Почти перфектен Григор постигна най-големия си успех на "Ролан Гарос"

22:29
Почти перфектен Григор постигна най-големия си успех на "Ролан Гарос"

Григор Димитров постигна шеста победа в шест мача срещу световния номер 8 и се класира на четвъртфиналите на “Ролан Гарос” за първи път в кариерата си - 7:6:(5), 6:4, 7:6(3).

“О, Боже, не знам. Невероятни фенове, имах нужда от подкрепата. Не спах много и тренирах малко преди мача, исках да се подговя възможно най-добре. Не е лесно срещу приятел, аз го познавам много добре и исках да се представя на ниво. След 15 години най-после стигнах четвъртфинала, защото това беше нещо, което постоянно си мислех в кариерата ми. 

За победа на “Ролан Гарос” ти трябва много хитрост, аз мога да кажа, че се справих много добре с всичките тънкости. Много се насладих на мача с Хуби, защото беше много красив”, каза Гришо на корта пред Матс Виландер.

Това е първото класиране на четвърфинал за Димитров на “Ролан Гарос”, след като през 2020-а загуби от Стефанос Циципас, а през 2023-та от Александър Зверев.

Григор ще игра срещу Яник Синер или Корентен Муте в следващия кръг.

Първи сет

Григор поведе без видими проблеми до 40-0, но послед сбърка два пъти форхенд и веднъж бекхенд, за да се стигне до дюс от нищото. Полякът направи две непредизвикани грешки и така сложи край на гейма - 1:0. Хуркач демонстрира и техника с къса топка, за да завърши перфектно проведено подаване за 1:1.

Сервисът изобщо не влизаше и Гришо трябваше да защитава рано-рано два брейк-бола, като първият беше отразен с невърнат начален удар. Вторият се изпари след страхотно разиграване от 29 удара и грешка на съперника за дюс. Страхотен форхенд-уинър по обратния диагонал изведе българина до авантажк, а с невърнат втори сервис геймът приключи с 2:1. Макар и без да е перфектен, Хуркач пласира фантастична поредица от подавания и заслужено набързо изравни на 2:2.

Гришо спечели следващото си подаване без много драматизън и с вълшебна къса топка накрая, за да продължи надлъгването в срещата - 3:2. Хуркач провокира две грешки на българина и преди това пласира два качествени сервиса, за да изравни набързо на 3:3. Григор удължи доминацията на сервиращите с рутнен гейм за 4:3.

Хуркач в ключов момент нацели линията и имаше късмет, че спечели точка за 30-15, докато пък Димитров го препарира с блок-ретур-уинър за 40-30. Отново два пъти целене на линията на поляка му издейства спечелване на гейма - 4:4. За щастие, Гришо проведе отличен сервис-гейм и не позволи на съперника да създаде интрига - 5:4.

Гришо се постара да поведе с 15-30, но точно тогава Хуркач пласира три невърнати сервиса и изравни 5:5. Два сгрешени форхенда на българина го поставиха в беда при 0-30, а още един прав удар далече в аут вече го изправи пред спасяване на три брейк-бола. Със сервис-мрежа и последвал късметлийски лоб на линията Димитров заличи два от шансовете за пробив, а третият беше отразен майсторски с форхенди по диагонала - дюс. Спечелена размяна на бекхенди означаваше 6:5 в полза на Григор. Хуркач безкомпромисно нижеше първи сервиси, но Гришо заплаши да направи обрат от 40-0 до 40-30. Ас на поляка обаче вкара сета в тайбрек.

Григор допусна първия мини-пробив с грешка от бекхенд, а после не се възползва от възможност да контрира пред празен корт и изостана с 0-2. Грешка от форхенд на Хуркач обаче доведе до върнат мини-брейк и 1-2. Втора поредна грешка и нервен изблик на поляка му донесоха освирквания от публиката, а Гришо поведе с 3-2. Димитров влезе в разиграване, но сбърка шестия пореден бекхенд-слайс и загуби аванса си в резултата. Топ ракетата ни си го върна с прекрасна комбинация от ретур и къса топка, която се оказа решителна - 4-3. Световният номер 10 си взе сервисите и се добра до троен сетбол, първият от които беше отразен от Хуркач - 6-4. Полякът пласира ас и направи съотношението 6-5, но Гришо затвори сета с форхенд по диагонала и предизвикана грешка - 7:6(5).

Втори сет

След грешка на Хуркач и майсторско изпълнение на Гришо се стигна до точка за пробив, но полякът я отрази безкомпромисно с излизане на мрежата. Ново такова обаче го обърка и Димитров се възползва, за да стигне до още един шанс за пробив, но и тя беше неутрализирана със сервис-мрежа. Полякът все пак си взе гейма с два поредни хубави сервиса и поведе с 0:1.

Гришо прати форхенд далече в аут и изостана с 0-30, но с перфектни начални удари изравни практически без игра. Бекхенд в мрежата обаче на българина го принуди да защитава точка за пробив, но не са мо се справи с това, ами и си издейства спечелване на гейма - 1:1.

Отличен сервис гейм с форхенд-уинър и две волета на мрежата позволиха на Димитров да изравни на 2:2. Хуркач беше съвършен в своя сервис-гейм и си върна крехкия аванс от 2:3. Гришо дръпна с 0-30, но пак не се стигна до пробив, защото сервиращият наложи обичайната доминация до момента - 1:2. Димитров по безкомпромисен начин изравни на 3:3 и можеше да се надява да постигне пробив в следващия гейм.

Два поредни форхенда на Хуркач отидоха в аут след хубави ретури на Григор и се стигна до 0-30. Трета припряна грешка на поляка означаваше вече троен брейк-бол за Димитров. Неуспешно воле на мрежата на световния номер 8 направи пробива факт - 4:3. Изумителна точка с размени на мрежата беше спечелена от българина за 30-30, а после Гришо пласира невърнат сервис за гейм-бол. Той беше реализиран с непрестанна преса от Димитров и 5:3.

Хуркач намали изоставането си до 5:4, а Гришо направи двойна грешка за 15-15 в следващия гейм. С две излизания на мрежата след къса топка българинът завърши успешно за 30-15, но после сбърка непредизвикано - 30-30. Фамозен бекхенд по правата означаваше сетбол за Гришо, но полякът се справи с излизане на мрежата. Сервис-мрежа доведе до втори сетбол, а невърнат втори сервис сложи точка на спора - 7:6(5), 6:4.

Трети сет

Хуркач поведе с 40-0, а Гришо по впечатлващ начин намали на 40-30, но се подхлъзна и загуби гейма - 0:1. Григор по безкомпромисен начин изравни на 1:1, а се опита и да се "закачи" за следващото подаване на съперника. Полякът направи потресаващ форхенд в аут и се стигна до 30-30, което подсказваше и за повече напрежение. Марковият минаващ бекхенд по правата на Димитров му издейства брейк-бол, но Хуркач го отрази с ас по правата в полето за предимство. Стигна се до нов дюс, а полякът обърка форхенд по обратния диагонал в търсене на уинър, което означаваше брейк-бол. Фамозен лоб на българина направи пробива факт - 2:1.

Пробивът беше затвърден по категоричен начин с разнообразни отигравания от основната линия - 3:1. Гришо с късмет чрез намеса на мрежата поведе с 15-30, а Хуркач не спираше с грешките от дъното на корта, а и повиши нервността. Българинът се добра до брейк-бол, но съперникът го отрази с ювелирно воле. В крайна сметка световният номер 8 измъкна гейма и намали изоставането с 3:2.

Гришо трябваше да се справя с тежко положение при 15-30, и то без да може да разчита на първия си сервис. Две поредни грешки от бекхенд означаваха двоен брейк-бол в полза на съперника, а пробивът стана факт след форхенд в аут по обратния диагонал -3:3. Хуркач със серия от начални удари се постара да поведе набързо с 3:4.

Хуркач имаше шанс да се закачи в следващия гейм, но Гришо го срази с четвъртия ас за 4:4. С гениални изпълнения откъм къси топки и завършеци на мрежата Димитров си заслужи брейк-бол, но Хуркач стовари унищожителен първи сервис за дюс. Бекхенд в аут на поляка означаваше нов шанс за пробив, а по впечатляващ начин той успя да надхитри Григор на мрежата и да претендира за "точката на турнира". Хуркач намеир начин да измъкне гейма и да поведе с 5:4, с което заслужи аплодисментите на публиката.

Григор получи медицински таймаут, защото плонжира с ракетата в предишна точка и си нарани китката. Два форхенда в аут направиха резултата 0-30 и Димитров изпадна в беда, но успя да осъществи обрат - 5:5. Полякът успя да си издейства сервис-гейма и да си гарантира тайбрек, а точно новите топки щяха да бъдат в притежание на българина - 5:6. Григор безкомпромисно стигна до спечелване на гейма и го вкара в тайбрек - 6:6. Българиът стартира с мини-пробив и допълни с два невърнати сервиса за 3-0. Хуркач сбърка бекхенд по правата и изостана с 4-0, но все пак полякът намери начин да намали изоставането си с 4:2, въпреки че му беше отсъден удар "вътре", когато беше в аут. Сервис-мрежа на Гришо му осигури комфортен аванс от 5-2, а Хуркач сбърка с бекхенд в мрежата и изостана с 6-3. Българинът имаше три мачбола, два от които на свой сервис - още първият беше материализиран с бекхенд-воле на мрежата и Гришо се класира на четвъртфинал за първи път на "Ролан Гарос"!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация