Селтик триумфира в голямото дерби с Рейнджърс

17:23
Селтик триумфира в голямото дерби с Рейнджърс

Селтик спечели и второто издание на "Олд Фърм Дерби" за сезона, след като надделя с 2:1 над Рейнджърс на " Селтик Парк" в голямото дерби от 21-вия кръг на Премиършип на Шотландия. Така "детелините" прекъснаха серията на "сините" от 17 мача без загуба и увеличиха аванса си на върха на осем точки. Това означава, че дори Рейнджърс да спечели двата мача в запас, които има спрямо лидера, не може да измести Селтик от първото място. Иначе днес Пауло Бернардо (25') и Киого Фурухаши (47') донесоха победата на шампионите. Играчите на Рейнджърс имаха доста добри ситуации, основно през първото полувреме, но ги пропуснаха, а след като останаха с човек по-малко в 71-вата минута, намалиха още повече шанса си за обрат. Все пак в 88-ата Джеймс Тавърниър върна интригата и направи последните минути доста напрегнати. 

Както и в първото издание на дербито за сезона, днес също нямаше гостуващи феновете. 

Селтик загуби два от последните си пет мача, но все пак бе в серия от два поредни успеха в първенството. Рейнджърс пък нямаше поражение, откакто начело на тима застана Филип Клеман, който през октомври замени Майкъл Бийл. Белгиецът нямаше загуба в 16 мача, а отборът - в общо 17 срещи. Тези серии обаче приключиха. 

Брендън Роджърс направи само една промяна в състава си - Стивън Уелш замени контузения Картър-Викърс. Абада и Хатате бяха възстановени от своите травми, но останаха на пейката за началото.

Добрата новина за Рейнджърс бе, че Конър Голдсън, който получи контузия по време на мача с Мъдъруел, можеше да започне. Клеман също предприе една корекция - Джон Лундстрам стартира вместо Киърън Дауъл.

Двубоят започна равностойно, като и двата отбора имаха своите добри възможности, от които не се възползваха. Около 20-ата минута обаче домакините успяха да наложат натиск. Първо удар на Бернардо от 20-ина метра премина на сантиметри от дясната греда и се оплете от външната страна на мрежата. Малко след това изстрел на Тейлър от границата на наказателното поле рикошира в бранител и премина над вратата. Центрирането от последвалия корнер бе изчистено лошо с глава от Сима и топката се озова на пътя на Бернардо, който стреля от ждроб силно покрай Харт за 1:0.

До почивката Рейнджърс пропусна две огромни възможности, с които можеше не само да изравни, но и да направи пълен обрат. Гостите обаче ги пропиляха. Първо, в 33-тата минута, Дресерс пресече лош пас на Джонстън към Уелш и се откъсна напред, излизайки сам срещу Харт. Нападателят обаче се забави с изстрела, което даде шанс на Джонстън да го настигне и да му попречи да нанесе удар и топката се озова в ръцете на Харт. Пет минути след това Маккаусланд изскочи зад гърба на Тейлър след дълго подаване, влезе в наказателното поле и шутира, но ударът му бе блокиран. В 42-рата минута Харт пък се намеси добре и спаси шут на Маккаусланд по диагонала. Минута след това "сините" поискаха дузпа за игра с ръка на Джонстън, който бе притиснат от Сима в наказателното поле. Ситуацията бе прегледана от ВАР, но наказателен удар не бе отсъден, което изглеждаше като спорно решение. Чак през второто полувреме бе показано повторение, което показа, че Сила е бил в положение на засада в тази ситуация, така че нямаше как да има дузпа. 

Киого Фурухаши удвои преднината на домакините в 47-ата минута след страхотен изстрел от около 22 метра.

В 61-вата ситуация Дресер пропусна поредната добра възможност за Рейнджърс, след като стреля встрани, а две минути по-късно главният съдия пожали Бернардо, който закъсня и влезе лошо в краката на Голдсън. Нападателят вече имаше жълт картон и можеше спокойно да получи втори такъв. Много скоро след това същото се случи и с Джонстън, който също можеше да получи втори жълт картон заради грубо влизане срещу Сима.

В 71-вата минута обаче Рейнджърс остана в числено намален състав, след като директен черен картон получи Балогун, който повали откъсващия се Маеда. 

В 88-ата минута Джеймс Тавърниър все пак върна интригата след страхотно изпълнен пряк свободен удар. Селтик бе под напрежение в осемте добавени минути, но домакините съхраниха аванса си. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация