Юнайтед и Арсенал си стиснаха ръцете за 1-0 в полза на топчиите, за да запазят интригата в лигата

20:30
Юнайтед и Арсенал си стиснаха ръцете за 1-0 в полза на топчиите, за да запазят интригата в лигата

Шампионът на Премиър лийг ще стане ясен едва в последния кръг следващата неделя, когато ще триумфира един измежду Арсенал и Манчестър Сити. Дотам се стигна, след като “топчиите” надвиха трудно Манчестър Юнайтед с 1:0 като гости в мач от 37-ия кръг и се завърнаха на върха с точка повече от “гражданите” на Джосеп Гуардиола. Първенецът обаче е с мач по-малко, който ще изиграе във вторник - гостуване на Тотнъм. След това в края на идната седмица Арсенал го очаква домакинство срещу Евертън, а Сити ще посрещне Уест Хам. При равенство в точките първо се гледа головата разлика, където засега предимство има съставът от “Емиратс”.

Леандро Тросар реализира единствения гол на “Олд Трафорд”. Това се случи в 21-вата минута, когато той засече подаване на Кай Хавертц. Ключово за попадението беше забавянето на Каземиро да се изтегли, с което покри засадата.

Това е пета поредна победа за Арсенал, но този път тя изобщо не беше впечатляваща. В дълго време от срещата гостите действаха предпазливо, избягваха да се надиграват и се бяха съсредоточили върху защитата си. Срещу себе си тимът на Микел Артета имаше колеблив противник, който като че ли нямаше смелост за нещо повече, а не разполагаше с достатъчно класни футболисти. Единствен Алехандро Гарначо се раздаде, но често ударите и пасовете му бяха неточни.

Поражението на Юнайтед утежнява задачата за задминаването на Нюкасъл или Челси, тъй като тимът е с лоша голова разлика.

Бруно Фернандеш (заболяване) и Маркъс Рашфорд (невъзстановен напълно) бяха извън групата на домакините. Мениджърът Ерик тен Хаг заложи на Софиан Амрабат и Амад Диало. Очаквано при Арсенал нямаше прави никакви промени в стартовите 11 в четвърти пореден мач.

Арсенал натисна още с първия сигнал и не след дълго Букайо Сака отправи удар. При първото си доближаване на наказателното поле на гостите обаче Юнайтед пропуснаха да поведат. Грешка на Партей предостави шанс пред Хойлунд, но той се подхлъзна и не успя да стреля добре. "Червените дяволи" отправиха още три удара, преди Арсенал да си върне контрола.

Гостите излязоха напред в резултата в 21-вата минута, когато Тросар реализира отблизо след асистенция на Хавертц - 1:0. В случая Каземиро изостана да се изтегли и покри засадата при подаването към германеца. След това бразилецът и няколко други негови съотборници не успяха да разгадаят, че подаването ще е към Тросар, макар той да беше най-близо до вратата.

"Топчиите" застрашиха сериозно Андре Онана и в 28-ата, когато Бен Уайт се включи в атака и шутира остро. При тази акция останаха съмнения за засада.

Манчестър Юнайтед намери начин да внесе напрежение в наказателното поле на Арсенал чак в 43-тата, когато Гарначо проби край аутлинията и центрира, но Давид Рая успя да избие.

Втората част започна сравнително спокойно с висока преса на Юнайтед. Гостите обаче хладнокръвно разиграваха в задни позиции, след което постепенно се изнесоха и напред. Продължителна атака доведе шанс пред Деклан Райс в 55-ата, но ударът му беше блокиран.

Гарначо изглеждаше единственият опасен състезател на "червените дяволи" в тези минути и на два пъти негови акции притесниха Арсенал. Гостите "показаха зъби" в 64-тата, когато Йодегор стреля с левия крак, но право в ръцете на Онана.

Футболистите на Артета допуснаха няколко нетипични грешки при подаванията си, а и като цяло бяха предприели тактика на изчакване. За малко в 78-ата Гарначо да изравни след удар, който мина встрани от целта.

Минута по-късно смяната за Арсенал Габриел Мартинели най-накрая принуди Онана да блести с изява, шутирайки много по-опасно от съотборниците му преди това. В 83-тата вратарят направи още две отлични спасявания, с които спря лондончани от удвоявана на аванса.

В последните минути над стадиона се изсипа порой. Домакините заиграха с повече футболисти в атака, а Артета подсили отбраната с трети централен защитник, но до нов гол не се стигна.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация