Манчестър Сити и Арсенал зарадваха Ливърпул с головата си немощ

20:38
Манчестър Сити и Арсенал зарадваха Ливърпул с головата си немощ

Отборите на Манчестър Сити и Арсенал завършиха наравно 0:0 в най-очаквания двубой от 30-ия кръг на Премиър лийг. Тактическото надлъгване преобладаваше за сметка на головите положение, което доведе до първото шампионатно реми между двата тима от седем години насам. Това равенство също така гарантира, че прекият конкурент на “гражданите” и лондончани, а именно Ливърпул, ще завърши кръга еднолично на върха в класирането.

“Гражданите” са третият най-добър домакин в английския елит, а “артилеристите” са номер 1 по отношение на гостуванията. Именно лондончани спечелиха предишните два мача между двата тима - първо след изпълнение на дузпи за “Къмюнити Шийлд”, а след това и с 1:0 в първия им шампионатен сблъсък през тази кампания.

Пеп Гуардиола направи само две промени в стартовия си състав след успеха над Нюкасъл за ФА Къп. Контузеният капитан Кайл Уокър е заменен от Нейтън Аке, който обаче игра в центъра на защитата, така че Мануел Аканжи беше преместен отдясно. В предни позиции пък се завърна Кевин Де Бройне, и то с капитанската лента, за сметка на Жереми Доку. На върха на атаката беше Ерлинг Холанд.

Микел Артета пък предприе само една промяна сред титулярите си след победата над Порто в Шампионската лига. Габриел Жезус беше предпочетен пред Леандро Тросар и така помагаше на Букайо Сака и Кай Хавертц в нападение.

Мачът започна с домакински натиск, но гостите бяха тези, които отправиха първия удар. Това стана в 7-ата минута, когато Бен Уайт центрира към Жезус, след чийто удар топката мина встрани от вратата. Първият изстрел на Сити пък дойде в 16-ата минута, когато при центриране от корнер Аке стреля с глава, но топката се спря в дясното бедро на Давид Рая, който след това я прибра в обятията си. В 25-ата минута се стигна до сблъсък между Щефан Ортега и Хавертц при борба за топката, но и двамата излязоха невредими. За сметка на това малко по-късно Аке напусна контузен терена, като беше заменен от Рико Люис. В 31-вата минута Жезус стреля от границата на наказателното поле, с което направи втория си пропуск в двубоя. В 37-ата минута Холанд стреля неточно с глава след центриране на Йошко Гвардиол. Малко след това Родри също не направи добро отиграване с глава пред противниковата врата.

Втората част започна с техничен удар на Матео Ковачич от голяма дистанция, но топката мина покрай вратата. В 53-тата минута Сака пусна опасен пас пред съперниковата врата, но Жезус се размина с топката. След това настана дълъг период, в който “небесносините” владееха инициативата, но без да създават голови положения. В 77-ата минута резервата Доку отправи разочароващ шут, а веднага след това Сака беше заменен от Габриел Мартинели поради травма. В 84-тата минута Холанд можеше да се разпише при корнер, но вместо това се размина с топката. Три минути по-късно Ортега отрази изстрел на появилия се от пейката Тросар, а последните два пропуска в това нулево реми бяха дело на Холанд в добавеното време.

Така Арсенал е втори в класирането с актив от 65 точки, а с една по-малко Сити заема третото място. Лидер е Ливърпул с 67 спечелени пункта.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация