Григор може да напредне до №8 в световната ранглиста без игра, ето какво трябва да се случи

18:23
Григор може да напредне до №8 в световната ранглиста без игра, ето какво трябва да се случи

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров ознаменува отличното си представяне на “Мастърс”-а в Маями със завръщане в топ 10 на световната ранглиста след над 5-годишно “отсъствие”.

Гришо загуби финала от Яник Синер, но от тази седмица е девети в класацията на АТР. Въпреки че няма да участва на някой от турнирите между 1 и 7 април, то топ ракетата ни може да прогресира още в ранглистата и да се завърне в топ 8 без игра.

Димитров има 3540 точки и изостава само със 75 от осмия в класирането Каспер Рууд, който тази седмица в Ещорил трябва да защитава не само титлата си, но и 205 точки за ранглистата. 250 се полагат на шампиона от турнир от тази категория, като Рууд е първи поставен в схемата и започва направо от втория кръг, което му носи 45 пункта автоматично.

Ако Рууд отново спечели трофея в португалския град, ще събере 3615 точки и ще запази крехката си преднина пред Григор при следващото обновяване на ранглистата на 8 април. Ако обаче норвежката звезда не се класира на финала, то той няма да започне новата седмица с повече точки от Гришо и съответно ще бъде зад него в подреждането.

Хуберт Хуркач също може да “обърка сметките” на българина за завръщане в топ 8, защото той ще участва в Ещорил като втори поставен, но и без никакви точки за защитаване. Полякът е втори поставен и ако се класира на финала, ще изпревари Димитров за осмата позиция.

Сметките показват, че за да бъде Григор номер 8 в света от понеделник, то в Ещорил финалът трябва да бъде различен от дуел между първия и втория поставен Каспер Рууд - Хуберт Хуркач.

Естествено, завръщането на Гришо в топ 8 може да се отложи за по-следващата седмица след края на предстоящия “Мастърс” в Монте Карло. Там той има да защитава само 45 точки, защото миналата година победи Бен Шелтън в първи кръг, но отпадна във втория от Ижи Лехечка.

Рууд има малко повече точки за защитаване в Княжеството - 90, защото отпадна на осминафиналите миналия сезон от Ян-Ленард Щруф. Същата е равносметката в Монте Карло и за Хуркач, който през 2023-та бе елиминиран на осминафиналите от Яник Синер, а като цяло резулатите му на клей не са особено впечатляващи и би следвало да се притеснява за мястото си в топ 10 изобщо след края на “червения сезон”, а не за изкачване нагоре в ранглистата.

Защо е важно да си в топ 8, а не просто в топ 10?

Играчите между 5-о и 8-мо място в световната ранглиста имат “комфорта” да не се изправят срещу съперници с по-висок ранкинг преди четвъртфиналите на “Големия шлем”. Те обикновено, естествено, са в челото на основните схеми на турнирите (стига да няма контузии или наказания). Реално деветата и десетата позиция спрямо 11-та и 12-та носят само престиж от присъствието в топ 10, но не и някакво предимство при разпределението в схемите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация