Селтик постигна дубъл в Шотландия

19:18
Селтик постигна дубъл в Шотландия

По инфарктен начин Селтик триумфира в турнира за Купата на Шотландия. Това се случи по най-сладкия възможен начин за клуба - с победа с 1:0 над големия съперник Рейнджърс във финала на “Хемпдън Парк”. “Златният” гол падна в последната минута, като беше реализиран от резервата Адам Уче Ида.

Така воденият от Брендън Роджърс отбор записва дубъл, след като по-рано спечели и първенството.

“Детелините” защитават трофея си от ФА Къп, след като го вдигнаха и преди година и вече имат рекордните 42 такива. С този успех те затвърждават доминацията си над Рейнджърс, като само в рамките на този сезон те спечелиха четири от пет дербита между двата отбора.

На всичко отгоре с тази победа Селтик изравнява “джърс” по два исторически показателя. Двата тима вече имат по 169 успеха в директните мачове, както и по 118 трофея във витрините си.

Самият финал в Глазгоу не протече според очакванията за превъзходство на “детелините”. Тимът в бяло-зелено владееше повече топката, но противникът беше по-опасен. Особено през второто полувреме и към края на срещата натискът на “сините” се увеличаваше. Тогава обаче се стигна до 90-ата минута, в която грешка на вратаря Джак Бътланд позволи на Уче Ида да вкара единственото попадение.

Иначе в 58-ата минута гол на Абдала Сима за Рейнджърс не беше признат след намесата на ВАР.

Куриозното е, че от 22 години насам Селтик и Рейнджърс не се бяха срещали във финала за Купата на Шотландия.

Селтик наложи изразено предимство във владението на топката още от началото, но това не довеждаше до кой знае какви опасности пред вратата на Джак Бътланд. Дори Рейнджърс първи отправи точен удар, след като в 18-ата Фабио Силва остана сам в наказателното поле, но шутира слабо.

Три минути по-късно Селтик притесни съперника след удар на Рео Хатате, но Бен Дейвис изчисти с глава.

Последваха още няколко шанса и пред двамата вратари, но до паузата до попадение не се стигна.

Интересният двубой продължи и след почивката. Постепенно се увеличаваше и напрежението, което доведе до доста остри сблъсъци и размяна на реплики между играчите, завършило с 12 жълти картона.

В 58-ата минута синята част на стадиона изригна, след като Абдала Сима насочи топката в мрежата на Джо Харт след центриране от корнер и разбъркване. Последва обаче преразглеждане с помощта на ВАР, при което главният съдия прецени, че е имало нарушение срещу вратаря на Селтик при борбата за място във вратарското поле. В случая Никола Раскин го изблъска с две ръце, изваждайки го от позиция. Така, в крайна сметка, попадението не беше зачетено.

После Рейнджърс продължи да натиска, а играта нагрубя и картоните "заваляха".

След няколко опасни атаки пред Харт се стигна до последната минута на редовното време, когато вече всичко очакваха продълженията. Пауло Бернардо обаче пое топката около центъра, напредна и стреля. Бътланд не успя да избие добре и притичалият Уче Ида заби гола на успеха.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация