран, а съвсем скоро дойде и първият мачбол. Атрактивна размяна на бекхенди по диагоналите завърши в полза на Димитров и той узакони победата си - 6:3, 6:4, 7:5 за 1 час и 46 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация