Григор не успя да изненада бъдещия №1 в света, но си тръгва с куп постижения

18:34
Григор не успя да изненада бъдещия №1 в света, но си тръгва с куп постижения

Следващият №1 в света Яник Синер спря Григор Димитров по пътя към полуфиналите на Откритото първенство на Франция по тенис. За съжаление, очакванията за оспорван дуел между двамата не се оправдаха и първата ни ракета отстъпи в три сета - 2:6, 4:6, 6:7(3).

Григор все пак си тръгва с положителни чувства от Париж, тъй като той за първи път в своята кариера достигна до втората седмица на "Ролан Гарос".

Това бе неговата четвърта загуба от пет мача със Синер, който в понеделник официално ще оглави световната ранглиста на АТР. Изкачването на италианеца на върха стана факт след оттеглянето от турнира на Новак Джокович, който напусназаради скъсан медиален менискус на дясното му коляно - контузия, която сърбинът получи в 1/8-финалния си двубой срещу Франсиско Серундоло.

С класирането си за четвъртфиналите на “Ролан Гарос” Григор Димитров влезе в елитна компания на тенисистите, достигали до четвъртфинал във всички големи турнири в мъжкия тенис – четирите надпревари от Големия шлем и деветте от сериите “Мастърс 1000”. Сред активните тенисисти Григор е едва шестият, който постига това – след Рафаел Надал, Новак Джокович, Анди Мъри, Марин Чилич и Даниил Медведев.

Единственият българин в тенис елита постигна и нещо, с което не могат да се похвалят цели седем от 28-те тенисисти, оглавявали световната ранглиста през годините. А именно достигане до четвъртфиналите на всеки от турнирите от “Големия шлем”. Григор го направи с победата на Хуберт Хуркач и вече постигна забележителното кариерно постижение - четири пъти четвъртфиналист на Australian Open (2021, 2018, 2017, 2014), веднъж на “Уимбълдън” (2014), веднъж на US Open (2019) и сега на “Ролан Гарос”. Димитров е шестият активен тенисист с такова постижение.

Първи сет:

Световният №2 Яник Синер спечели жребия и избра да посреща в първия гейм. Първата ракета на България започна по перфектен начин мача, спечелвайки откриващия си сервис гейм на 0. Григор с радост прие няколко ранни "подаръка" от Синер и след ас и уинър от сервис поведе с 1:0.

В началото на втория гейм българинът демонстрира перфектна защита и след излизане на Синер на мрежата той вкара великолепно стоп воле за 15:15. Впоследствие българинът стигна до 30:30 след грешка на италианеца, но световният №2 все пак спечели подаването си и изравни - 1:1.

За съжаление в третия гейм Синер осъществи пробив. Той стигна до първата си точка за брейк при 30:30, но прати топката в аут. Малко след това се появи нова възможност пред него и този път защитата на Димитров се пропука и след слаб бекхенд в мрежата пробивът на Синер стана факт.

В следващия сервис гейм Яник Синер бе много убедителен и максимално затрудни Григор със силата и дълбочината на ударите си. Италианецът не си губи много времето и го спечели на 15, повеждайки с 3:1.

Нов пробив на Синерв петия гейм направи нещата да изглеждат още по-песимични за Димитров. Българинът допусна изоставане от 0:40 на свой сервис, което означаваше три шанса за пробив. 33-годишният хасковлия ги отрази всичките, а след това имаше и преднина. Удар в мрежата на Григор обаче даде нова възможност на италианеца, който след нова непредизвикана грешка на нашето момче поведе с 4:1.

В следващия гейм пред Синер нямаше никакви опасности и той затвърди двойния си пробив - 5:1.

Григор Димитров успя да се събере за своето подаване и се върна в играта благодарение на няколко отлични първи сервиса - 5:2.

Синер сервира за спечелване на сета и бързо поведе с 40:0. Григор намали на 40:15, но силите му стигнаха само за толкова и след само 35 минути игра вторият в световната ранглиста италианец спечели първата част.

Димитров трябва да повиши значително нивото си и да намали големия брой непредизвикани грешки, ако иска да се бори за място на полуфиналите на "Ролан Гарос".

Втори сет:

Синер се възползва от натрупаната инерция и факта, че почти всичко в ударите му се получаваше до момента и след отличен ретур уинер осъществи ранен пробив, който с концентрирана игра впоследствие затвърди - 6:0, 2:0.

Григор изостана с 0:30 при свой сервис в третия гейм. Тогава от трибуните някоя извика “Allez! (б.р. Давай) и Димитров отговори със страхотна точка от форхенд и ас за 30:30. Така той спаси ситуацията и избягна почти фатален двоен пробив, намалявайки на 1:2.

У него се усетиха свежи сили и след хубави разигравания Григор стигна до 40:40. Последва обаче ас на Синер - неговият първи в мача, който бързо му помогна да избегне драмата и след успешно разиграване италианецът взе подаването си - 3:1.

Григор демонстрира по-добра игра и на свой сервис, като убедително спечели подаването си. Той продължи да бъде по-агресивният от двамата и в следващия гейм, но Синер запази хладнокръвие и взе своето - 2:4.

В следващия си сервис гейм Григор направи двойна грешка при 30:15, която почти му коства гейма. Синер се възползва и стигна до нова възможност за пробив. Добра серия от бекхенди на поставеният под номер 10 българин обаче доведе до резултата до 40:40. Димитров получи къса топка в последвалото разиграване и след успешен форхенд взе предимство, а след това вкара добър сервис и измъкна гейма.

Синер отговори с гейм на нула за 5:3, но Гришо също взе своето подаване, макар и доста по-трудно - 5:4.

Шампионът от Откритото първенство на Австралия сервира за спечелване на сета. Българинът се опита да върне интригата с мощен форхенд по правата за 15:15, но три поредни точки на италианеца го доближиха на сет от класиране за полуфиналите в Париж.

Трети сет:

Третият сет дапочна с оспорван сервис гейм на Григор Димитров, в който Яник Синер отново стигна до точка за пробив. Дими обаче каза "Не и този път" и парира опитите на противника си да си осигури ранно предимство, което щеше да е катастрофално за първата ни ракета.

Във втория гейм на третата част пък бе ред и за първата възможност за пробив пред Димитров. Григор обаче не успя да се възползва от този шанс и последва дюс. Слайс бекхенд в мрежата даде преднина на Синер, който след това спечели подаването си и се измъкна от трудната ситуация.

Последва размяна на геймове, като и двамата тенисисти спечелиха лесно подаванията си.

Димитров изглеждаше много по-уверен и при следващото си подаване. Той поведе с 40:0, примамвайки Синер към мрежата и изпрати топката от бекхенд към открития корт. В следващото разиграване Димитров отново излезе на мрежата, но италианецът отвърна със страхотен лоб и взе точката. В крайна сметка обаче българинът впечели подаването си и отново дръпна в резултата.

На Синер обаче не му трябваше много време, за да възстанови равенството в този трети сет. Той поведе с 40:15, а след това направи и ас.

Последва още един добъв сервис гейм за Димитров, в който той загуби само една точка и така резултатът стана 4:3 в негова полза. Яник Синер обаче не остана по-назад и спечели следващото си подаване на 0 - 4:4.

В 9-ия гейм Яник Синер направи пробив след двойна грешка на българина и още няколко отляво, отдясно и в центъра, което откри пред италианеца възможност да сервира за спечелване на мача.

В този критичен момент обаче Григор Димитров се събра и върна пробива, изравнявайки за 5:5. За това спомогна и серията от непредизвикани грешки на Синер, довели до 15:40. След масивен форхенд по линията Дими най-накрая успя за реализира първия си пробив в мача и запази шансовете си живи.

В следващия сервис гейм на най-добрия ни тенисист Синер го затрудни, като стигна до 30:30. След това обаче италианецът прати бекхенд в аут и така Гришо поведе. Последва топка в мрежата и равенство 40:40, но две поредни точки на българина му гарантираха минум тайбрек. Синер също взе своето и така резултатът стана 6:6.

Тайбрекът започна с точка на сервиращия Григор, а след това Яник взе две на свой начален удар. Непредизвикана грешка на Синер доведе до равенство 2:2 в тайбрека, но за съжаление след това италианецът осъществи мини пробив и поведе с 5:2. При 6:3 италианецът получи три мачбола, като затвори двубоя още от първия.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация