Реми за Нургюл Салимова във втория кръг на Турнира на претендентките

07:32
Реми за Нургюл Салимова във втория кръг на Турнира на претендентките

Единствената българска представителка на Турнира на претендентките Нургюл Салимова направи реми срещу победителката от последното издание на надпреварата Лей Тингдзие във втория кръг в Торонто.


Българката игра с белите фигури. Партията продължи 39 хода, като двете се съгласиха на ремито в напълно равен топовен ендшпил. Българката и китайката, която игра за световната титла през миналата година, разиграха Дамски гамбит и още на осмия ход размениха дамите си. Това доста намали възможностите и на двете за атакуваща игра и силно опрости позицията на дъската.


Това е второ реми за Салимова, след като в първия кръг с черните фигури тя не успя да победи гросмайстор Анна Музичук. Тогава днешната ѝ съперничка отстъпи с белите от сънародничката си Тан Джонги.


Салимова е най-младата участничка в Турнира за претендентките в Торонто. Тя е с ЕЛО в класическия формат от 2432 - най-високото в кариерата ѝ, докато Тингдзие е с второто по сила сред дамите - 2550, изоставайки само от Александра Горячкина (2553).


След днешното реми Салимова има в актива си една точка от възможни две, докато Лей Тинцзие е с половин. Лидер с максималните две точки е другата китайка в турнира - Тан Чжони, която днес победи индийката Вайшали. В третия кръг, който е в събота вечер, българката ще играе с черните фигури срещу Вайшали.


Турнирът в Торонто е в 14 кръга, а победителката в него ще стане официален претендент за световната титла, която в момента се държи от китайката Цзю Вънцзюн.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация