Олександър Усик е новият безспорен шампион в тежка категория

02:40
Олександър Усик е новият безспорен шампион в тежка категория

Олександър Усик е първият от 1999 година насам безспорен шампион в тежка категория, притежател на всичките четири световни титли. Украинското чудо в бокса постигна успех с разделено съдийско решение (115-112, 114-113, 113-114) над Тайсън Фюри и за първи път от Ленъкс Люис насам събра всичките шампионски пояси в притежанието си. Българските зрители трябваше да почакат до 1:50 часа след полунощ, за да станат свидетели на невиждания от 25 години обединяващ поясите сблъсък в “кралската дивизия”.

Самият Усик влиза в историята по неповторим начин, защото Люис обедини поясите в ера, в която нямаше четири световни титли както сега (без да се включва титлата на IBO). В допълнение украинецът вече беше направил същото в по-долната категория - полутежка - обединяване на шампионските титли, преди да реши да приеме предизвикателството да се изкачи нагоре и да доминира. 

Можеше да се каже, че Усик имаше предимство в първите два рунда, след което Фюри осъществи обрат и наложи преимущество в четири подред. Украинецът направи завръщане и изравни битката, а в деветия рунд практически можеше да спечели с ТКО. Той прати британеца в нокдаун, а самият Фюри беше невменяем около десетина секунди, но реферът на ринга се намеси прекалено късно с отброяването. В крайна сметка финалните рундове бяха равностойни, но сякаш остана усещането, че Усик е боецът, който държи да контролира дистанцията, положението на ринга, темпото и евентуално да се стреми да осъществи нокаут.

Фюри обяви, че не е съгласен с решението и е трябвало той да спечели, а Усик с охота обяви, че реваншът може да се случи незабавно. Определено първият им дуел оправда очакванията за интрига и равностойно развитие, като всеки може да претендира за победител и няма да звучи нелепо в очите на феновете. Все пак, сякаш по-голямата агресия на Усик във втората половина на двубоя е натежала в очите на съдиите.

Фюри заяви също, че хората подкрепят Усик, защото страната му е във война, намеквайки, че агресията на Русия към Украйна е изиграла роля за съдийското решение в Саудитска Арабия.

Усик излезе с украинска униформа под звуците на песента "Братя" на Васил Жадан. Той беше първият на ринга, индикирайки, че според организацията Тайсън Фюри е с по-висока звездна стойност, независимо че има само един от шампионските пояси.

Самият Цигански крал беше не по-малко грандиозен в излизането си на ринга, а този път заложи на "Holding out for a hero" на Бони Тайлър за съпровождаща песен.

Първи рунд

Финтовете в началото и от двамата правиха впечатление, за да затвърдят очакванията за взаимно уважение, но и за стремеж да покажат кой е по-добрият боксьор в чистия смисъл на думата. Усик имаше повече опити за удари в тялото, а Фюри използва възможност да се излигави с гримаси, докато беше притиснат в ъгъла. Феновете в залата бяха негови поддръжници, но първият рунд отиде окончателно за Усик с две ляви крошета в лицето.

Втори рунд

Усик пласира тежък десен прав в главата на Фюри за старт на втория рунд и британецът отново опита да се направи сякаш се присмива на случващото се, но всъщност ставаше все по-малко смешно за него. Двамата отново демонстрираха добро движение на горната част на телата и на главите в средата на ринга, а Фюри постоянно се оттегляше до въжетата. Усик нанесе поне още две леви крошета в главата, а всеки опит на Циганския крал за отговор биваше аплодиран от зрителите в залата. Чисто статистически Усик отново имаше предимство, но все пак Фюри започваше да изравнява изоставането си по отношение на опитаните и успешните удари.

Трети рунд

Фюри започна позитивно частта и контролираше дистанцията с левия си прав, но отново трябваше да се съобразява с настроения към агресия Усик. Два леви в тялото от страна на украинеца попаднаха в целта, а първият клинч дойде по инициатива на Циганския крал, както се и очакваше. Фюри обаче започваше да изглежда по-уверено на ринга и със сигурност изигра по-добър рунд в сравнение с предишните два.

Четвърти рунд

Фюри опитваше повече попадения и дори два пъти комбинации, като вече можеше да се похвали с отчетливи удари в тялото. Усик се оплакваше след всеки клинч от някакво непозволено действие, но в близка дистанция британецът имаше предимство. Украинецът опита да нарани съперника и да го притисне в ъгъла за пореден път, но сякаш нямаше толкова сериозен успех този път.

Пети рунд

Статистиката показваше, че Фюри е бил по-активният от двамата в предишния рунд, а и продължаваше успешно да се изплъзва на украинеца. Фюри обаче прекали с прекалено нисък удар под пояса, но не се стигна до някаква голяма разправия. Украинецът обаче не можеше да се похвали с провеждане на успешен план в последните три рунда, докато точно обратното важеше за Циганския крал.

Шести рунд

Усик пласира няколко удари в тялото, но и в този рунд Фюри не изглеждаше особено притеснен от атаките на съперника. С дясно контриращо кроше той сякаш разклати съперника си и с допълнителен ъперкът го нарани, за да наелектризира публиката при оставаща една минута. Усик се окопити, но трябваше да повиши прецизността при опитите за попадения, а в този рунд те почти отсъстваха.

Седми рунд

Усик опита да направи "завръщане" след вероятно губене на четири поредни рунда, като имаше добра успеавемост в началото на седмия рунд, макар без нищо сензационно. Фюри обаче го предупреди отново за контриращите си десни крошета и неизчерпаема енергия. И двамата поддържаха добро темпо, а Усик завърши силно рунда и дори можеше да претендира, че го е спечелил.

Осми рунд

Усик нанесе точно попадение, после трябваше да приеме размяна, но веднага добави силно ляво кроше и прати Фюри в защитна позиция. Циганския крал се придържаше към въжетата, но дебнеше за пласиране на контрираща дясна ръка. Фюри трябваше да бърше лицето си два пъти след попадение от лявата ръкавица на украинеца, а после и за трети път след дясно кроше. Лявата страна на британеца вече беше доста подута и това сигнализираше, че Усик е изравнил битката.

Девети рунд

Битката продължаваше и в деветия рунд да оправдава очакванията за интрига и непредсказуемост, а Усик нанесе най-тежкия удар с ляво кроше при 1:40-а изминала минута. Фюри отново опита да компенсира с активност и приближаване до средата на ринга, но основно биваше изтласкван назад. Комбинация от Усик се превърна в помитане на Фюри и той практически беше в нокдаун около 10 секунди, просто не се свличаше на земята. Реферът най-накрая реши да почне да отброява и точно тогава гонгът удари за край.

Десети рунд

Фюри изпадна в глуха защита след получената една минута почивка и шанс да се възстанови, като се постара да не пострада отново, макар да не напускаше въжетата. Независимо от това, Усик не беше особено агресивен и не се възползва от възможността да провокира нокдаун или нокаут. Не беше ясно дали и самият украинец не е решил да почива в рунда след изразходваната енергия в предишния. Все пак, шампионът на три федерации вече беше поставил рекорд за нанесени удари срещу Фюри още на този етап от битката - 111.

Единадесети рунд

Фюри съвсем беше забравил за водещия ляв прав преди последната минута на рунда, а и поведението на Усик подсказваше все повече, че също трябва да се бори с натрупващата се умора. Той обаче беше по-дейният на ринга и незаивисимо от липса на решителни попадения, можеше да се похвали с предимство с опитите и успеавемостта. Финалният удар на украинеца беше най-добрият му в частта и дойде точно преди предпоследния гонг.

Дванадесети рунд

Усик в типичен стил опита да изнесе отличен финален рунд и търсеше нокаута, въпреки че вероятно водеше в съдийските карти. Фюри успя да контрира с дясно кроше и се амбицира да излезе от въжетата, като дори повтори "упражнението" и за секунди неутрализира украинското нападение. Това обаче бяха епизодични удари тип "всичко или нищо" за Циганския крал, а иначе и в този рунд по-големия обем на попадения и стремеж към търсене на завършек бяха на сметката на Усик. Все пак, напълно заслужено след последния гонг зрителите аплодираха и двамата боксьори за чудесния дуел.

Мачове в бойната карта на галавечерта в Рияд:

Джаи Опетая победи Маирис Бреидис със съдийско решение за вакантната титла на IBF в полутежка категория и гледа към обединяване на поясите

Антъни Какаче шокиращо нокаутира Джо Кордина и спечели световната титла на Международната боксова федерация в категория супер перо.

Агит Кабайел нокаутира Франк Санчес в седмия рунд.

Марк Чембърлейн нокаутира Джошуа Олувасеун Уахаб още в първия рунд и вече е със статистика 16-0.

Робин Сафар нокаутира Сергей Ковальов и му нанесе пета загуба в кариерата.

Моузес Итаума нокаутира Иля Мазенцев

Давид Нийка нокаутира Михаел Щайц и постигна деветата си победа при професионалистите, без все още да е допускал поражение.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация